29 Απριλίου 2013

Διαφορετική ημέρα δημοτικών και ευρωεκλογών

Σοβαρό νομικό ζήτημα βάζουν οι υπηρεσίες του Υπ. Εσωτερικών για την διενέργεια δημοτικών και ευρωεκλογών την ίδια μέρα όπως προβλέπει ο Καλλικράτης, αφού αυτός έρχεται σε αντίθεση με τον νόμο περί ετεροδημοτών.


Οι δημοτικές εκλογές λένε ακυρώνουν την δυνατότητα στους ετεροδημότες, να ψηφίσουν χωρίς να μετακινηθούν από τον τόπο διαμονής, κάτι που το προβλέπει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σε περίπτωση που οι δημοτικές εκλογές διεξαχθούν την ίδια μέρα θα πρέπει να υπάρχουν δύο διαφορετικοί εκλογικοί κατάλογοι ένας στον τόπο καταγωγής όπου θα ψηφίζουν για τις δημοτικές εκλογές και ένας στον τόπο διαμονής όπου θα ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

Από την άλλη το περιβάλλον του Υπουργού αναφέρει ότι όντως οι υπηρεσίες έχουν σημειώσει μερικές συγκεκριμένες αντιφάσεις, αλλά το θέμα θα λυθεί νομοθετικά αφού οι ετεροδημότες θα μπορούν να δηλώσουν σε ποιόν από τους δύο καταλόγους επιθυμούν να βρίσκονται.

Το θέμα όμως δεν έχει λυθεί και χρειάζεται και την έγκριση της Ευρωπαικής Ενωσης.
Κατά τα άλλα, η τελευταία αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων με την οποία θα πάμε στις εκλογές της 25ης Μαίου 2014, θα είναι αυτη του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου αφού το επόμενο δίμηνο οι υπηρεσίες του Υπ. Εσωτερικών εκτιμούν ότι δεν θα προλάβουν να στείλουν την νέα αναθεώρηση πίσω στους δήμους.


 myota.gr