29 Ιουνίου 2013

Η γραφειοκρατία πέθανε. Ζήτω η γραφειοκρατία!!!

Όλοι έχουμε πειστεί, από την καθημερινή μας εμπειρία κατά την διάρκεια των συναλλαγών μας με το κράτος, ότι οι γραφειοκράτες ουδέποτε απλοποιούν διαδικασίες. 


Το ίδιο εκτιμώ ότι ισχύει και με τους νομοθέτες. Αντί να καταργούν παρωχημένες και άχρηστες διατάξεις, προσθέτουν νέες που καθιστούν την ζωή μας περισσότερο περίπλοκη. Γιατί έτσι αυτοί μπορούν εν τέλει να επιβιώσουν. Αυτοί όμως, όχι εμείς…

Εσχάτως παρατηρώ  ότι στο γνωστό σινάφι των χαρτογιακάδων έχουν προστεθεί και οι ηλεκτρονικοί γραφειοκράτες! Γιατί σιγά-σιγά εγκαταλείπεται η χειρόγραφη γραφειοκρατία και την θέση της καταλαμβάνει η ηλεκτρονική.

Οι φορολογούμενοι έχουν ήδη διαπιστώσει ότι ήταν απλούστερο να συμπληρώσουν την φορολογική τους δήλωση χειρόγραφα, παρά να τη υποβάλλουν ηλεκτρονικά. Άλλωστε τα έντυπα δεν έχουν αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια…

Οι χαρτογιακάδες του υπουργείου Οικονομικών αντί να αξιοποιήσουν την τεχνολογία και να καταστήσουν το φορολογικό μας σύστημα απλούστερο, το έχουν περιπλέξει στο έπακρον.

Η κατάσταση για τον μέσο πολίτη έχει γίνει αφόρητη. Και αν προσθέσει κάποιος στο απέραντο γραφειοκρατικό κράτος την ουσιαστική απουσία των δημοσίων υπαλλήλων, μετά την απαξίωση που απλόχερα τους έχουν προσφέρει όλες οι κυβερνήσεις, τότε τα πράγματα είναι αδύνατον να περιγραφούν.

Έτσι όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος. Και ένα κράτος που δεν λειτουργεί σε αυτό το επίπεδο σιγά-σιγά αποδιοργανώνεται και καταστρέφεται.

Οι γραφειοκράτες και οι νομοθέτες διογκώνουν το πρόβλημα γιατί απλούστατα δεν έχουν την αίσθηση των παρενεργειών των νόμων που θεσπίζουν.

Η κατάσταση όμως δεν μπορεί να έχει συνέχεια. Κάποιος θα πρέπει να την σταματήσει.
Εάν φυσικά υπάρχει κάποιος...




http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.