16 Ιουλίου 2013

Δήλωση Βλασσόπουλου για τις απολύσεις στην Αυτοδιοίκηση

Με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το θεσμό της Δημοτικής Αστυνομίας καθώς και των σχολικών φυλάκων, η Διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής εκφράζει την απόλυτη διαφωνία και κατηγορηματική αντίθεσή της στις αποφάσεις αυτές.


Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει το δύσκολο ρόλο, ιδιαίτερα στις κρίσιμες καταστάσεις που βιώνει ο λαός μας, να αναπληρώσει τις κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές που θα έπρεπε να παρέχει το κράτος. Καλείται να καλύψει το κενό και την κρατική απουσία απέναντι στους δημότες που δοκιμάζονται σκληρά από την ανεργία, φορολόγηση κλπ.

Γι’ αυτό έχει δημιουργήσει ένα ελάχιστο πλέγμα προστασίας και ασφάλειας στους έχοντες ανάγκη δημότες, που πλέον είναι πολλοί.

Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως σάκος του μποξ δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Σημαντική μείωση εσόδων, μείωση προσωπικού, κατάργηση δομών κλπ. που κάνουν δύσκολη μέχρι αδύνατη την παροχή των υπηρεσιών των Δήμων προς τους δημότες με αποτέλεσμα να απαξιώνεται στην κοινωνία και να γίνεται ευκολότερη η ουσιαστική κατάργησή της.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν χωρίς κανένα διάλογο και συνεννόηση και αυτά που πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσουν, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε σχέδιο ολικής απαξίωσης και τελικά κατάργησης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με εκχώρηση των δραστηριοτήτων της σε ιδιώτες. Αυτό θα σημαίνει επιπλέον επιβάρυνση του πολίτη, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, παντελή απουσία και έλλειψη κοινωνικής προστασίας και φροντίδας.
Θα πληγούν ιδιαίτερα αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας.

Είτε είναι μνημονιακή υποχρέωση είτε όχι δεν μπορούμε να δεχτούμε τις πολιτικές αυτές που οδηγούν τη χώρα και τους πολίτες στην απόλυτη ανέχεια και εξαθλίωση.

Δεν μπορούμε να δεχτούμε τη λογική ότι επειδή οι κυβερνόντες αποδεικνύονται ανίκανοι να προγραμματίσουν και να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους θα καταφέρνουν ξαφνικά θανατηφόρα κτυπήματα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ας αναλογιστούν οι κυβερνώντες ότι όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά σε όλο τον κόσμο ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναπτύσσεται με αρμοδιότητες και πόρους, γιατί αποτελεί τον πιο δημοκρατικό θεσμό με τεράστια σημασία.

Καλούμε την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, να συνειδητοποιήσουν ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν, να ανακαλέσουν τις αποφάσεις αυτές και να διεκδικήσουν για τη χώρα μία πορεία ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται ενίσχυση για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες, μιας και το κράτος έχει περιορισθεί στο ρόλο του λογιστή της τρόικας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΒΛΑΣΣΟΠΟΥΛΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.