1 Απριλίου 2013

Πώς γίνονται προμήθειες και χορηγίες σε δημοτικά κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία

Οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για τις διαδικασίες ανάδειξης των προμηθευτών και χορηγητών  σε ότι αφορά στα τρόφιμα, αναλώσιμα είδη παντοπωλείου, πετρελαιοειδών, φαρμάκων και αναλώσιμου υγειονομικού υλικού. Αυτό υπογραμμίζεται σε σχετική εγκύκλιο που έχει εκδοθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εσωτερικών.


Στην εγκύκλιο τονίζεται μεταξύ άλλων ότι η προμήθεια του συνόλου του σχετικού υλικού θα  πραγματοποιείται εφεξής από τους οικείους Δήμους. Κάθε γενική ή ειδική διάταξη που αντιτίθεται στο παρόν καταργείται.

 Όπου γίνεται αναφορά σε νομικά πρόσωπα, νοείται το σύνολο των νομικών προσώπων, δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Στις νέες διατάξεις δεν προβλέπεται η χορήγηση σχετικής εξουσιοδότησης προς διενέργεια ανάδειξης αναδόχων από το Δήμο προς τα νομικά του πρόσωπα.

Οι αναθέτουσες αρχές για τις προμήθειες δήμοι και  περιφέρειες οφείλουν εγκαίρως να ζητούν από τα νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο πεδίο της νέας ρύθμισης, τον προγραμματισμό των αναγκών τους για το διάστημα που θα αφορά η προς κατάρτιση σύμβαση.

Λεπτομέρειες στη σχετική εγκύκλιο.