24 Ιουλίου 2013

Mεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση τώρα

Κίνηση με στόχο να γίνουν μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης συγκροτούν οι Δήμαρχοι Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς, Βόλου, κ. Πάνος Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών κ. Φίλιππος Φίλιος.


Οι πέντε δήμαρχοι σε κειμενο που συνυπογραφούν τονίζουν πως ο τρόπος αντιμετώπισης των Δήμων και των Δημάρχων από την κεντρική εκτελεστική εξουσία αποτελεί “συντηρητική αναδίπλωση” και γεννά έντονες ανησυχίες για τις επιδιώξεις και τους στόχους της.

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται σαν επαίτης, σαν φτωχός συγγενής του Κεντρικού Κράτους, το οποίο αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα σχέδιο,υφαρπάζει αρμοδιότητες, αφαιρεί πόρους, απολύει εργαζόμενους” τονίζουν χαρακτηριστικά ενώ κατηγορούν για λαϊκισμό και αντιμεταρρυθμιστική στάση πολιτικές δυνάμεις.

Τα βέλη όμως των 5  Δημάρχων πέφτουν και στο εσωτερικό καθς όως σημειώνεουν ούτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εκπρόσωποί της “είναι άμοιροι ευθυνών” καθώς συχνά “οι ΟΤΑ ενεπλάκησαν σε σχέσεις πολιτικής πατρωνείας, πελατειασμού και κομματικής ιδιοτέλειας”.

Οι πέντε δήμαρχοι υπογραμμίζουν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός τολμηρού μεταρρυθμιστικού σχεδίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση “που θα αποκαθιστά θεσμικά την αξιοπρέπεια και την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης, αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών”.

Και κλείνοντας διαβεβαιώνουν πως αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να συμβάλουν με ολοκληρωμένες προτάσεις στην αντιμετώπιση κρίσιμων προβλημάτων των πόλεων, με προτεραιότητα αυτά της κοινωνικής πολιτικής, της βελτίωσης της παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη και των νέων εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης των δήμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.