26 Ιουνίου 2013

Vodafone-Wind επενδύουν πάνω από 150 εκατ. ευρώ με 650 νέες θέσεις

Για τα σχέδια συνεργασίας τους ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά οι επικεφαλής των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Vodafone και Wind. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης.

Οι επικεφαλής της Vodafone και της Wind, κκ. Γλαύκος Περσιάνης και Νάσος Ζαρκαλής αντίστοιχα, ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε συμφωνία για μερική κοινή χρήση των δικτύων τους (network sharing) κυρίως στην περιφέρεια και πως η επένδυση αυτή μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργήσει πάνω από 650 νέες θέσεις εργασίας.

«Σήμερα είχαμε ένα καλό νέο. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε και άλλα καλά νέα και από άλλους συγγενείς ή άλλους χώρους» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε, επίσης, ότι αν επιμείνουμε στον δρόμο της υπευθυνότητας και της σοβαρότητας, μπορούμε να μπούμε στη φάση της συγκομιδής και πως οι θυσίες του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί παράδειγμα και για άλλες επενδύσεις, το επόμενο διάστημα» δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μηταράκης.

Στις δηλώσεις τους οι επικεφαλής των δύο εταιρειών τόνισαν ότι η κίνησή τους «αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία».

Η συνεπένδυση τελεί υπό την έγκριση της ΕΕΤΤ

Την κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας κυρίως στην περιφέρεια ανακοίνωσαν οι διοικήσεις της Vodafone και της Wind, δύο χρόνια μετά την ακύρωση της συγχώνευσής τους. Όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση, η προοπτική του νέου σχεδίου είναι η δημιουργία 650 νέων θέσεων εργασίας στη χώρα, μέσα από επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ, όμως τελεί υπό την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, από αυτά τα 150 εκατ. ευρώ, τα 55 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν σε κατασκευές και τα υπόλοιπα 95 εκατ. ευρώ σε προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού και εφαρμογές νέων τεχνολογιών. Οι αποφάσεις από πλευράς ΕΕΤΤ αναμένονται εντός του Ιουλίου, καθώς οι δύο εταιρείες φέρονται να έχουν καταθέσει σχετική αίτηση έγκρισης για τη συνεπένδυση στα δίκτυα.

Πρόκειται για υπόθεση που «ψήνεται» για τουλάχιστον έναν χρόνο και έρχεται σε εφαρμογή αντίστοιχων παραδειγμάτων του εξωτερικού σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Στελέχη των εταιρειών πάντως μεταδίδουν ότι δεν θα μοιραστούν το φάσμα τους, το οποία θα συνεχίσει να ανήκει στην κάθε μία επιχείρηση, αλλά μόνο ορισμένα κεραιοσυστήματα. Παράλληλα, θα γίνει αμοιβαίος επιμερισμός του κόστους για δημιουργία υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές, προκειμένου να καταστεί ορθολογική η επένδυση. Όπως αναφέρουν, θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου η περιφέρεια, καθώς και πολλά σημεία των αστικών κέντρων. Το εγχείρημα, εάν και εφόσον εγκριθεί, θα διαρκέσει τουλάχιστον τρία χρόνια, καθώς θα πρέπει να εκπονηθεί ειδική μελέτη.

Όπως σημειώνουν οι δύο εταιρείες σε κοινή τους ανακοίνωση, η συμφωνία περιλαμβάνει «τη μερική κοινή χρήση του δικτύου κινητής επικοινωνίας 2G/3G, κυρίως στην περιφέρεια και περιορισμένα σε μερικές αστικές περιοχές». «Η συνεργασία αυτή θα επιταχύνει τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες κινητής επικοινωνίας και θα επιτρέψει τη σημαντική αύξηση ευρυζωνικών ταχυτήτων μέσω κινητού δικτύου, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας» αναφέρουν.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η Vodafone θα εξακολουθήσει να έχει την αποκλειστική λειτουργία του δικτύου νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων 4G σε όλη την Ελλάδα, ενώ Wind θα συνεχίζει τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της στη χώρα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της, καθώς ήδη έχει ολοκληρώσει το 70% στις αστικές περιοχές στο πλαίσιο συνολικής επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Οι δύο τηλεπικοινωνιακοί πάρχοι αναφέρουν ότι η νέα συνεργασία «θα αποφέρει σημαντικά οφέλη για τη χώρα, την οικονομία και τους συνδρομητές, ως αποτέλεσμα επενδύσεων που θα ξεπεράσουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ στους κλάδους κατασκευών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, δημιουργώντας 650 νέες θέσεις εργασίας, κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα». Παράλληλα, συνεχίζουν, «το πρόγραμμα επενδύσεων θα έχει επιπλέον έμμεσα οφέλη και για άλλους κλάδους της οικονομίας που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ».

Η υλοποίηση της συμφωνίας θα γίνει μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, που θα αναλάβει τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τη διαχείριση στο δίκτυο πρόσβασης, με ίσο ποσοστό μεριδίου για τις δύο εταιρείες, δηλαδή από 50%. «Το προσωπικό της εταιρείας θα αποτελείται από εργαζόμενους και από τους δύο παρόχους, οι οποίοι θα μεταφερθούν με τα υπάρχοντα εργασιακά τους δικαιώματα και τους όρους απασχόλησης» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Η συμφωνία πάντως τελεί υπό την έγκριση της ΕΕΤΤ, η οποία, σημειωτέον, αυτό το διάστημα εξετάζει την καταγγελία της Vodafone για δεσπόζουσα θέση της Cosmote στην αγορά της καρτοκινητής, ζητώντας ρύθμιση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Cosmote, η οποία αν και δημιουργήθηκε μερικά χρόνια αργότερα από τους δύο πρώτους παρόχους της κινητής στη χώρα (τότε Πάναφον-Vodafone και Τelestet), όταν και ήρθη ο αποκλεισμός του ΟΤΕ από την εν λόγω αγορά, κατάφερε να συγκεντρώσει σταδιακά το μεγαλύτερο μερίδιο στην κινητή τηλεφωνία. 



BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.