17 Νοεμβρίου 2013

Ξεκίνησε ο χορός των ονομάτων για τις δημοτικές

Ο νέος εκλογικός νόμος που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση με την καθιέρωση δύο ψηφοδελτίων για τους υποψήφιους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, διαμορφώνει νέα δεδομένα για τη διεκδίκηση των δήμων και των περιφερειών, αφού τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής στα ψηφοδέλτια θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην τελική επιλογή των ψηφοφόρων.

Με καθαρό αντιμνημονιακό πλαίσιο θα μπουν στη μάχη των εκλογών οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ που στις περιφέρειες θα είναι στελέχη «πρώτης γραμμής» ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν να επικεντρώσουν τον προεκλογικό αγώνα στον ρόλο της αυτοδιοίκησης.

Γυναικεία υπόθεση
Ξεχωριστή θέση όμως στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών καταλαμβάνει ο αγώνας για την κατάληψη του δημαρχιακού θώκου στην πρωτεύουσα. Δύο κυρίες αναμένεται να αναμετρηθούν για τη δημαρχία της Αθήνας με την υποστήριξη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Μαΐου του 2014 μετατρέποντας τη «μητέρα όλων των μαχών» που είναι η δημαρχία της πρωτεύουσας σε γυναικεία υπόθεση.
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ
ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ
Από τη ΝΔ προκρίνεται μέχρι στιγμής η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, ενώ από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να κερδίζει η βουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Με την αλλαγή του νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου θα υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τους υποψήφιους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους, με τις συγκεκριμένες υποψηφιότητες τα δύο κόμματα στοχεύουν στις γυναίκες ψηφοφόρους της Αθήνας που αποτελούν το πιο δυναμικό κοινό.

Η Ολγα Κεφαλογιάννη έχει να επιδείξει μία πετυχημένη θητεία στο υπουργείο Τουρισμού ενώ δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι συσπειρώνει τη συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ.
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Ως εναλλακτική επιλογή εμφανίζεται στη Συγγρού η υποψηφιότητα του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, ο οποίος όμως δεν θα ήθελε να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου για την Αθήνα.
Η Σοφία Σακοράφα, από την άλλη πλευρά, καταγράφει υψηλά ποσοστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχει πραγματοποιήσει η Κουμουνδούρου για τον Δήμο της Αθήνας, αφού φαίνεται να συσπειρώνει όχι μόνο τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολίτες που ανήκουν στο αντιμνημονιακό μπλοκ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
Στον αντίποδα των δύο γυναικείων υποψηφιοτήτων που αναμένεται να δώσουν και πολιτικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση για τον δήμο της Αθήνας, θα βρεθεί ο νυν δήμαρχος Γ. Καμίνης που εκτιμάται ότι θα υποστηριχτεί ως ανεξάρτητος από τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ. Στο ΚΚΕ συζητούν τα ονόματα της Λ. Κανέλλη και του Ν. Σοφιανού, ενώ οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εξετάζουν την υποψηφιότητα του Γ. Δημαρά.

Αττική
Ετοιμάζουν το... βαρύ πυροβολικό
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
Δ. ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
Στην Περιφέρεια Αττικής, όπου διαμένει σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας, τα κόμματα συζητούν να θέσουν επικεφαλής στον προεκλογικό αγώνα το «βαρύ πυροβολικό» των στελεχών τους. Ο Δ. Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθεί με τον Γ. Σγουρό, ο οποίος έχει ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ως ανεξάρτητος, ενώ στη μάχη αναμένεται να μπουν και πρωτοκλασάτα στελέχη της ΔΗΜΑΡ, του ΚΚΕ και των ΑΝ.ΕΛ.

