15 Ιουλίου 2013

“Ενεργή συμμετοχή όλων και ενιαίος συντονισμός δράσης”

To πολιτικό κείμενο που εγκρίθηκε από την πρόσφατη συνέλευση των μελών της έδωσε στη δημοσιότητα η Αδέσμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών (ΑΚΕΠ) Ηρακλείου Αττικής στο οποίο γίνεται μια καταγραφή της κατάστασης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, ενώ στέλονται και διάφορα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες μέσα και έξω από το Δήμο.

Το κείμενο έχει ως εξής:

“Πέρασαν τέσσερα χρόνια απο τότε που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση μιας νέας Δημοτικής Κίνησης,της Α.Κ.Ε.Π.,χωρίς κομματικό χρώμα,μέσα σ΄ένα περιβάλλον που τότε,κάθε άλλο παρά ευνοούσε την αμφισβήτηση των κομματικών χρισμάτων. Όταν «έπεφταν κορμιά» για το ποιός υποψήφιος Δήμαρχος και Συνδυασμός θα λάβει το χρίσμα,εμείς τολμήσαμε να υψώσουμε ανάστημα και να παρέμβουμε οργανωμένα ιδρύοντας μια πολυσυλλεκτική Δημοτική Κίνηση που κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η διαφορετική πολιτική προέλευση και κομματική προτίμηση των μελών της. Από τις πρώτες συγκεντρώσεις αντιληφθήκαμε,ότι παρά τις δυσκολίες που προέκυπταν από τις αντίρροπες πολιτικές καταβολές του καθενός-καθεμιάς μας, ο κοινός σκοπός, δηλαδή το καλό της Πόλης και το γενικό συμφέρον των κατοίκων της,αποτέλεσε ένα ισχυρό συνθετικό ιστό που μας συσπείρωσε όλους-ες. Πολύ σύντομα βρήκαμε κοινούς τόπους και τρόπους δράσης και η Αδέμευτη Κίνηση Ενεργών Πολιτών κέρδισε την εμπιστοσύνη σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας και αναδείχθηκε σε μια καθοριστική δύναμη στο Δημοτικό πολιτικό σκηνικό.

Στις Δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη του 2010 επιλέξαμε να διεκδικήσουμε τη Διοίκηση του Δήμου μέσα από ένα ενωτικό ψηφοδέλτιο ΜΑΖΙ με την Δημοτική Κίνηση «ΗΡΑΚΛΕΙΟ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ» και προσκείμενους στις δυο Δημοτικές Κινήσεις συμπολίτες μας,αφού διαπιστώσαμε σύγκλιση αρχών και προγραμμάτων.Μετά από δύο αλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις οι Ηρακλειώτες και οι Ηρακλειώτισσες μας τίμησαν με την ψήφο τους και μας επέλεξαν να διοικήσουμε τον Δήμο.   Αναλάβαμε τη Διοίκηση του Δήμου και πριν καλά-καλά συνέλθουμε από το χάος που παραλάβαμε (που εκ των προτέρων υποπτευόμασταν,αλλά δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε το μέγεθός του), ήρθε η εφαρμογή του νόμου 3852/2010(Καλλικράτης),που έφερε τα πάνω-κάτω στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,αυξάνοντας αισθητά το βαθμό δυσκολίας όσων είχαμε προγραμματίσει να εφαρμόσουμε.Ένας νόμος που φτιάχτηκε με προφανή σκοπό τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών του κράτους,τον περιορισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος,αλλά με στόχο η εξοικονόμηση αυτών των πόρων να μην αναλωθεί υπέρ των αυξημένων κοινωνικών αναγκών (υγεία,παιδεία κλπ),αλλά να καταλήξει στην πληρωμή τοκοχρεολυσίων και στη μείωση του κεφαλαίου μιας δανειακής σύμβασης με ασύμφορους όρους.Οφείλουμε βέβαια να αναγνωρίσουμε ότι οι αυστηροί υποχρεωτικοί έλεγχοι με στόχο την αποφυγή της σπατάλης και των ρουσφετολογικών προσλήψεων,που πλέον αποφέρουν και ποινικές ευθύνες, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.Απλά πιστεύουμε ότι δεν θάπρεπε να εφαρμοστούν υπό καθεστώς πίεσης,αλλά πολλά χρόνια νωρίτερα ως όφειλε να είχε γίνει. Ίσως τότε να παραλαμβάναμε έναν Δήμο με διαφορετικά χαρακτηριστικά και προοπτικές,γιατί δυστυχώς ο Δήμος μας δεν αποτέλεσε φωτεινή εξαίρεση στις σπατάλες,τα ρουσφέτια και την αδιαφάνεια.

