8 Νοεμβρίου 2013

Νέες περικοπές στους δήμους φέρνει η κατάργηση όρων και τελών υπέρ τρίτων

Νέες περικοπές στους ΟΤΑ θα επιφέρει η κατάργηση ανταποδοτικών φόρων και τελών υπέρ τρίτων που δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών και θα ισχύσει από το 2014.


Σύμφωνα με υποδείξεις της τρόικας η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας, μέχρι τέλος του χρόνου θα προχωρήσει στην κατάργηση  150 από τους 350 περίπου φόρους και τέλη, ενώ και για τους υπόλοιπους 200 προβλέπεται ο εξορθολογισμός τους.

Ήδη την Πέμπτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με υπουργική απόφαση ανακοίνωσε τη συγκρότηση Επιτροπής η οποία θα εξετάσει τον εξορθολογισμό των φόρων υπέρ τρίτων.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση » έργο της ομάδας εργασίας είναι η αξιολόγηση των στοιχείων για τα μη ανταποδοτικά τέλη/χρεώσεις υπέρ τρίτων που έχουν συγκεντρωθεί από διάφορους φορείς και υπουργεία και η προετοιμασία σχετικής εισήγησης προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τον βαθμιαίο εξορθολογισμό τους με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο ξεκινώντας από τον προϋπολογισμό του 2014″. Η ομάδα εργασίας όπως ορίζεται στην απόφαση θα παραδώσει το πόρισμα της έως την 31.12.2013.

Στην ουσία πρόκειται για έσοδα, ύψους περίπου 3δις ευρώ, τα οποία πηγαίνουν στα ταμεία των δήμων και των ασφαλιστικών ταμείων.

Σε ότι αφορά τους δήμους στο στόχαστρο μπαίνουν το τέλος ζύθου, τα τέλη διαφήμισης, τα τέλη κατάληψης  κοινόχρηστων χώρων (τραπεζοκαθίσματα), το τέλος ακίνητης περιουσίας και το τέλος παρεπιδημούντων.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα από το τέλη ζύθου, διαφήμισης και ακίνητης περιουσίας προορίζονται ως μέρος της χρηματοδότησης του αναπτυξιακού προγράμματος των δήμων Α.Κ.Σ.Ι.Α.( που υποτίθεται ότι θα υποκαθιστούσε το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ). Με τη νέα αυτή τροπή των πραγμάτων φαίνεται, αν όχι να μηδενίζεται, να μειώνεται και η πιθανότητα υλοποίησης αυτού του προγράμματος. Την ίδια στιγμή η επιχορήγηση των δήμων για δημοτικά έργα, συντηρήσεις και επισκευές δικτύων, υποδομών, για κοινωνικό εξοπλισμό και την πολιτική προστασία (ΣΑΤΑ) από 1.1 δις ευρώ το 2009 «προσγειώνεται» στα 140 εκ. το 2014!!!

Πάντως  μέχρι στιγμής καμία συζήτηση δεν προκύπτει για το πώς θα αναπληρωθεί αυτό το νέο έλλειμμα  που  θα προκύψει τόσο για τους δήμους όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.