18 Απριλίου 2013

Φράουλες με αίμα; Όχι, δεν θα πάρω…

Δουλεύουν με το αίμα της ψυχής τους. Έρχονται από υπανάπτυκτες περιοχές, σε μία χώρα που θα τους προσφέρει εργασία. Ζητούν τα δεδουλευμένα τους και η απάντηση που πήραν; 

 
Πυροβολισμοί στα κορμιά τους.

Ζήτω το δουλεμπόριο στην Ελλάδα τoυ 2013!
28 άνθρωποι, πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ, κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους, επειδή ζήτησαν το αυτονόητο. Να πληρωθούν. Μετανάστες, που δουλεύουν για 22 ευρώ, κάτω από σκληρές συνθήκες εργασίας και κακουχίας. Άνθρωποι που έχουν την ίδιες ανάγκες που μπορεί να έχει ο καθένας από εμάς. Άνθρωποι που δουλεύουν για την επιβίωσή τους, αξιοπρεπείς, και για ένα πιάτο φαί μένοντας σε παράγκες τις οποίες -όπως έχουν λένε- χρυσοπληρώνουν.

Άνθρωποι πάνω από όλα, που σκύβουν το κεφάλι, γιατί φοβούνται ότι τα «αφεντικά» τους, θα τους βασανίσουν όπως βασάνισαν τον περασμένο Αύγουστο, έναν Αιγύπτιο εργάτη , που τον έσυραν «κρεμασμένο» στην πόρτα του αυτοκινήτου πριν τον πετάξουν αιμόφυρτο στην άκρη του δρόμου. Γιατί; Επειδή ζήτησε τα δεδουλευμένα του.

Οι «φράουλες της Μανωλάδας» δεν απασχολούν, πρώτη φορά, την εσωτερική και διεθνή επικαιρότητα. Τώρα, όμως, το ποτήρι ξεχείλισε. «Πήραν τα όπλα και όσοι βρίσκονταν μπροστά πυροβολήθηκαν», είπε ένας μετανάστης. «Τρία άτομα με δύο καραμπίνες και ένα όπλο πυροβόλησαν δώδεκα φορές ο καθένας πάνω από 30 άτομα στο ραντεβού που είχαμε με τον εργοδότη για να πληρωθούμε.

Δουλεύουμε 7 ώρες την ημέρα για 22 ευρώ. Άλλοι έχουμε ασφάλεια και άλλοι είμαστε ανασφάλιστοι. 170 εργαζόμενοι είναι νόμιμοι μετανάστες, ενώ 30 είναι παράνομα στη χώρα.
Έχουμε να πληρωθούμε έξι μήνες αλλά και την περασμένη χρονιά πάλι ήμασταν απλήρωτοι». Και αντί για χρήματα, η ανταμοιβή τους ήταν σκάγια! Ε, ρε πού βαδίζουμε. Η ανθρώπινη ζωή, είναι για πέταμα. Όταν ακούς και βλέπεις τέτοια περιστατικά, ο θυμός ξεχειλίζει. Σκλαβοπάζαρο. Δουλεμπόριο. Βασανισμοί ανθρώπων. Και, όμως, αυτά που διαβάζαμε κάποτε στα βιβλία Ιστορίας, εκτυλίσσονται και σήμερα, σε χώρες δημοκρατικές.
Για «συνθήκες σκλαβιάς» κάνει λόγο το BBC. Έχει άδικο; Οι μεσαιωνικές συνθήκες διαβίωσης και εργασίας, παραπέμπουν σε άλλες εποχές. Τα διεθνή Μέσα, καταδικάζουν τέτοιου είδους «μαφιόζικες» και δολοφονικές επιθέσεις. Ωραία, το θέμα πάλι πήρε μεγάλες διαστάσεις, και όσοι δεν γνώριζαν τόσα χρόνια, τι συμβαίνει, στην περιοχή, το έμαθαν. Η συνέχεια όμως, αναρωτιέμαι ποια θα είναι.

Άκουσα τη Νατάσα Παναγιωταρά, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας, να λέει ότι κανείς δεν ελέγχει σε ποια κατάσταση εργάζονται ή διαβιούν οι μετανάστες. Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έστειλε κλιμάκιο του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στην περιοχή. Το θέμα είναι αν μπορεί να αλλάξει κάτι. Γιατί ο Νεοέλληνας, έχει ένα κακό. Ξεχνάει. Και μάλιστα πολύ εύκολα. Συμπεριφορές και καταστάσεις καταδικάζονται αλλά μετά από λίγο καιρό επαναλαμβάνονται..

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά, και αμέσως χρήστες ανέβασαν φωτογραφίες με αφίσες, γραμμένες στα αγγλικά, προτρέποντας Έλληνες και ξένους καταναλωτές να μποϊκοτάρουν τις «ματωμένες φράουλες». Μάλιστα στο δημοφιλές twitter, έχει δημιουργηθεί hashtag #bloodstrawberries#manolada. Η μέρα είναι αφιερωμένη στους μετανάστες που πυροβολήθηκαν.

Στους ανθρώπους που παλεύουν για ένα μεροκάματο και έχουν υποστεί κακουχίες.
Στους ανθρώπους, που χάρη σε αυτούς εμείς τρώμε και απολαμβάνουμε ένα από τα ωραιότερο φρούτα.

Στους ανθρώπους που με το αίμα τους, πλουτίζουν άλλοι.
Πρέπει να δοθεί ένα τέλος σε όλο αυτό.
Εσείς θα πάρετε φράουλες που έχουν καλλιεργηθεί με το αίμα αυτών των ανθρώπων;
Πολλοί δώσατε την απάντηση στα social media.

ΟΧΙ.

Ίσως αυτό το όχι, αλλάξει κάτι τούτη τη φορά…




 aixmi.gr