Η πολιτική ευθύνη για όσους-ες διοίκησαν τον Δήμο τα προηγούμενα χρόνια είναι πλέον αδιαμφισβήτητη,φυσικά δεν παραγράφεται και απλά οφείλουν να την αναγνωρίσουν.Στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία όμως, εμείς καλούμε όλους-ες όσους-ες έχουν την καλή διάθεση και πρόθεση και τους ενδιαφέρει αποκλειστικά το μέλλον αυτής της Πόλης και όχι το δικό τους, να συνεισφέρουν θετικά με θέσεις και προτάσεις.ξέχωρα με το τι έχει συμβεί στο παρελθόν.Η κατάσταση είναι τραγική και δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτικές γυμναστικές επιδείξεις και πολιτικές ματαιοδοξίες.Ο Δήμος,παρά το ότι έχει περιορίσει αισθητά το χρέος που παραλάβαμε,βρίσκεται σε οικονομική ασφυξία από τη δραματική μείωση των πόρων που εισπράττει από το κράτος και κάθε μήνα δίνεται μάχη για να υπάρχει συνέπεια στις πληρωμές των μισθών των υπαλλήλων του.   Σήμερα βιώνουμε πρωτόγνωρες για τη χώρα μας καταστάσεις,σε τέτοιο βαθμό που είμαστε υποχρεωμένοι ν΄αλλάξουμε προτεραιότητες όσον αφορά τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις.Πέραν της εικοσαετίας χρονολογείται μια συνεχής και σταδιακή σπατάλη στα όρια της λεηλασίας των κρατικών πόρων που έφτασε το έλλειμμα και το χρέος του Δημοσίου στα τρέχοντα επίπεδα της χρεωκοπίας.Οι πολιτικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων δεν αμφισβητούνται.  Αναρωτιόμαστε πότε και σε ποιούς-ες θα επιβληθούν και οι πανθομολογούμενες ποινικές,που μέχρι στιγμής δεν έχουν αποδοθεί παρά στο ελάχιστο,ίσα για να μας πέσει στάχτη στα μάτια,ενώ το άγνωστης προέλευσης χρήμα είναι κατατεθειμένο σε προσωπικούς λογαριασμούς στις Ελβετικές τράπεζες και επενδεδυμένο σε off shoreεταιρίες με έδρες φορολογικούς παράδεισους. Το χειρότερο όμως απ΄όλα είναι ότι ο λογαριασμός έχει σταλεί σε μισθωτούς,συνταξιούχους και μικρομεσαίους,που η μοναδική ευθύνη που τους αναλογεί είναι οι επιλογές τους στις εκάστοτε εθνικές εκλογές.Το αποτέλεσμα είναι τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα να είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας,να φτωχοποιείται η μεσαία τάξη,να κλείνουν η μία μετά την άλλη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να διαλύονται η Δημόσια υγεία και παιδεία και το χειρότερο απ΄όλα, οι απόμαχοι της εργασίας,οι συνταξιούχοι,να σφυροκοπούνται οικονομικά ανελέητα και να βλέπουν τις ανταποδοτικές εισφορές που πλήρωναν μια ζωή,να μην τους ανταποδίδονται,γιατί κάποιοι κακοδιαχειρίστηκαν τα χρήματά τους σπαταλώντας τα σε αμφιβόλου αξίας μετοχές και ομόλογα.

Ο κοινωνικός ιστός έχει πλέον διαρραγεί οριστικά. Συμπολίτες μας που μέχρι χτες είχαν μια οικονομική αξιοπρέπεια,σήμερα αναζητούν τροφή στα συσσίτα και σε ακραίες περιπτώσεις στα σκουπίδια. Η Α.Κ.Ε.Π. δεν είναι αρμόδια να υποδείξει πολιτική λύση εξόδου από την κρίση και την ύφεση γιατί είναι μια πολυσυλλεκτική Δημοτική Κίνηση και όπως είναι φυσικό,υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και απόψεις από τα μέλη της. Έχει όμως καθήκον να συμβάλει στον περιορισμό των επιπτώσεων στους κατοίκους της Πόλης μας. Είναι λοιπόν κάτι παραπάνω από προφανές ότι είναι άμεση προτεραιότητα η οργάνωση από τον Δήμο ενός δικτύου αλληλεγγύης για όσους πλέον δεν διαθέτουν τα απαραίτητα για να διαβιώσουν. Η αναμόρφωση του κοινωνικού παντοπωλείου και των δημοτικών ιατρείων,το κοινωνικό φαρμακείο,το δημοτικό φροντιστήριο,η δημοτική σπιτική κουζίνα,η ψυχολογική στήριξη οικογενειών που πένονται,είναι τα πρώτα μέτρα προστασίας που θεσμοθέτησε η σημερινή Δημοτική Αρχή στη βάση μιας εθελοντικής προσφοράς συμπολιτών μας και επιχειρήσεων που επέδειξαν περίσσεμα ανθρωπιάς και ευαισθησίας.

