28 Μαΐου 2013

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ

Από τη Δευτέρα 03 Ιουνίου στις 09.30 και κάθε Δευτέρα κατόπιν ραντεβού στα δημοτικά ιατρεία του δήμου Ηρακλείου Αττικής. Η βελονίστρια Αντωνία Στεφανάκη θα προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά στα δημοτικά ιατρεία του δήμου Ηρακλείου Αττικής προκειμένου να μπορούν να γνωρίσουν οι δημότες τον βελονισμό και να απολαύσουν τα οφέλη του για την ευεξία τους. Για ραντεβού μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 210 2794340.
 
Ο βελονισμός είναι ίσως η πιο εκλεπτυσμένη από τις αρχαίες θεραπευτικές τέχνες. Κατά κοινή ομολογία προέρχεται από την Κίνα, αλλά είναι βέβαιο ότι όλα τα αρχαία ιατρικά συστήματα διέθεταν κάποιες αντίστοιχες τεχνικές με αυτές του βελονισμού (π.χ. αφαιμάξεις ή καυτηριασμούς).

Ο βελονισμός έχει πολυποίκιλες δράσεις στο ανθρώπινο σώμα. Μια από τις πιο σημαντικές είναι, η αφύπνιση και ευθυγράμμιση των δυνάμεων αυτοΐασης. Για παράδειγμα, ο βελονισμός χρησιμοποιείται στην διακοπή του καπνίσματος αλλά επίσης και στην απεξάρτηση από αλκοόλ και ναρκωτικά. Ο καπνός, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά καταστέλλουν τις δυνάμεις αυτοΐασης και έτσι το άτομο οδηγείται στην αυτοκαταστροφή. Ο βελονισμός ανοίγει ένα μονοπάτι διαμέσου του οποίου οι κατασταλμένες δυνάμεις αυτοΐασης επικοινωνούν με τον πυρήνα της ύπαρξης του ατόμου και έτσι αφυπνίζονται, γιατί ο πυρήνας της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η ίδια η πεμπτουσία της ζωής.

Εξαιτίας του τρόπου ζωής μας (τηλεόραση, διατροφή, άγχος, απομάκρυνση από την φύση κλπ) οι δυνάμεις αυτοΐασης αποπροσανατολίζονται. Έτσι γεννιούνται τα λεγόμενα αυτοάνοσα νοσήματα. Ο Βελονισμός πάλι, μέσω του ίδιου μονοπατιού, φέρνει σε επικοινωνία τις δυνάμεις αυτοΐασης με τον πυρήνα της ύπαρξης του ατόμου και κατ’ ανάγκη τις ευθυγραμμίζει, όπως ακριβώς τις αφυπνίζει κιόλας. Όπως αναφέρει και ένας Κινέζος Δάσκαλος του Βελονισμού, όταν η βελόνα εισχωρήσει στο σημείο, τότε ανοίγεται ένα κανάλι το οποίο οδηγεί στο κέντρο της ανθρώπινης ύπαρξης, κίνηση η οποία διευθετεί κάθε ανωμαλία υπάρχει μέσα στο ανθρώπινο σώμα.

Στην πρώτη συνεδρία έχουμε συζήτηση ασθενούς – θεραπευτή για το ιστορικό της κατάστασης. Αμέσως μετά εφαρμόζεται βελονισμός. Καλό θα είναι να φοράτε ελαφριά ρούχα η θέση είναι ξαπλωτή σε ειδικό κρεβάτι. Οι βελόνες παραμένουν στο σώμα για περίπου 25 ως 30 λεπτά. Ο βελονισμός έχει ελάχιστο αίσθημα πόνου. Παρ’ όλα αυτά ο Ιπποκράτης ανέφερε ότι αυτοί που επιλέγουν τους λίγους πόνους γλιτώνουν τους πολλούς

Ο χρόνος που θα χρειαστεί για να εμφανιστεί η διαφορά στην κατάσταση του ασθενούς, όπως και στις περισσότερες θεραπείες, εξαρτάται από τη διάρκεια, τη σοβαρότητα και τη φύση του προβλήματος. Σε ορισμένες οξείες καταστάσεις μια και μόνο συνεδρία μπορεί να είναι αρκετή για να υπάρξει βελτίωση, ενώ για άλλα πιο χρόνια προβλήματα μπορεί να χρειαστούν τουλάχιστον 3~4 συνεδρίες. Σε συνδυασμό με τον βελονισμό μπορεί να συστηθούν διατροφικές αλλαγές ώστε να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα του βελονισμού.

Τα φάρμακα δεν αποτελούν αντένδειξη για την εφαρμογή του βελονισμού. Απλά η κορτιζόνη και όλα τα ανοσοκατασταλτικά καταστέλλουν τις δυνάμεις αυτοΐασης και έτσι εξασθενούν την θεραπευτική δράση του βελονισμού.