Στη ΝΔ συζητείται έντονα η υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Γ. Σγουρού ο οποίος θα κατέλθει ως ανεξάρτητος αλλά θα έχει και την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Η Συγγρού όμως ασκεί έντονες πιέσεις στον Μ. Βορίδη να τεθεί επικεφαλής του περιφερειακού ψηφοδελτίου, αλλά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ προσπαθεί να αποφύγει μια τέτοια εξέλιξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ρίξει στην εκλογική μάχη τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Δ. Παπαδημούλη, τονίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον πολιτικό χαρακτήρα που δίνει στις περιφερειακές εκλογές. Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Αττικής θα είναι ο Β. Οικονόμου, ενώ από το ΚΚΕ αναμένεται να είναι ξανά υποψήφιος ο Θ. Παφίλης. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες προκρίνουν την υποψηφιότητα του ανεξάρτητου βουλευτή Ν. Νικολόπουλου που προέρχεται από τη ΝΔ.
Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ
Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ
Στο μεγάλο λιμάνι, σίγουρη θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Πειραιά Β. Μιχαλολιάκου που θα έχει τη στήριξη της ΝΔ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζητείται έντονα ο βουλευτής Θ. Δρίτσας που εκλέγεται στην περιοχή, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι σε αναζήτηση κοινού υποψηφίου.

Στο Λεκανοπέδιο Αττικής το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ θα επιλέξουν εν ενεργεία δημάρχους που είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές με τη στήριξή τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην αναζήτηση υποψηφιοτήτων ευρείας αποδοχής. Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να στηρίξει την υποψηφιότητα των δημάρχων Ν. Σαράντη στους Αγ. Αναργύρους, Κ. Ορφανού στον Αλιμο και Κ. Καλλίρη στου Ζωγράφου. Αντίστοιχα, η ΝΔ θα υποστηρίξει τον δήμαρχο Αμαρουσίου Γ. Πατούλη και τον δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Δ. Χατζηδάκη.

Στον Δήμο Γλυφάδας θα «κοντραριστούν» ο νυν δήμαρχος Κ. Κόκκορης (ΠΑΣΟΚ) και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Παπανικολάου. .

Στον Δήμο Καλλιθέας ο δήμαρχος Κ. Ασκούνης δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, ενώ έχουν παρουσιαστεί νέες υποψηφιότητες όπως αυτή του πρώην υπουργού της ΝΔ Γ. Σκανδαλάκη και του δημοσιογράφου Λ. Λασκαρίδη.
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ
Μ. ΒΟΡΙΔΗΣ
Στον Δήμο Περιστερίου ο νυν δήμαρ­χος Αν. Παχα­τουρίδης ανα­μένεται να έχει τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά την υποψηφιότητα του μέλους της ΚΕ, Αν. Καρίτζη, που έχει ισχυρούς δεσμούς με την πόλη. Η ΔΗΜΑΡ έχει προτείνει στον νυν πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Κ. Καράμπελα να τεθεί επικεφαλής ευρύτερου ψηφοδελτίου.

Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα
Τα ντέρμπι στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους
K. AΣΚΟΥΝΗΣ
K. AΣΚΟΥΝΗΣ
Στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα η ΝΔ θα υπερασπιστεί τις τέσσερις από τις έξι περιφέρειες, στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί ακόμα σε αρκετές περιπτώσεις ικανά πρόσωπα για να διεκδικήσει με αξιώσεις τη νίκη. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι υποψηφιότητες στους μεγάλους δήμους, αφού σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Γιάννενα οι νυν δήμαρχοι που ανήκουν στην πρωτοβουλία των «5» θα αξιολογηθούν για το έργο τους κόντρα σε πρωτοκλασάτα στελέχη που θα υποστηρίξουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
ΑΝ. ΚΑΡΙΤΖΗΣ
ΑΝ. ΚΑΡΙΤΖΗΣ
Ο Απόστολος Τζιτζικώστας παρά τα όσα έγιναν τελευταία με το θέμα της Χρυσής Αυγής εξακολουθεί να έχει το προβάδισμα για να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης με τη ΝΔ, ενώ τη θέση διεκδικεί και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θόδωρος Καράογλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά το όνομα του βουλευτή Τ. Κουράκη και η ΔΗΜΑΡ με τη Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα του Αν. Λοβέρδου θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Μάρκου Μπόλαρη που διεκδικεί στήριξη και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ σε τοπικό επίπεδο έχει προτείνει τον Γ. Μαγκριώτη και τον πρώην υπουργό Γ. Πασχαλίδη.

