12 Σεπτεμβρίου 2013

Ολα ανοιχτά για τον εκλογικό νόμο

Θα δημιουργηθούν ομάδες εργασίας για να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες για τον νέο εκλογικό νόμο των δήμων με μοναδικό δεδομένο τα δύο ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια σύμφωνα με όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υπ. Εσωτερικών κ. Μιχελάκης. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοικτά.


Ο νέος εκλογικός νόμος μπορεί να περιέχει σημαντικές ανατροπές, μπορεί όμως και να μην αλλάξει σχεδόν τίποτα στην πραγματικότητα πέραν της δυνατότητας να ψηφίζονται οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι από όλους του δημότες ανεξάρτητα της προτίμησής τους για τον δήμαρχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του myota.gr ο Υπουργός έκλεισε το μάτι στους δημάρχους και θα συναινέσει στο να εξασφαλίζεται πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Είτε με την παραχώρηση bonus δημοτικών συμβούλων στον δήμαρχο, είτε με την εξαίρεση των υποψηφίων που δεν θα περάσουν το 5 ή το 7% μια σχετική διάταξη θα συμπεριληφθεί.

Το ένα σενάριο θέλει τον δήμαρχο να εκλέγει τόσους δημοτικούς συμβούλους ώστε να λαμβάνει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο ανεξάρτητα αν κάποιοι από τους δημοτικούς του συμβούλους υπολείπονται σταυρών στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

Το άλλο σενάριο θέλει να μένουν εκτός δημοτικού συμβουλίου όσοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι υποστηρίξουν δήμαρχο που δεν θα λάβει το όριο του 5 ή του 7% και τις θέσεις τους να λαμβάνουν οι σύμβουλοι που υποστήριξαν τον δήμαρχο.

Αλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι ο απαραίτητος αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που πρέπει να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο δήμαρχο έτσι ώστε αυτός να αποκτήσει το δικαίωμα να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο των δημάρχων. Αν ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος, τότε οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι λίγοι. Αν ο αριθμός αυτός είναι μικρός, τότε οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα είναι πολλοί.

Επίσης συζητιέται έντονα η μείωση των εδρών συνολικά στα δημοτικά συμβούλια όπως και η κατάργηση των τοπικών συμβουλίων στην Αττική και στην Θεσσαλονίκη.
Συζητιέται και το όριο του 42% για την εκλογή των δημάρχων.

Αλλο ένα σημείο συζήτησης είναι το δικαίωμα του δημάρχου να ορίζει αντιδημάρχους από άλλες παρατάξεις, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται σήμερα. Οπως βέβαια θα πρέπει να αλλάξει και η διαδικασία εκλογής του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου που δεν μπορεί πια να ορίζεται αποκλειστικά από την πλειοψηφία όπως είναι σήμερα.

Γενικά όλος ο πρότυπος κανονισμός λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου θα πρέπει να αλλάξει.
Προς διερεύνηση είναι και το ενδεχόμενο ο υποψήφιος δήμαρχος που θα λάβει την δεύτερη θέση στον δεύτερο γύρο των εκλογών, να έχει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ή να την αποκτήσει αργότερα με προσχωρήσεις. Ποιός θα διοικεί το δήμο; Ο δήμαρχος ή η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου;

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να διευκρινιστούν για να προσδιοριστεί τελικά το νέο εκλογικό σύστημα. Προς το παρόν αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι ούτε στο Υπουργείο Εσωτερικών, ούτε και ο Υπουργός έχουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Αυτά συζητήθηκαν στην συνάντηση του κ. Μιχελάκη με την ΚΕΔΕ και αποφασίστηκε να συγκροτηθούν κοινές ομάδες εργασίας για να επιλυθούν.

 myota

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.