7 Φεβρουαρίου 2014

Κατατέθηκε η τροπολογία για τις ημερομηνίες των εκλογών του Μαίου

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που ορίζει ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα γίνει την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με άλλα λόγια, παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ), εφόσον ψηφισθεί η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών , οι τοπικές  εκλογές (ανάδειξη αιρετών για δήμους και περιφέρειες) θα διεξαχθούν στις 18 Μαίου 2014  και ο δεύτερος  γύρος τους , όπου χρειασθεί, στις 25 Μαΐου, μαζί με τις ευρωεκλογές.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης κατέθεσε την τροπολογία για την ημερομηνία των εκλογών στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης («Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό  Συνέδριο»).

Η ρύθμιση επιφέρει αλλαγές  στον  «Καλλικράτη» (Ν. 3852/2010) όσον αφορά στις ημερομηνίες  διενέργειας δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Το   άρθρο 9, παράγραφο 2 του Καλλικράτη όριζε: «Η εκλογή στα αξιώματα αυτά (σ.σ. δημάρχου και δημοτικού συμβούλου, συμβούλου της δημοτικής ή τοπικής κοινότητας και εκπρόσωπων της τοπικής κοινότητας) γίνεται την ίδια ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων».Τα ίδια ίσχυαν και για την εκλογή των αιρετών οργάνων της Περιφέρειας (άρθρο 114).

Με την τροπολογία καθορίζεται πλέον ότι η εκλογή αιρετών σε δήμους «γίνεται την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».
Σε περίπτωση που δεν έχει αναδειχθεί επιτυχών συνδυασμός, η ψηφοφορία «επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, ημέρα διενέργειας της ψηφοφορίας για την εκλογή των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων».
 
Τις ίδιες αλλαγές στις ημερομηνίες ακολουθούν και οι διαδικασίες για την εκλογή περιφερειαρχών και περιφερειακών συμβούλων .


Διαβάστε την τροπολογία για τις εκλογές

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.