Θεσσαλονίκη
O Γιάννης Μπουτάρης θα κατέβει ως ανεξάρτητος υποστηριζόμενος και από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγους κ.ά. Η ΝΔ προσανατολίζεται στην υποψηφιότητα του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Στ. Καλαφάτη, αν και ο ίδιος εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός. Το χρίσμα της ΝΔ διεκδικεί ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εργων Σ. Σιμόπουλος. Στον ΣΥΡΙΖΑ ένα από τα ονόματα που ακούγεται είναι αυτό του καθηγητή Εργατικου Δικαίου, Αρη Καζάκου.
ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ
ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
O νυν περιφερειάρχης Γ. Δακής θα επιδιώξει μια νέα θητεία υποστηριζόμενος από τη ΝΔ κόντρα στον Γ. Παπαϊορδανίδη (ΠΑΣΟΚ), όπως και στις εκλογές του 2010. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αναζήτηση μιας προσωπικότητας που θα τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο.

Λάρισα
Ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης (ΝΔ) δεν εχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, ενώ στον χώρο της ΝΔ επιδιώκουν να είναι υποψήφιοι η αντιπεριφερειάρχης Ρ. Καραλαριώτου αλλά και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θεσσαλίας, Ντ. Διαμάντος. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει μια νέα πρωτοβουλία από τους συνδυασμούς που είχαν υποστηριχτεί την προηγούμενη φορά από το ΠΑΣΟΚ (Γ. Σούλτης) και από τον ΣΥΡΙΖΑ (Απ. Καλογιάννης), οι οποίοι έχουν υπογράψει προγραμματική συμφωνία για κοινή εκλογική κάθοδο.
ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ
Βόλος
Ο νυν δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης θα είναι και πάλι υποψήφιος στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, αν και ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, που έχει προσχωρήσει στη ΔΗΜΑΡ, επιδιώκει να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Βόλου. Στη ΝΔ παραμένει ανοιχτό το θέμα του υποψηφίου.

Περιφέρεια Ηπείρου
Ο νυν περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης θα είναι και πάλι υποψήφιος με τη ΝΔ. Στον ΣΥΡΙΖΑ συζητείται το όνομα της βουλευτή Αρτας Ολγας Γεροβασίλη. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ. Κασσής ετοιμάζεται να «κατέβει» ως ανεξάρτητος, ενώ η ΔΗΜΑΡ προετοιμάζει την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Θ. Οικονόμου.
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ
ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ
Δήμος Ιωαννίνων
Ο δήμαρχος της πόλης των Ιωαννίνων Φίλιππος Φίλιος που θα είναι και πάλι υποψήφιος με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην δήμαρχος Νίκος Γκόντας (ΝΔ) θα είναι εκ νέου ο αντίπαλός του.

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης
Ο νυν περιφερειάρχης Αρης Γιαννακίδης που είχε εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ και έχει πολλές προσβάσεις στη μειονότητα θα είναι και πάλι υποψήφιος. Ο Γ. Παυλίδης, πρώην νομάρχης Ξάνθης, επιδιώκει να είναι και πάλι υποψήφιος, όπως και ο Σταύρος Κελέτσης για τη ΝΔ.
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ
Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ
Θα διεκδικήσει την επανεκλογή του ο νυν περιφερειάρχης, Κλέαρχος Περγαντάς, ενώ ακούγεται έντονα ότι η Κατερίνα Μπατζελή, πρώην υπουργός και βουλευτής Φθιώτιδας, διεκδικεί τον «ρόλο» ως ανεξάρτητη φλερτάροντας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην υπουργός Υγείας Θ. Γιαννόπουλος συζητείται στη ΝΔ, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ προκρίνεται ο βουλευτής Β. Αποστόλου.
Νότια και Δυτική Ελλάδα
ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ
ΑΠ. ΚΑΤΣΙΦΑΡΑΣ
Ανατροπές φέρνουν οι υποψηφιότητες για την περιφέρεια Πελοποννήσου αφού τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ δεν θα υποστηρίξουν τον νυν περιφερειάρχη Π. Τατούλη, που αναμένεται να κατέλθει ως ανεξάρτητος. Από την πλευρά της ΝΔ προκρίνονται τα ονόματα της βουλευτή Λακωνίας Φεβρωνίας Πατριανάκου και του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ και πρώην βουλευτή Λακωνίας Γρ. Αποστολάκου, ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Στον ΣΥΡΙΖΑ συζητείται το όνομα του βουλευτή νομού Μεσσηνίας Θ. Πετράκου.

