5 Δεκεμβρίου 2013

Οριστικό ΟΧΙ του ΠΑΣΟΚ σε αλλαγές στον εκλογικό νόμο της ΤΑ και «Καλλικράτη»

Πλήρης επιβεβαίωση των αναρτήσεων της ιστοδελίδας μας  συνιστά η χθεσινή  ανακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, με την οποία απορρίπτονται κατηγορηματικά οι « προθέσεις» και « μεθοδεύσεις» του υπουργού Εσωτερικών , Γιάννη Μιχελάκη , για αλλαγή του εκλογικού νόμου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του « Καλλικράτη».


Από τις αρχές Σεπτεμβρίου  και με  άλλα δημοσιεύματα  στη συνέχεια, τονίζαμε ότι  το ΠΑΣΟΚ,  δεν πρόκειται να δεχθεί και συναινέσει  επ΄ουδενί. Αντίθετα  το  ΣΥΝΟΛΟ του έντυπου  και ηλεκτρονικού τύπου προεξοφλούσε  μέχρι « χθες»  και με απόλυτ  βεβαιότητα (!) ότι θα «περάσει» του Μιχελάκη .

Αρχικά , έγραφαν   ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατίθετο εντός του περασμένου Οκτωβρίου , μετά το  «πήγαν» – σύμφωνα   πάντα με τις διαρροές  προφανώς του Υπ. Εσωτερικών , που τις εμπιστεύονταν , για τέλη Νοεμβρίου  και πριν  δυο βδομάδες ,επανερχόμενοι στο θέμα , υποστήριζαν  ότι θα κατατίθετο εντός του Δεκεμβρίου και θα …ψηφιζόταν  τον Ιανουάριο , μετά το άνοιγμα της Βουλής  , από τις διακοπές των Χριστουγέννων.
Στις  4/9
Γράφαμε συγκεκριμένα στις 4/9/2013 (!)  με τίτλο  «Δεν αποδέχεται το ΠΑΣΟΚ  τις κυοφορούμενες από Σαμαρά – Μιχελάκη αλλαγές στις Αυτοδιοικητικές εκλογές»:
ekloges - protopapas - konstantinopoulos
«Θύελλα αντιδράσεων έχει προκληθεί στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ από τις σχεδιαζόμενες εν αγνοία του αλλαγές στην εκλογή Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών , Γιάννης Μιχελάκης , σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό , Αντώνη Σαμαρά .
Τόσο το γεγονός ότι για ένα τέτοιο σοβαρότατο θέμα η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς , δεν ενημέρωσε το ΠΑΣΟΚ, που δείχνει επιστροφή στην αλλαζονική και μονοκομματικής νοοτροπίας συμπεριφορά που τον διακατείχε μέχρι την κρίση της ΕΡΤ όσο και ότι κυριολεκτικά έγινε πίσω από την «πλάτη» του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών , στελέχους του ΠΑΣΟΚ , Λεωνίδα Γρηγοράκου , δημιουργεί συνθήκες πολιτικής σύγκρουσης .

Οι δηλώσεις το πρωί του βουλευτή και υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ , Οδυσσεά Κωνσταντινούπουλου , ο οποίος παρενέβη στο MEGA την ώρα που έδινε συνέντευξη ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μιχελάκης , όσο και η από το βήμα του Συμποσίου του ΙΣΤΑΜΕ , εντονότατη πολιτική δυσφορία που εξέφρασε ο Χρήστος Πρωτόπαπας , συνηγορούν ότι κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι η …ευτυχή κατάληξη των αλλαγών που σχεδιάζει το  Μαξίμου.
Δήμαρχοι – σημαίνοντα  στελέχη του ΠΑΣΟΚ  ,  που παρέστησαν  στη χθεσινή ημέρα των εργασιών  του ΙΣΤΑΜΕ ,εξέφρασαν τις εντονότατες διαφωνίες τους για την επαναφορά του 42% στην εκλογή των Δημάρχων και των χωριστών  ψηφοδελτίων για τους Δημοτικούς Συμβούλους .
Επίσης σοβαρό θέμα αντισυνταγματικότητας , έθεσε  ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΣ , πανεπιστημιακός καθηγητής , κ. Ξηρός  , κατά την ομιλία του , χθες στο ΙΣΤΑΜΕ».
…24/9
Επίσης  στις …24/9/2013 , με τίτλο : « Η απόρριψη από το ΠΑΣΟΚ των αλλαγών στην εκλογή Δημάρχων αιτία αποχώρησης Μιχελάκη από το Συνέδριο της ΕΝΠΕ» :
Μέσα σε κλίμα έντασης, υπό τη σκιά της δολοφονίας του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι και με αποχώρηση-διαμαρτυρία του Υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη πραγματοποιήθηκε το έκτακτο Συνέδριο της ΕΝ.Π.Ε.
enpe - androulakis - mixelakis
Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, αποχώρησε όταν από το βάθος της αίθουσας εργαζόμενοι των Περιφρειών με το που ανέβηκε στο βήμα , σήλωσαν πανώ και φώναξαν συνθήματα  κατά των απολύσεων, των περικοπών και της κινητικότητας.
Ανάλογη « υποδοχή» είχαν επιφυλάξει και πέρυσι  συνδικαλιστές στον τότε υπουργό Εσωτερικών , Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος όχι μόνο δεν αποχώρησε αλλά με μια φράση , « συμφωνώ» , τους κατεύνασε και συνάχισε την ομιλία του .

