15 Σεπτεμβρίου 2013

Α. Σαμαράς για αλλαγή εκλογικού νόμου στις δημοτικές εκλογές: Ιδέα που αξίζει να συζητήσουμε

Ως ιδέα που αξίζει να συζητηθεί και όχι ως «τετελεσμένο» χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς την αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές.


Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής» ο πρωθυπουργός αναφέρει: «Είναι μια ιδέα που αξίζει να συζητήσουμε. Με όλα τα κόμματα και πρωτίστως, βέβαια, με τους κυβερνητικούς εταίρους μας. Και με την κοινωνία πάνω απ’ όλα. Θα τα δούμε όλα αυτά.», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής».

Αντιθέτως ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega,  εξέφρασε την εκτίμηση πως οι επικείμενες δημοτικές εκλογές θα γίνουν με νέο σύστημα, σημειώνοντας πάντως ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την κυβέρνηση.
«Δεν θα την πάρω εγώ την τελική απόφαση. Είναι θέμα της κυβέρνησης υπάρχουν δύο κόμματα, στην κυβέρνηση τα οποία θα αποφασίσουν», εξήγησε.

Στην ερώτηση εάν έχει συμφωνήσει ο κ. Βενιζέλος με την πρόταση για τις  αλλαγές στον τρόπο εκλογής των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως στη συνάντηση που είχε μαζί του ενημέρωσε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πως συμφωνήθηκε ότι να δημιουργηθούν ομάδες εργασίας με συμμετοχή των δημάρχων για να εξετάσουν τις λεπτομέρειες.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στο τρίτο κύμα διαθεσιμότητας – κινητικότητας του Δεκεμβρίου, επιβεβαίωσε ότι οι δήμοι της χώρας θα αποτελέσουν «δεξαμενή».

«Και βέβαια θα μπουν υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δεξαμενή της κινητικότητας του Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι τώρα καταγράφεται ποιοι δήμοι έχουν πλεονάζον προσωπικό και ποιοι έχουν ελλείψεις ώστε οι υπάλληλοι αυτοί να μετακινηθούν από τον ένα δήμο στον άλλο.

Ο κ. Μιχελάκης επισήμανε ότι το μέτρο της  κινητικότητας, στους δήμους δεν έχει δημοσιονομικό αλλά διαρθρωτικό  χαρακτήρα και σημείωσε ότι οι δήμοι θα πρέπει να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού τους, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι πιεστικό και η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2013. Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι όλες οι υπηρεσίες των δήμων εκτός από την πρόνοια θα πρέπει να επαναξιολογηθούν, ενώ θα πρέπει οι δήμοι να καταρτίζουν τους προϋπολογισμούς τους με βάση τα πραγματικά δεδομένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.