27 Ιουνίου 2013

Ενεργοί δημότες στην τοπική κοινωνία

Ζούμε σε μια μεγάλη πόλη με πληθυσμό περίπου 100.000 κατοίκων με πλήθος προβλημάτων πάνω σε μια άναρχη δόμηση με την ανοχή των διοικήσεων του δήμου μας (παλιές αμαρτίες!). 


Φτάνοντας τώρα στο σήμερα βλέπουμε τις συνέπειες που είχε η όλη αυτή κατάσταση και περιμένουμε από την Κεντρική διοίκηση του Δήμου να δώσει λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητάς μας που το κάτω-κάτω της γραφής ο δήμος είναι υποχρεωμένος να παρέχει την εξυπηρέτηση αυτή εφ’ όσον αμείβεται από εμάς τους πολίτες με τα ανταποδοτικά τέλη μέσω ΔΕΗ.

Οι Κεντρικές ομάδες «εξουσίας» στους δήμους ακόμα και οι λεγόμενες «προοδευτικές» αντί να προωθούν την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν της Κυβερνητικής Εξουσίας με έντονα στοιχεία κρατισμού μας και στην εν γένει συμπεριφορά τους!

Οι περισσότεροι δήμοι αντί να κάνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση κύτταρο άμεσης δημοκρατίας έχουν μετατραπεί σε φέουδα ομάδων και μικροσυμφερόντων.

Τα δημοτικά συμβούλια αντί να διαβουλεύονται υπακούουν σε κομματικές πλειοψηφίες που συντάσσονται με τις αποφάσεις του ενός! με συνέπεια και σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να μετατραπούν σε χώρους όπου ανθεί η οικονομική συναλλαγή και διαφθορά (βλέπε καταλογισμούς!).

Φτάνοντας στο σήμερα και μετά από το πάθημα που θα πρέπει να μας γίνει μάθημα οι πολίτες οφείλουν να γίνουν ενεργοί και να συμμετέχουν στο τοπικό «γίγνεσθαι» ώστε να είναι συνδιαμορφωτές και συνυπεύθυνοι των χώρων μέσα στους οποίους θα μεγαλώσουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους!

Πιστεύω στα αδιέξοδα τα οποία έχει περιέλθει η τοπική κοινωνία μας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ενισχύσει ο Δήμος μια προσπάθεια ανασύστασης (έστω και ατύπως) του θεσμού των συνοικιακών συμβουλίων από ανθρώπους της γειτονιάς και που δεν θα έχουν βλέψεις για «πολιτική καριέρα» και χωρίς να φιλτράρουν τις απόψεις τους υπό το βάρος του πολιτικού κράτους.

Να μπορούν να προτείνουν και να πιέζουν για «ρήξεις» με τα κατεστημένα συμφέροντα και με συνθήκες πλήρους διαφάνειας!

Επιτέλους! Ο Δημότης να γίνει ενεργός στη γειτονιά του και να μην περιμένει το πότε θα περάσει ο Δήμαρχος να του εκθέσει το ή τα προβλήματα που τον απασχολούν!

Πιστεύω ότι η κεντρική διοίκηση του δήμου καθώς και τα Δημοτικά Συμβούλια έχουν ανάγκη μιας πραγματικής εικόνας των προβλημάτων και ίσως και την λύση που θα προτείνουν οι εκπρόσωποι της γειτονιάς. Θα τολμήσουν να το κάνουν; Ή θα είναι μια «ιδέα» για τα προγράμματα τους στις επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές;

 Άρθρο του Περικλή Περιδκάρη ανεξαρτητοποιημένου Δημοτικού Συμβούλου στο Ηράκλειο Αττικής


 http://syneidisi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.