Σημαίνοντες αυτοδιοικητικοί παράγοντες ,  τόνιζαν κατ΄ιδίαν ότι αυτή ήταν η αφορμή δεδομένου ότι η ομιλία του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ , Νίκου Ανδρουλάκη , ακύρωσαν ουσιαστικά ότι σχεδίαζε να πει , σ΄ότι αφορά τις αλλαγές που επιχειρεί η ΝΔ στον τρόπο εκλογής  Περιφερειαρχών , Δημάρχων και Περιφερειακών – Δημοτικών Συμβούλων ,  για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαίου .
Ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ξεκάθαρος για την στήση του ΠΑΣΟΚ , λέγοντας «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ούτε λίγο πριν από τις εκλογές για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, ούτε βεβαίως με συγκεχυμένους κανόνες».

Συγκεκριμένα είπε , ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ : « Μπαίνει το ζήτημα να φτιάξουμε ένα νέο εκλογικό νόμο. Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να συμβεί ούτε λίγο πριν τις εκλογές για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων, ούτε βεβαίως με συγκεχυμένους κανόνες. Δεν είναι δυνατόν να τίθενται ως πυροτεχνήματα στο δημόσιο διάλογο καίρια ζητήματα, όπως για παράδειγμα ο τρόπος των οργάνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα που θα  θίγουν  την ουσία των πραγμάτων και θα συμβολίζουν την πραγματική  αλλαγή. Να νιώσουν οι πολίτες ότι όλοι πήραμε τα μηνύματα ώστε να μην θεωρείται η πολιτική προνόμιο συγκεκριμένων ελίτ».
…6/11
Ακόμη και πρόσφατα στις 6/11/2013,  με τίτλο «Διαψεύδει το ΠΑΣΟΚ τον Σαμαρά για αλλαγές στις αυτοδιοικητικές εκλογές»:
pasok-xarilaou-trikoupi-grafeiaΔεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα , η « αισιοδοξία» που εξέφρασε ο πρωθυπουργός , Αντώνης Σαμαράς , στην προχθεσινή του συνέντευξη στο MEGA , για « συναίνεση» του ΠΑΣΟΚ σε αλλαγή του τρόπου εκλογής Περιφερειαρχών , Δημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων και μάλιστα μ’ εφαρμογή από τις επικείμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές .
Η σχετική αναφορά  του  κ. Σαμαρά , προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μ κορυφαία στελέχη του, να την χαρακτηρίζουν τουλάχιστον « άκομψη» ενέργεια πατροναρίσματος των νεοδημοκρατικών εκλογικών και άλλαων σκοπιμοτήτων .

Παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι σ΄ότι αφορά τις αντιδράσεις στο θέμα αυτό για να μην επισκιαστεί απ΄αυτές η συνέντευξή του , κοινοβουλευτικά στελέχη σημείωναν ότι τις επόμενες ημέρες θα δώσουν την « απάντησή» τους. Στη συνέντευξή του , ο κ. Σαμαράς , είπε συγκεκριμένα , αναφερόμενος σε  πιθανές αλλαγές στον εκλογικό νόμο :
«Εκεί που υπάρχει θέμα αλλαγής -για μένα απολύτως αναγκαία αλλαγή- είναι στις δημοτικές εκλογές και στις περιφερειακές, να μπορείς να λες ότι εγώ θέλω τον Παπαδόπουλο για Δήμαρχο, αλλά κατεβάζει τον Πρετεντέρη. Εγώ συγνώμη τον Πρετεντέρη δεν τον θέλω. Θα ψηφίσω άλλο ψηφοδέλτιο των μελών του δήμου.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Από τον δήμαρχο.
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Από όλο τον κόσμο. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Και για τον Περιφερειάρχη;
Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Θα υπάρξει απόλυτη αξιοκρατία. Βεβαίως για να υπάρχει αξιοκρατία. Το ζητάει ο κόσμος.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Θα το κάνετε από αυτές τις εκλογές αυτό; Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Η πρόθεσή μου είναι αυτό να το ζητήσω ναι. Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Έχει συμφωνήσει το ΠΑΣΟΚ σε αυτό; Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Είμαστε τώρα στα τελειώματα.
Γ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ: Στη διαπραγμάτευση».
Στις οχλήσεις που δέχθηκε η Χαριλάου Τρικούπη από Δημάρχους και άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη που ζητούσαν να τους επιβεβαιώσουν αν ευσταθεί ή όχι ο ισχυρισμός του πρωθυπουργού , η απάντηση που δινόταν ήταν  « όχι μόνο δεν βρισκόμαστε στα τελειώματα αλλά ούτε καν έχουν ξεκινήσει οι οποιεσδήποτε σχετικές συζητήσεις».

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ
Χθες το ΠΑΣΟΚ , με ανακοίνωση του Τομέα Αυτοδιοίκησής του , έθεσε οριστικό τέλος στις μικροκομματικές σκοπιμότητες , που επιχειρούσε  να εξυπηρετήσει ο κ. Μιχελάκης , με το σχέδιό του , για αλλαγή του εκλογικού νόμου και  μερική κατάργηση του « Καλλικράτη». Στην  ανακοίνωσή του , το ΠΑΣΟΚ , αφού υπογραμμίζει εξ΄αρχής  ότι « η πρώτη περίοδος εφαρμογής του «Καλλικράτη» δεν ολοκληρώθηκε ακόμη» τονίζεται κατηγορηματικά ότι το «βρίσκει απόλυτα αντίθετους κάθε βεβιασμένη πρόταση επικοινωνιακού χαρακτήρα για την χωροταξική αλλαγή του «Καλλικράτη» ή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές».   Και σημειώνει ότι « σε μια περίοδο όπου η μεγάλη οικονομική κρίση είχε σημαντικές συνέπειες στην λειτουργία της Τ.Α., η αποτίμηση του «Καλλικράτη» πρέπει να γίνει μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές,  απαλλαγμένη από τις όποιες προεκλογικές φορτίσεις και σκοπιμότητες   μέσα από τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης θα προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν».

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ : « Η πρώτη περίοδος εφαρμογής του «Καλλικράτη» δεν ολοκληρώθηκε ακόμη. Πριν αποτιμήσουμε πλήρως, θεσμικά και με σοβαρότητα τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του, δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγές. Πολύ περισσότερο όταν οι αναφορές σε αλλαγές του «Καλλικράτη» γίνονται πρόχειρα, αποσπασματικά και χωρίς ουσιαστικό διάλογο τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.

Διαχρονικά, όλες οι μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έγιναν για την ενίσχυση του ρόλου της Τ.Α. έχουν την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, παρά τις πολιτικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από διάφορες πλευρές.

Το ΠΑΣΟΚ το ίδιο θα κάνει και τώρα με στόχο την υπεράσπιση των αλλαγών που έγιναν,  τη βελτίωσή τους και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για την ενίσχυση και ολοκλήρωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και όχι την αποδυνάμωση της, τη διάλυση της και την επιστροφή σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο συγκεντρωτικού κράτους άλλων εποχών. Στο πλαίσιο αυτό μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους κάθε βεβιασμένη πρόταση επικοινωνιακού χαρακτήρα για την χωροταξική αλλαγή του «Καλλικράτη» ή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Σε μια περίοδο όπου η μεγάλη οικονομική κρίση είχε σημαντικές συνέπειες στην λειτουργία της Τ.Α., η αποτίμηση του «Καλλικράτη» πρέπει να γίνει μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές,  απαλλαγμένη από τις όποιες προεκλογικές φορτίσεις και σκοπιμότητες   μέσα από τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης θα προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν.

Σε μια περίοδο όπου η μεγάλη οικονομική κρίση είχε σημαντικές συνέπειες στην λειτουργία της Τ.Α., η αποτίμηση του «Καλλικράτη» πρέπει να γίνει μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές,  απαλλαγμένη από τις όποιες προεκλογικές φορτίσεις και σκοπιμότητες   μέσα από τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης θα προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.