17 Απριλίου 2013

Στη «ζούγκλα» των θρανίων!

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία έρευνας για την ενδοσχολική βία στη βόρεια Ελλάδα. Σχολεία μετατρέπονται σε «ζούγκλα» με τους περισσότερους μαθητές να δηλώνουν ότι έχουν λογομαχήσει με συμμαθητές τους ή ακόμη έχουν διαπράξει μικροκλοπές.


Τα στοιχεία της έρευνας παρουσίασε ο διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων, ταξίαρχος Γεώργιος Χατζηβασιλειάδης, κατά τη διάρκεια ημερίδας που έγινε στην Ασπροβάλτα σχετικά με την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

Η έρευνα αφορά 744 μαθητές, ηλικίας από 12 ως 18 ετών, που φοιτούν σε σχολεία της βόρειας Ελλάδας. Οι μαθητές σε ποσοστό 89,2% ανέφεραν ότι έχουν λογομαχήσει με συμμαθητές τους μέσα στην τάξη, ενώ το 62% παραδέχθηκε ότι έχει απειλήσει ή χρησιμοποιήσει λεκτική βία και το 26,1% ότι έχει προκαλέσει φθορές μέσα στο σχολείο.

Επίσης οι μαθητές σε ποσοστό 13% απάντησαν ότι καπνίζουν συστηματικά, 7% ότι έχουν δοκιμάσει και χασίς, 18% ότι έχουν διαπράξει μικροκλοπές, 31% ότι έχουν πάρει κάτι κρυφά από το πορτοφόλι των γονιών στο σπίτι και το 16,7% είπε ότι έγραψε σε τοίχους.
Από την έρευνα προκύπτει ακόμη ότι το 44% των μαθητών έχει οδηγήσει δίκυκλο ή αυτοκίνητο χωρίς να έχει άδεια οδήγησης.

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται ότι τα αγόρια είναι πιο επιθετικά από τα κορίτσια, ενώ πιο βίαια είναι τα δευτερότοκα παιδιά.

Ο κ. Χατζηβασιλειάδης ανέφερε ότι για την αντιμετώπιση αυτών των κρουσμάτων βίας στα σχολεία είναι απαραίτητη η θέσπιση σταθερών κανόνων, ενώ πρόσθεσε ότι λύση δεν φέρνουν η χαλαρότητα και η αυταρχικότητα, αλλά η δημιουργία ειδικών προγραμμάτων, όπως οι ειρηνοποιοί μαθητές.

Ο διευθυντής Περιφερειακής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος τόνισε ότι στην Κεντρική Μακεδονία όπου υπάρχουν 35.000 εκπαιδευτικοί και περίπου 280.000 μαθητές είναι αναγκαία η οργάνωση ενημερωτικών ημερίδων προς γονείς και εκπαιδευτικούς για τα θέματα της αντιμετώπισης της βίας.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας πρέπει να βρεθούν κοινοί δρόμοι ανάμεσα στους τρεις νευραλγικούς τομείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ελληνική Αστυνομία και την εκπαίδευση.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν το θεσμικό πλαίσιο, η υπάρχουσα κατάσταση και οι δυνατότητες αντιμετώπισης των φαινομένων παραβατικότητας στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Θάνος Χερχελετζής