15 Απριλίου 2013

Μαθήματα για όλους και για όλα...

Η οικονομική κρίση έχει βάλει σε δοκιμασία την ελληνική κοινωνία, όμως ταυτόχρονα έχει αλλάξει τον τρόπο συμπεριφοράς και σκέψης.

Τα μαθήματα μαγειρικής έχουν στόχο τη γνωριμία με την «κουζίνα των γειτόνων»
Τα μαθήματα μαγειρικής έχουν στόχο τη γνωριμία με την «κουζίνα των γειτόνων»
Η πλειονότητα των πολιτών κινείται στους ρυθμούς της «αιματηρής οικονομίας», μειώνοντας κάθε περιττό, αλλά και βασικό έξοδο.

Ο Δήμος Αθηναίων με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, αναλαμβάνει πρωτοβουλία από κοινού με εθελοντές, υλοποιώντας «δράσεις στις γειτονιές» της πόλης λειτουργώντας εργαστήρια μεταποίησης παλιών ρούχων, επισκευής αντικειμένων, κηπουρικής, ακόμα και δημοσιογραφίας.


Παράλληλα, όμως, συνδυάζει την ψυχαγωγία και τη γνώση καθώς δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους να μάθουν από μαγειρική, ελληνική και ξένη, μέχρι χορό και εκπαίδευση στο ραδιόφωνο.
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι να βγουν οι πολίτες από τα σπίτια τους, να γνωρίσουν και να ομορφύνουν, φυτεύοντας λουλούδια και φυτά στη γειτονιά τους.

Ο... λαχανόκηπος
Για παράδειγμα στο εργαστήριο «κηπουρικής βεράντας, ταράτσας ή κήπου», οι Αθηναίοι θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν πώς να φτιάχνουν τον δικό τους λαχανόκηπο στο σπίτι τους. Επίσης στο εργαστήριο «οικιακής κομποστοποίησης» θα δίνονται οδηγίες για το πώς τα οικιακά απορρίμματα μπορούν να μετατραπούν σε φυσικό λίπασμα για τους κήπους και τις βεράντες.
Μαθήματα για όλους και για όλα...
Με τη μέθοδο αυτή, θα μειωθούν τα οργανικά απόβλητα και παράλληλα θα αξιοποιηθούν τα οργανικά υπολείμματα της κουζίνας του σπιτιού, του διαμερίσματος και της πολυκατοικίας για τη δημιουργία οργανικού λιπάσματος (κομπόστ), το οποίο με τη σειρά του μπορεί να χρησιμοποιείται στην αστική κηπουρική.

Η πρωτοβουλία έχει στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των κατοίκων της πρωτεύουσας, Ελλήνων και αλλοδαπών, προκειμένου να γνωρίσουν τη γειτονιά τους, να βγουν από το σπίτι τους, να μάθουν την πόλη τους, να διασκεδάσουν αλλά και να γνωρίσουν τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να μειώσουν τα έξοδά τους.
Μαθήματα για όλους και για όλα...
Τα εργαστήρια που πρόκειται να λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες, στα πολιτιστικά κέντρα του δήμου, θα έχουν διάρκεια 12 ώρες, ενώ απευθύνονται σε όλους τους κατοίκους της πόλης. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Τα εργαστήρια θα λειτουργήσουν μέχρι τον Ιούνιο σε: Γκράβα, Κυψέλη, Σταθμός Λαρίσης-Αγιος Παύλος, Μεταξουργείο, Νέος Κόσμος, Σεπόλια, Πετράλωνα.

ΤΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Μύηση σε γνωστές και άγνωστες δραστηριότητες
Χρήσης και επισκευής ποδηλάτου: «Μύηση» των Αθηναίων στα μυστικά του ποδηλάτου, από τη χρήση του μέχρι την επισκευή του.
Ραπτικής: Μαθήματα για αρχάριους με τη χρήση ραπτομηχανής, για τη μεταποίηση παλιών ρούχων. Στους πιο έμπειρους δίνονται μαθήματα και πατρόν.
Χειροτεχνίας με ανακυκλούμενα υλικά. Με το σκεπτικό ότι «δεν πετάμε τίποτα» δίνονται απλές ιδέες για την επαναχρησιμοποίηση υλικών και ανακυκλούμενων συσκευασιών για την κατασκευή χρήσιμων αντικειμένων.
Μαγειρικής. Τα εργαστήρια έχουν στόχο τη γνωριμία με την «κουζίνα των γειτόνων». Επίσης θα οργανωθεί ανοικτή ημέρα «μαγειρέματος στη γειτονιά» με σκοπό την προετοιμασία γεύματος για όλους.
Τοπικής Ιστορίας. Οι γείτονες αφηγούνται τις ιστορίες τους. Στο σεμινάριο προβλέπεται εκπαίδευση στη συλλογή προφορικών μαρτυριών.
«Η πόλη μου κι εγώ». Φωτογραφήστε, εκφραστείτε ελεύθερα με θεατρικό παιχνίδι και γνωρίστε μέσα από αυτό τη γειτονιά σας.
Μουσικής (παραδοσιακά κρουστά - χορός). Εργαστήριο παραδοσιακών μεσογειακών αλλά και αφρικανικών και βραζιλιάνικων κρουστών και χορού, που δίνει ευκαιρία βίωσης της γοητείας των παραδοσιακών ρυθμών και επαφής με τους χορούς που τους συνοδεύουν. Δίνονται επίσης μαθήματα ελληνικών παραδοσιακών χορών.
«Ο ρεπόρτερ της γειτονιάς». Οι ενδιαφερόμενοι θα γνωρίσουν τις βασικές αρχές της δημοσιογραφίας και της ραδιοφωνίας. Θα μπορέσουν να γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν με τους γείτονές τους όσα τους ενδιαφέρουν και τους αφορούν στην τοπική τους κοινωνία.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ
Κερδίζουν συμμετοχές οι «Δράσεις στις γειτονιές»
Μεγάλη αποδοχή από τους Αθηναίους έχει αποκτήσει το πρόγραμμα «Δράσεις στις γειτονιές», παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν περίπου 500 άτομα, Ελληνες και ξένοι.
Οι «Δράσεις στις γειτονιές» των Αθηνών εντάσσονται σε τρεις θεματικούς κύκλους:
  • Παρεμβαίνω στη γειτονιά και στο περιβάλλον.
  • Μαθαίνω για τη γειτονιά μου - Δρω στη γειτονιά μου.
  • Η γειτονιά αποκτά φωνή.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν στα Πολιτιστικά Κέντρα του δήμου όπου γίνεται και η υποβολή των αιτήσεων. Επίσης και στα τηλέφωνα 210 5221.047, 210 5221.177 (ΚΕΚ Δήμου Αθηναίων):
  • Πατήσια (Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας: Ταϋγέτου 60, Ανω Πατήσια).
  • Κυψέλη (Πολιτιστικό Κέντρο: Καλογερά 18).
  • Μεταξουργείο (Χώρος Πολλαπλών Πολιτιστικών Χρήσεων - Νέα Πινακοθήκη: Μυλλέρου & Λεωνίδου).
  • Σταθμός Λαρίσης - Αγιος Παύλος (Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη: Δομοκού 2).
  • Νέος Κόσμος (Πολιτιστικό Κέντρο Νέου Κόσμου: Σωστράτου 5).
  • Σεπόλια (Πολιτιστικό Κέντρο: Λαμπόβου 4).
  • Κάτω Πετράλωνα (Πολιτιστικό Κέντρο: Αθηναδώρου 61).

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΚΑΡΙΜΑΛΗ