11 Μαΐου 2013

Η Αθήνα γιορτάζει την άνοιξη της φύσης

Ο Μάιος μπορεί ημερολογιακά να είναι ο τελευταίος μήνας της άνοιξης, της εποχής της ανθοφορίας, όμως δεν παύει να θεωρείται στις λαϊκές παραδόσεις - όχι μόνο του λαού μας - μήνας χαράς και λατρείας της αναγέννησης της φύσης, γι' αυτό εξάλλου ξεκινά με το παραδοσιακό «πλέξιμο» του μαγιάτικου στεφανιού. Οι ανθοκομικές εκθέσεις, οι οποίες κορυφώνονται αυτή την εποχή σε όλη την Αττική, έρχονται να θυμίσουν τα ξεχωριστά χρώματα και αρώματα της φύσης στους κατοίκους της πόλης, ενώ συγχρόνως αποτελούν μια ευκαιρία για να στολίσουμε μπαλκόνια, ταράτσες και αυλές με φυτά της ελληνικής γης.

Ακριβώς αυτό είναι και το θέμα της 3ης Ανθοκομικής Εκθεσης Πειραιά, η οποία άνοιξε τις πύλες της σήμερα, Παρασκευή, και θα διαρκέσει ως και την Κυριακή 26 Μαΐου στον Τιτάνιο Κήπο, απέναντι από την Αγία Τριάδα. Με κεντρικό σύνθημα «Στολίζουμε τα μπαλκόνια μας, ομορφαίνουμε την πόλη μας», ο Δήμος Πειραιά και ο Αγροτικός Ανθοκομικός Συνεταιρισμός Φυτωριούχων Αχαρνών Αττικής υποδέχονται με ελεύθερη είσοδο τους Πειραιώτες για να κάνουν τη βόλτα και τις αγορές τους. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όλα τα φυτά της ελληνικής χλωρίδας σε πολύ καλές τιμές και εγκλιματισμένα στο αττικό περιβάλλον.

Μια ιστορική ανοιξιάτικη γιορτή άνοιξε τις πύλες της την περασμένη Τρίτη, 7 Μαΐου, στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Αλσους «Δημήτρης Ζωμόπουλος» στην Κηφισιά και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 26 Μαΐου. Η 59η Ανθοκομική Εκθεση Κηφισιάς διατηρεί και εφέτος τα σκήπτρα της μεγαλύτερης έκθεσης λουλουδιών στην Ελλάδα με περισσότερα από 2.000 είδη φυτών. Οι επισκέπτες θα μπορούν καθημερινά από τις 10 το πρωί ως τις 10 το βράδυ να παίρνουν συμβουλές για την καλύτερη συντήρηση των φυτών, να τα αποκτούν στις καλύτερες δυνατές τιμές, αλλά και να διασκεδάζουν με το πλήθος των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται. Το εισιτήριο κοστίζει 1,50 ευρώ - με εξαίρεση τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και τα παιδιά ως 12 ετών.

Ο καλοκαιρινός καιρός δημιουργεί το ιδανικό σκηνικό για μια βόλτα πλάι στη θάλασσα και τι καλύτερο από το να τη συνδυάσουμε με μια περιήγηση ανάμεσα σε χιλιάδες είδη φυτών, λουλουδιών και δενδρυλλίων από 150 παραγωγούς του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αχαρνών Αττικής. Στο νέο στέκι της στην παραλία της κεντρικής πλατείας Βάρκιζας δίνει εφέτος ραντεβού η 27η Γιορτή Λουλουδιών από αύριο, Σάββατο, ως την Κυριακή 26 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο από τις 11 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, ενώ για τα Σαββατοκύριακα από τις 10 το πρωί. Υπάρχει επίσης ελεύθερο πάρκινγκ.

Η μεγάλη ανταπόκριση των κατοίκων της Αθήνας στην 1η Ανοιξιάτικη Ανθοκομική Εκθεση, η οποία επέστρεψε τον προηγούμενο μήνα στο Πεδίον του Αρεως ύστερα από 10 χρόνια απουσίας, έδειξε στους παραγωγούς ότι οι Αθηναίοι μέσα στην κρίση όχι μόνο επιστρέφουν στη φύση αλλά και επιμένουν ελληνικά. Εκτός από τα συνηθισμένα καλλωπιστικά φυτά, την τιμητική τους είχαν οι σπόροι για τομάτες, πιπεριές, μαρούλια, κολοκυθάκια, φασόλια, δενδρολίβανο, λεβάντα, ακόμη και οι σπόροι καρπουζιού. Κάθε ενδιαφερόμενος είχε την ευκαιρία όχι μόνο να τους αποκτήσει σε ανταγωνιστικές τιμές αλλά και να λύσει όλες του τις απορίες ώστε να φτιάξει με επιτυχία τον δικό του λαχανόκηπο στη βεράντα ή στην αυλή του.

Για όσους όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν κάποια από τις ανοιξιάτικες ανθοκομικές εκθέσεις, στο Θερμοκήπιο Καλλωπιστικών Φυτών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Ιερά οδό, έκτασης 1.757 στρεμμάτων, επικρατεί πάντα «άνοιξη». Τα φυτά που παράγονται στο θερμοκήπιο δεν καλύπτουν μόνο τις ανάγκες του Ιδρύματος αλλά και διατίθενται προς πώληση στο κοινό σε ανταγωνιστικές τιμές. Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά 7.30-16.00 και το Σάββατο 8.00-14.00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με το προσωπικό για τη διαθεσιμότητα των φυτών στο 210 3474.765.






Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 10 Μαΐου 2013