26 Μαρτίου 2014

Σε 4.000 σημεία δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ από το Νοέμβριο

Μέχρι το Νοέμβριο του 2014 το υπουργείο Μεταφορών και Δικτύων ευελπιστεί ότι θα έχουν ολοκληρωθεί τα απαιτούμενα βήματα προκειμένου να έχει εξασφαλιστεί δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ μέσω 4.000 σημείων (wi-fi hotspots).  Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου στόχου ο οποίος και αφορά προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού συνεργάζονται 302 δήμοι και η πλειοψηφία των περιφερειών της χώρας. Στα επιλεγμένα σημεία είναι μεταξύ άλλων 100 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία καθώς και 200 χώροι λιμένων και μαρινών.


Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών και Δικτύων Μιχ. Χρυσοχοΐδη και του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών Μενέλαου Δασκαλάκη, η πρώτη φάση του έργου τίθεται από αύριο Πέμπτη 27 Μαρτίου σε δημόσια διαβούλευση. Σε δεύτερη φάση η δράση θα επεκταθεί σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού. Η τρίτη φάση αφορά πανεπιστήμια, νοσοκομεία και μέσα μαζικής μεταφοράς. Σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις η πλήρης λειτουργία του δικτύου αναμένεται τέλος του 2014.

Οι πολίτες, θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.

Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες οι οποίοι θα μπορούν να έχουν απλή πρόσβαση στο ίντερνετ, αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχεία κλπ,. Επιπλέον θα υπάρχει περιορισμός και στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5Mbps. Οι χρήστες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης καθώς και σε δημοτικές υπηρεσίες.

Το κόστος του έργου εκτιμάται  σε 15 εκατ. ευρώ και οι πόροι θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ. Το έργο θα ανατεθεί σε αναδόχους, μέσω ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού, μετά δε την ολοκλήρωσή του, το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου αναλαμβάνεται από το Δημόσιο.

Αναλυτικά η πρόταση που δίδεται αύριο σε διαβούλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.