Στον Δήμο Πάτρας ο νυν δήμαρχος Δημαράς φαίνεται ότι θα έχει την υποστήριξη της ΔΗΜΑΡ αλλά όχι και του ΠΑΣΟΚ. Στον ΣΥΡΙΖΑ συζητούνται τα ονόματα των Δ. Γιαννόπουλου, Χρ. Πατούχα αλλά και του Χρ. Τεμπονέρα, ο οποίος όμως δεν έχει αποδεχτεί την πρόταση.
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει την αύξηση των ποσοστών του με την υποψηφιότητα του μέλους της Γραμματείας του κόμματος Γ. Μπαλάφα, σε αντιπαράθεση με τον νυν περιφερειάρχη Σπ. Σπύρου που υποστηρίζεται από τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ αναζητεί πρόσωπο για να θέσει επικεφαλής του ψηφοδελτίου, ενώ δεν αποκλείεται να ταχθεί υπέρ του Σπ. Σπύρου.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ΠΑΣΟΚ θα υποστηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ συζητά για τον βουλευτή Αχαΐας Δ. Χατζηλάμπρου. Η ΝΔ δεν έχει επιλέξει πρόσωπο, αλλά στελέχη της εισηγούνται ακόμα και τη στήριξη του Απ. Κατσιφάρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
 
Νησιά
Ονόματα-έκπληξη στο τραπέζι από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσωπα που θα προκαλέσουν αίσθηση συζητούνται για τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Για την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου παρά το γεγονός ότι ο νυν περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης διατηρεί ισχυρές δυνάμεις, συζητείται έντονα να θέσει υποψηφιότητα ως ανεξάρτητος ο Κ. Σκανδαλίδης διεκδικώντας τη στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Σε μία τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι ο Γ. Μαχαιρίδης θα θέσει υποψηφιότητα για τον Δήμο Ρόδου. Στη ΝΔ προκρίνεται η υποψηφιότητα του Γ. Παππά, ο οποίος πήγε πολύ καλά στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές όπου συμμετείχε για πρώτη φορά στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που ενδέχεται να συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ στο ψηφοδέλτιο της περιφέρειας συζητείται το όνομα του δημάρχου Λειψών, Σπύρου Μπενέτου.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ
Αντίστοιχα στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου ο νυν περιφερειάρχης Ν. Γιακαλής που εκτιμάται ότι θα υποστηριχτεί εκ νέου από το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει από τη ΝΔ τον νυν βουλευτή Π. Βογιατζή ή τη γενική γραμματέα Αιγαίου Χρ. Καλογήρου ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζονται να στηρίξουν στέλεχος προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ.

Στην Κρήτη ο νυν περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης θα δώσει τη μάχη να επανεκλεγεί διεκδικώντας το χρίσμα τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία. Αντίπαλός του από τον ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να είναι ο Γιώργος Σταθάκης.

Στον Δήμο Ηρακλείου ο νυν δήμαρχος Γιάννης Κουράκης θα διεκδικήσει μία ακόμη θητεία ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Στη ΔΗΜΑΡ ακούγεται το όνομα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Φ. Παρασύρη, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ συζητείται κοινή υποψηφιότητα με τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Αντίθετοι με την τοπική συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι και οι βουλευτές του κόμματος Μιχάλης Κριτσωτάκης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Γ. ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ - Π. ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ - Ν.Β. ΤΣΙΤΣΑΣ- Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ - ΧΡ. ΤΕΛΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.