11 Δεκεμβρίου 2013

Μιχελάκης: 18 και 25 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές εκλογές με το ισχύον εκλογικό σύστημα

Στις 18 και 25 Μαΐου, και με το ισχύον εκλογικό σύστημα, θα διεξαχθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.


Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι παρά τις διαβουλεύσεις και τη σύμφωνη γνώμη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου, το ΠαΣοΚ ξεκαθάρισε πως διαφωνεί με τυχόν αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Βάσει των όσων ανέφερε ο κ. Μιχελάκης, ο δεύτερος γύρος (25 Μαΐου) των αυτοδιοικητικών εκλογών θα συμπέσει με τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών.

Αυτό αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που επιθυμούσε να διεξαχθεί στις 25 Μαΐου ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στελέχη της Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η ημερομηνία παίζει σημαντικό επικοινωνιακό ρόλο στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βγει από τις ευρωκάλπες -έστω και οριακά- πρώτο κόμμα, αφού έτσι θα μπορέσει να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση της κυβέρνησης.

Συνεργάτης του Αλ.Τσίπρα υποστηρίζει ότι εάν οι Ευρωεκλογές γίνουν μαζί με τον πρώτο γύρο των δημοτικών, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ -εφόσον βγει έστω και οριακά πρώτο κόμμα- θα μπορεί αφενός μεν να υποστηρίξει (ελλείψει και των τελικών αποτελεσμάτων του β' γύρου) ότι άλλαξε ο εκλογικός χάρτης της χώρας και αφετέρου να επηρεάσει και το αποτέλεσμα του β' γύρου υπέρ των υποψηφίων του.

Αντίθετα, αν οι ευρωεκλογές γίνουν μαζί με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών, ένα ενδεχόμενο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ θα χαθεί επικοινωνιακά ενώ ιδιαίτερα η ΝΔ και το ΠαΣοΚ θα έχουν καταφέρει να κερδίσουν στους μεγάλους δήμους της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.