29 Σεπτεμβρίου 2013

Κατηγορητήριο "φωτιά" για Χρυσή Αυγή

Ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης που σκοπό είχε τη διάπραξη σειράς κακουργημάτων θα εμφανίζουν σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τη δίωξη που ασκήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου από την εισαγγελία Πρωτοδικών , τα κατηγορητήρια που θα συντάξει ο ανακριτής διαφθοράς, Σπ. Γεωργουλέας, τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής που εμπλέκονται στην υπόθεση.


Τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν οι 20 συλληφθέντες και θα προσωποποιηθούν κατά περίπτωση από τον ανακριτή,  είναι διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και παράνομη οπλοκατοχή.

Η ουσιαστική διαφοροποίηση , βέβαια αφορά τα πρόσωπα τα οποία θα θεωρηθούν πώς διεύθυναν την οργάνωση καθώς αυτά έχουν σκληρότερη ποινική  μεταχείριση: Το αδίκημα αυτό αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Νικ. Μιχαλολιάκος, Χρήστος Παππάς (που παραδόθηκε το πρωϊ) , Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Νικος Μίχος, Ιωάννης Λαγός και πιθανόν και άλλα πρόσωπα όπως ο επικεφαλής της τοπικής Νίκαιας Γιώργος Πατέλης.

Τα πρόσωπα αυτά, εφόσον προσωποποιηθεί η κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αρχικά αντιμετωπίζουν το φάσμα της προσωρινής κράτησης , και αφετέρου αν παραπεμφθούν αντιμετωπίζουν  ποινές από 10-20 χρόνια κάθειρξη.

Αλλιώς τα απλά μέλη

Αντίθετα , σύμφωνα με δικαστικές πηγές, τα απλά μέλη της οργάνωσης , αντιμετωπίζουν ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη και η προσωρινή τους κράτηση είναι ένα δυσκολότερο δικονομικό βήμα, δεδομένου των περιορισμών που επιβάλλει πρόσφατος νόμος , που αναφέρεται σε «προφυλακίσεις μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις» και είχε ως στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών και εξορθολογισμό του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση το απλό μέλος σε απειλείται με προσωρινή κράτηση άνω του ενός έτους, αντίθετα με τους διευθύνοντες που μπορεί να φτάσει και το ανώτατο όριο των 18 μηνών. Δικαστικές πηγές μάλιστα εκτιμούσαν πώς αρκετοί από τους συλληφθέντες είναι πιθανόν να μην προφυλακιστούν αλλά να τους επιβληθούν μόνον  περιοριστικοί όροι. 

Τέλος το αυτόφωρο

Εγκυρες δικαστικές πηγές επισήμαιναν επίσης πώς οι συλλήψεις στα όρια του Αυτοφώρου λήγουν στις 12 το βράδυ της Κυριακής , καθώς θεωρείται πώς δεν υπάρχει εγκληματική οργάνωση σε διαρκής δράση αφού αυτή προφανώς  «εξαρθρώθηκε» το πρωί του Σαββάτου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πώς αν μέχρι το βράδυ δεν έχουν συλληφθεί οι 11 που αναζητούνται μέχρι το βράδυ της Κυριακής θα πρέπει να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης από τον ανακριτή. Αναφορικά με άλλους βουλευτές που τυχόν  κριθεί ότι εμπλέκονται για να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία σε βάρος τους απαιτείται άδεια της Βουλής εφόσον πλέον δεν υφίσταται  Αυτόφωρο.

Άδεια της Βουλής

Στο ενδεχόμενο επίσης να προκύψει για τους ήδη συλληφθέντες βουλευτές, στοιχείο που να τους συνδέει πλην της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης με συγκεκριμένες ενέργειες  συναφείς στους σκοπούς δράσης της εγκληματικής οργάνωσης , όπως π.χ «ηθική αυτουργία» στη δολοφονία Φύσσα, τότε η μια πλευρά των νομικών ισχυρίζεται πώς δεν απαιτείται άδεια της Βουλής για επέκταση της δίωξης αλλά μια άλλη θεωρεί πώς απαιτείται τέτοια άδεια από το Κοινοβούλιο. 

 capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.