16 Σεπτεμβρίου 2013

Οι δεξαμενές για το νέο κύμα διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων

Καμπάνα διαθεσιμότητας χτυπάει για άλλους 12.500 υπαλλήλους που θα πρέπει να υπαχθούν στο καθεστώς αυτό έως το τέλος του έτους. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου βρίσκεται το προσωπικό στα Nομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), σε δήμους, υγειονομικές μονάδες και ασφαλιστικά ταμεία.
 
Η έγκριση του πρώτου κύματος διαθεσιμότητας ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης, όπου κλείδωσαν οι πρώτοι 12.500 εργαζόμενοι υπηρεσιών των υπουργείων που κρίνονται πλεονάζοντες - με μόνη εκκρεμότητα το υπουργείο Παιδείας και τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους ΑΕΙ και ΤΕΙ.
 
Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης εμφανίζεται  ωστόσο, έτοιμη να προσέλθει στις επικείμενες διαπραγματεύσεις προς το τέλος του μήνα με τους επικεφαλής της τρόικας και με προτάσεις ως προς το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας. «Θα τεθούν στην τρόικα συγκεκριμένες κατηγορίες φορέων και προσωπικού, που εκτιμάται πως θα καλύψουν και τον επόμενο μνημονιακό στόχο» ανέφεραν χαρακτηριστικά. Οπως επισημαίνεται, η ηγεσία του υπουργείου επιδιώκει να κατοχυρωθεί από την πλευρά της τρόικας η εικόνα ενός αξιόπιστου συνομιλητή ώστε να υπάρξει περιθώριο διαπραγμάτευσης για ορισμένες άλλες παραμέτρους που αφορούν το Δημόσιο.

ΣΕΙΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ. Ωστόσο στο τραπέζι των επικείμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκει να θέσει σειρά ζητημάτων που αφορούν το πρόγραμμα διαθεσιμότητας - κινητικότητας αλλά και τη μνημονιακή δέσμευση για 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 - εκ των οποίων οι 4.000 εντός του έτους.
Ετσι το υπουργείο θα θέσει το ενδεχόμενο να μην είναι απαιτούμενη η προηγούμενη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που πρόκειται να μεταφερθούν σε υπηρεσίες με ελλείψεις. Ως επιχείρημα θα αναφέρουν την περίπτωση των 5.000 εκπαιδευτικών που μετακινήθηκαν από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Επισημαίνεται επίσης πως στις περιπτώσεις αυτές όπου υπάρχουν διαπιστωμένες κενές θέσεις, στις οποίες θα μπορούσαν να μεταφερθούν πλεονάζοντες δημόσιοι υπάλληλοι, δεν θα ήταν απαραίτητο να προβλέπεται μείωση των αποδοχών τους στο 75%.
Κλειδί θεωρούν από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και την αποδοχή από την τρόικα να περιληφθούν στις απολύσεις και όσοι υπηρετούν με προσωρινές διαταγές και των οποίων οι υποθέσεις θα εκδικαστούν κατά προτεραιότητα έως το τέλος του έτους. Ανάλογη παρέμβαση θα υπάρξει για ορισμένους προς ιδιωτικοποίηση φορείς, όπως η ΕΑΣ, ώστε το προσωπικό τους να συνυπολογιστεί ως μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο.

ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ. Πάντως σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, βασική δεξαμενή για τη διαθεσιμότητα των επόμενων 12.500 θα αποτελέσει το προσωπικό των ΝΠΙΔ, για το οποίο μόλις το τελευταίο διάστημα προχώρησε για πρώτη φορά η απογραφή του.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχουν φτάσει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στα ΝΠΙΔ απασχολούνται περίπου 45.000 εργαζόμενοι. Ενδεικτικό είναι μάλιστα, όπως επισημαίνεται, πως από αυτούς μόνον 10.000 είναι συμβασιούχοι, ενώ οι υπόλοιποι 35.000 αποτελούν μόνιμο προσωπικό ή απασχολούνται  με σχέση αορίστου χρόνου.
 
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου έχει καταγγελθεί πως το προσωπικό στους φορείς αυτούς διορίστηκε από το παράθυρο, με αδιαφανείς διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ, και γι' αυτό - σύμφωνα με στελέχη του Δημοσίου - εξακολουθούν να λειτουργούν ΝΠΙΔ χωρίς πλέον να διαθέτουν αντικείμενο ή με αντικείμενο που θα μπορούσε να καλύπτεται από κεντρικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, παρά τις μειώσεις σε ΝΠΙΔ που επέφερε ο «Καλλικράτης» στους δήμους, προκύπτει ότι κατά μέσον όρο κάθε δήμος εξακολουθεί να διαθέτει δύο νομικά πρόσωπα.

ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΗΜΩΝ. Στο στόχαστρο του δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας βρίσκονται εξάλλου και οι κεντρικές υπηρεσίες των δήμων, όπου έχει ήδη συμφωνηθεί να προχωρήσει η αξιολόγηση των υπηρεσιών και του προσωπικού. Προ των πυλών διαθεσιμότητας είναι οι πάνω από 90.000 μόνιμοι ή με σχέση αορίστου χρόνου υπάλληλοι.
 
Από αυτούς θα προκύψουν μετά την αξιολόγηση όσοι πλεονάζουν, με τους αιρετούς να επιδιώκουν στη συνέχεια να μετακινηθούν σε υπηρεσίες άλλων δήμων οι οποίες παρουσιάζουν ελλείψεις προσωπικού. Το σχέδιο βρίσκει σύμφωνη την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει ουσιαστική αξιολόγηση στους δήμους.
 
Στον χορό της διαθεσιμότητας παραμένει και ο τομέας της Υγείας, που ήδη συνέβαλε στο πρώτο κύμα με περισσότερους από 1.600 εργαζόμενους σε νοσηλευτικά ιδρύματα κυρίως της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
 
Οπως έχει αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην επόμενη φάση θα αξιολογηθούν τα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας αλλά και άλλες υγειονομικές μονάδες (κέντρα υγείας, ψυχιατρικές δομές) ώστε να κριθεί εάν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό που μπορεί να μετακινηθεί.
 
Παράλληλα, στη διαθεσιμότητα άλλων 12.500 υπαλλήλων έως το τέλος του 2013 θα συμβάλουν ασφαλιστικά ταμεία (μεταξύ των οποίων ο ΕΟΠΥΥ) και άλλες δομές παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις οποίες απασχολούνται περίπου 7.000 άτομα.


ta nea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.