5 Απριλίου 2013

Πόσα θα πληρώσουμε για το νέο χαράτσι, εντός και εκτός Αττικής

Και χαράτσι της ΔΕΗ, και ΦΑΠ για τρία έτη (2011, 2012 και 2013) θα αποστείλει τελικώς το υπουργείο Οικονομικών για να συλλέξει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ από τους ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Λύστε όλες τις απορίες σας για τη νέα επιδρομή στα ακίνητα μέσα από τις 10 απαντήσεις στα ισάριθμα ερωτήματα που ακολουθούν.


1. Πότε θα έρθει το χαράτσι της ΔΕΗ για το 2013;
Πιθανότατα από τον Ιούνιο ή από τον Ιούλιο. Προηγουμένως, θα πρέπει να ψηφιστεί νόμος στη Βουλή.
2. Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί ο φόρος;
Αυτό θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Αν αποφασιστεί όλα τα έσοδα να ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2013, τότε οι δόσεις θα είναι το πολύ τρεις ή τέσσερις. Πρακτικά, δεν θα σταματήσουμε καθόλου να πληρώνουμε το χαράτσι.
3. Θα είναι μειωμένο το χαράτσι του 2013 σε σχέση με αυτό του 2012;
Ελάχιστα και για πολύ συγκεκριμένα ακίνητα τα οποία βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω των 1500 ευρώ. Μπορείτε να δείτε τους πίνακες που έχει ετοιμάσει το fpress.gr. Οι διαφοροποιήσεις που θα προκύψουν, δεν αναμένεται να είναι πολύ σημαντικές.
4. Αν δεν πληρώσω το χαράτσι θα μου διακόπτουν το ρεύμα;
Όχι. Βέβαια, αν εκτός από χαράτσι, σταματήσετε να πληρώνετε και το ρεύμα, τότε η ΔΕΗ θα σας το κόψει.
5. Θα μπορώ να μεταφέρω την οφειλή στην εφορία;
Βεβαίως, με τη διαδικασία που ήδη υπάρχει. Θα πληρώσετε 50 ευρώ προκαταβολή και το χρέος θα μεταφερθεί στην εφορία. Θα υποστείτε βέβαια την ταλαιπωρία του να πάτε στην εφορία. Να το κάνετε μόνο αν θέλετε να πετύχετε κάποια ρύθμιση ώστε να πληρώσετε το χαράτσι σε πολλές δόσεις.
6. Τι θα γίνει με τον ΦΑΠ του 2011 και του 2012;
Θα πληρωθεί κανονικά και θα επιβαρυνθούν όλοι όσοι αξία ακινήτων άνω των 200.000 ευρώ κατά την 1/1/2011 και την 1/1/2012 αντίστοιχα.
7. Θα πληρώσουμε και ΦΑΠ για το 2013;
Έτσι φαίνεται. Προηγουμένως θα πρέπει να υποβληθούν τα Ε9 του 2013 στα οποία θα δηλώσουμε και τις αλλαγές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία μας κατά τη διάρκεια του 2012.
8. Στον ΦΑΠ του 2013, θα ενσωματωθούν και τα αγροτεμάχια;
Αυτό θέλει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να συλλέξει περισσότερα έσοδα. Αν αυτό συμβεί, το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνει μέσω του ΦΑΠ του 2013. Δηλαδή και τα αγροτεμάχια θα προστεθούν στην υπόλοιπη περιουσία μας.
9. Πως όμως θα γνωρίζει η εφορία τα στοιχεία των αγροτεμαχίων μας;
Θα γίνει ηλεκτρονική απογραφή, πιθανότατα μέσω του Ε9 του 2013. Εντός των ημερών, αναμένονται οδηγίες από το υπουργείο Οικονομικών.
10. Και τι θα γίνει από το νέο έτος;
Θα υπάρχει πλέον μόνο ο ενιαίος φόρος ακινήτων. Θα είναι δηλαδή ένας φόρος τύπου ΦΑΠ ο οποίος όμως θα υπολογίζεται με διαφορετική φορολογική κλίμακα (το πιθανότερο είναι ότι θα έχει αφορολόγητο 50.000 ευρώ) και θα φορολογεί όλη την ακίνητη περιουσία, κτίσματα και οικόπεδα.


 fpress.