12 Οκτωβρίου 2013

Δημοτικές Εκλογές - «Ναι» στην αλλαγή του εκλογικού νόμου λένε οι πολίτες

Ως ξεκάθαρο μήνυμα της κοινωνίας για τις αλλαγές στο τρόπο εκλογής των δημάρχων χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σε κυριακάτικη εφημερίδα. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το γραφείο τύπου του υπουργού επισημαίνονται τα εξής:Τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που προωθεί  ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη επικροτεί η κοινή γνώμη. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής το 67% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ ενός ξεχωριστού ψηφοδελτίου μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων και των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως σύμφωνα με την μέτρηση 6 στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τάσσονται υπέρ των αλλαγών.

Ιδιαιτέρως υψηλά είναι τα ποσοστά των πολιτών που επιθυμούν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι να εκλέγονται από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο ώστε να έχουν την δυνατότητα να ψηφίζουν δημοτικούς συμβούλους από διαφορετικές παρατάξεις. Οι ερωτηθέντες απαντούν θετικά σε ποσοστό 76%  όπως και οι ψηφοφόροι σχεδόν όλων των κομμάτων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα ευρήματα της δημοσκόπησης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης δήλωσε: «Αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα της κοινωνίας, για την ανάγκη αλλαγής, του τρόπου εκλογής δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Μήνυμα,κυρίως, προς εκείνους,που βιάστηκαν, για μικροκομματικά οφέλη, να επιτεθούν στην κυβέρνηση, για αυτήν την πρότασή της. Η κοινωνία έδειξε ότι τους έχει ξεπεράσει».

Ακολουθούν οι πίνακες της μέτρησης της RASS για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής 

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται ότι θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος για τις δημοτικές εκλογές έτσι ώστε: (α) να ψηφίζουμε ξεχωριστά τον δήμαρχο από τους δημοτικούς συμβούλους, (β) οι δημοτικοί σύμβουλοι να είναι σε ενιαίο ψηφοδέλτιο και να υπάρχει δυνατότητα να ψηφιστούν πρόσωπα από διαφορετικές παρατάξεις. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με το (α), με το (β);
(α)
Σύνολο
ΝΔ
ΠΑΣΟΚ
ΔΗΜΑΡ
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα
Συμφωνώ
67
72
68
68
62
65
Διαφωνώ
22
18
20
21
27
27
Δεν απάντησαν
11
10
12
11
11
8

(β)
Σύνολο
ΝΔ
ΠΑΣΟΚ
ΔΗΜΑΡ
ΣΥΡΙΖΑ
Άλλα
Συμφωνώ
76
79
78
80
71
73
Διαφωνώ
18
15
15
12
24
22
Δεν απάντησαν
6
6
7
8
5
5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.