Η ρήξη με το δημοτικό και κομματικό κατεστημένο ήταν η βασική αρχή της δημιουργίας της Δημοτικής μας Κίνησης όπως αναλυτικά την είχαμε περιγράψειστην Ιδρυτική μας Διακύρηξη στις 22/3/2009.Με το κομματικό κατεστημένο τελειώσαμε.Οι συνέπειες της κρίσης,που σαφώς εκτός των άλλων είναι και πολιτική,απομάκρυναν τους πολίτες από τον έλεγχο των παραδοσιακών κομματικών μηχανισμών και οι ελάχιστοι που ακολουθούν κομματικούς ποιμένες ή αυτοπροσδιορίζονται ως τοπικοί κομματάρχες δεν αποτελούν παρά ένα γραφικό δείγμα μιας εποχής που οριστικά έχει παρέλθει. Ακόμα και αυτοί που εκλιπαρούσαν στις προηγούμενες Δημοτικές Εκλογές για ένα κομματικό χρίσμα ,το διεκδικούσαν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο και χλεύαζαν την πολιτική πατέντα της Α.Κ.Ε.Π.,σήμερα σηκώνουν τη σημαία της ανεξαρτησίας και της πολυσυλλεκτικότητας.

Το δημοτικό κατεστημένο όμως είναι παρόν. Συντεχνίες, οργανωμένα συμφέροντα, βολεμένοι-ες.και εθισμένοι-ες στην εξυπηρέτηση του προσωπικού τους συμφέροντος σε βάρος του γενικού.Όλο αυτό το πλέγμα έχει συνηθίσει εδώ και χρόνια,να διεισδύει και να δημιουργεί παντού προσβάσεις.Είναι ικανό να προκαλέσει ρήγμα ακόμα και στον ίδιο τον Δημοτικό μας Συνδυασμό.Είναι λοιπόν βασική μας ευθύνη, άμεσα, να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε μέχρι τη λήξη της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής να επιφέρουμε ισχυρό πλήγμα στα συμφέροντα που σκοπό έχουν να φέρνουν εμπόδια σε κάθε αλλαγή προς θετική κατεύθυνση για να συνεχίσουν να επηρεάζουν,να προβοκάρουν, να απειλούν,να ελέγχουν. Μέχρι στιγμής ο Δημοτικός μας Συνδυασμός διοικεί τον Δήμο με συνοχή και συμπνοια, μακράν του αναμενομένου από Δημοτικούς Συνδυασμούς συνεργασίας. Όμως για ν΄αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το δημοτικό κατέστημένο χρειάζεται ενιαία σφριγηλή οργάνωση και σύνθεση απόψεων μέσα από συμμετοχικές συλλογικές διαδικασίες,όπου η πλειοψηφική άποψη που θα εκφράζεται απ΄τα αρμόδια όργανα να μην μπορεί να αμφισβητηθεί από κάθε είδους τυχόντες αυτοπροσδιορισμούς. Ενεργή λοιπόν συμμετοχή όλων,εκλεγμένων και μη, σε όλα τα επίπεδα ευθύνης και οργάνωσης,χωριστά για το καθένα,σεβόμενοι-ες τους διακριτούς θεσμικούς ρόλους,αλλά με ενιαίο συντονισμό δράσης.

Τέλος δεν θα αναφερθούμε σε κανενός είδους απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής,στην οποία βεβαίως συμμετέχουμε και είμαστε συνυπεύθυνοι-ες ,στο ποσοστό που μας αναλογεί,για το έργο και τις πράξεις της.Για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό είναι ευθύνη του Δημοτικού μας Συνδυασμού δηλαδή των ανθρώπων που επέλεξαν οι συμπολίτες μας στις τελευταίες δημοτικές εκλογές και είναι οι καθ΄ ύλη αρμόδιοι.   Καλούμε λοιπόν τους πολίτες του Ηρακλείου,με όσο κουράγιο διαθέτουν απ΄τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν,να συμπαραταχθούν μαζί μας σ΄αυτή τη μάχη,για να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά μας. Γιατί η απάθεια και η αποχή είναι το μεγαλύτερο όπλο στα χέρια του κάθε είδους κατεστημένου”. 

1 σχόλιο:

  1. Ο κοινωνικός ιστός έχει πλέον διαρραγεί οριστικά. Συμπολίτες μας που μέχρι χτες είχαν μια οικονομική αξιοπρέπεια,σήμερα αναζητούν τροφή στα συσσίτα και σε ακραίες περιπτώσεις στα σκουπίδια.
    Η λύση της ΑΚΕΠ:
    Φεστιβαλ με Μπυρες και κοψιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.