6 Απριλίου 2013

Audi A3 Sport Sedan. Δυναμική εμφάνιση και ισχυροί κινητήρες

Το A3 για πρώτη φορά διατίθεται με αμάξωμα ενός ελκυστικού Sport Sedan. Οι εξαιρετικά αποδοτικοί κινητήρες και τα καινοτόμα συστήματα υποστήριξης του οδηγού αποτελούν μεγάλο προσόν για το αυτοκίνητο. Η πιο σπορ έκδοση είναι το S3 Sport Sedan με 300 hp και επιτάχυνση 0 - 100 χ.α.ω. σε 4,9’’.


Με την παρουσίαση του νέου A3 Sport Sedan φέτος την άνοιξη, η Audi κάνει την είσοδό της στην κατηγορία των compact sedan, την παγκοσμίως μεγαλύτερη της αγοράς.

Το δυναμικό, τετραθέσιο αυτοκίνητο προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η οικογένεια του νέου Audi A3 όπως: το χαμηλό βάρος λόγω της σχετικής σχεδιαστικής φιλοσοφίας, οι ισχυροί και πολύ αποδοτικοί κινητήρες, και οι πολυάριθμες επιλογές συστημάτων πολυμέσων (infotainment) και υποστήριξης οδηγού. Στην κορυφή της σειράς βρίσκεται το S3 Sport Sedan με ιπποδύναμη που αγγίζει τους 300 hp (221 kW).

Εξωτερική σχεδίαση του Audi A3 Sport Sedan έχει σπορ σχεδιαστική γραμμή, με κύρια χαρακτηριστικά την ακρίβεια και εκφραστικότητα ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Αισθητικά, ‘παντρεύει’ την κλασική φιλοσοφία τριών όγκων με την κομψή φόρμα ενός coupé. Η χαρακτηριστική σχεδιαστική γραμμή "tornado line" δημιουργεί μια ακμή φωτοσκίασης που διατρέχει όλο το πλαϊνό τμήμα. Σε συνδυασμό με κοντούς προβόλους το 4θ μοντέλο έχει μεταξόνιο 2,64 m και συνολικό μήκος 4.46 m.

Κινητήρες / Μετάδοση
Η γκάμα των κινητήρων θα αποτελείται  αρχικά από τέσσερις τετρακύλινδρες μονάδες. Πλήρως ανασχεδιασμένοι, συνδυάζοντας τεχνολογίες υψηλής αποδοτικότητας (efficiency) της Audi, όπως ο συνδυασμός τεχνολογιών άμεσου ψεκασμού καυσίμου με υπερσυμπίεση, η καινοτόμα θερμική διαχείριση (Thermal management system) και  το σύστημα εξοικονόμησης της ενέργειας start-stop.

Ένας από τους πιο σημαντικούς κινητήρες για την Ελληνική αγορά είναι ο 1.4 TFSI τεχνολογίας COD (Cylinder On Demand) με ισχύ 140 hp και ροπή 250 Nm. Σε χαμηλά φορτία του κινητήρα, το σύστημα απενεργοποιεί τους δύο κυλίνδρους επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό ακόμα  μικρότερες καταναλώσεις. Η κατανάλωση μικτού κύκλου είναι μόλις 4,7 λίτρ. / 100 χλμ.ενώ το αυτοκίνητο επιταχύνει από στάση στα 100 χ.λ.ω σε 8,4’’με τελική ταχύτητα τα 217 χ.λ.ω.

Ο 1.8 TFSI αποδίδει 180 hp και ροπή 250 Nm. Χρησιμοποιεί ένα πλούσιο πακέτο τεχνολογιών αιχμής, όπως διπλό ψεκασμό στους θαλάμους καύσης και στην πολλαπλή εισαγωγής ενώ  προσφέρει σπορ επιδόσεις με επιτάχυνση 0–100 χ.λ.ω σε 7,3’’ και τελική ταχύτητα 235 χ.λ.ω, με κατανάλωση μικτού κύκλου 5,6 λίτρ. / 100 χλμ. και εκπομπές CO2 129 γραμ. / χλμ.

Το νέο Audi A3 Sport Sedan θα διατίθεται αρχικά με δύο κινητήρες πετρελαίου. Ένας ‘’μικρός’’  1.600 κ.εκ 105 hp με μηδενικά τέλη κυκλοφορίας αφού οι εκπομπές ρύπων CO2 δεν ξεπερνούν τα 99gr και ένας 2.0 TDI 150 hp. Αργότερα θα ακολουθήσει και ένας τρίτος, ακόμα πιο ισχυρός 2.0 TDI 185 hp.  

Ανάλογα με τον κινητήρα, συνδυάζεται με μηχανικό εξατάχυτο (εξάρι) κιβώτιο ή με S tronic, ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη για ομαλές αλλαγές χωρίς διακοπή της μετάδοσης ισχύος.
Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESC) περιλαμβάνει λειτουργία ηλεκτρονικού μπλοκέ διαφορικού. Στις γρήγορες στροφές, φρενάρει ελαφρά τον εσωτερικό εμπρός τροχό για να ελαχιστοποιεί την υποστροφή ενώ  βελτιώνει παράλληλα την πρόσφυση.

Εσωτερικό
Στο εσωτερικό του Audi A3 Sport Sedan είναι εμφανής η  προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι γραμμές και οι επιφάνειες χαρακτηρίζονται από αισθητική καθαρότητα, ενώ ένα μεγάλο τόξο εκτείνεται σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ. Το ταμπλό με το καμπύλο εμπρός τμήμα αποπνέει φινέτσα, ενώ η κεντρική κονσόλα έχει ελαφρά κλίση προς τον οδηγό. Η προαιρετική έγχρωμη οθόνη του συστήματος πληροφόρησης οδηγού (DIS) προβάλλει εικόνες σε 3D γραφικά με υψηλή ανάλυση.

Όπως τα υπόλοιπα μοντέλα της οικογένειας, το A3 Sport Sedan διατίθεται με μια πληθώρα διαθέσιμων εναλλακτικών συστημάτων πολυμέσων. Κορυφαία έκδοση είναι το MMI Navigation plus με σκληρό δίσκο, αποθηκευτική ικανότητα 64 GB, DVD drive και φωνητικό έλεγχο με ολόκληρες λέξεις. Μία οθόνη 7 ιντσών υψηλής ανάλυσης προβάλλει το χάρτη πλοήγησης με λεπτομερή 3D γραφικά. Το σύστημα MMI Navigation plus συνεργάζεται με κινητά τηλέφωνα ή φορητές συσκευές μέσω Bluetooth. Το τερματικό του χρήστη φέρει ένα κεντρικό χειριστήριο πίεσης/περιστροφής με τεχνολογία αφής (MMI touch) στην πάνω επιφάνειά του, για την εισαγωγή γραμμάτων, συμβόλων και αριθμών.

Στην Ελλάδα όπως και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, το νέο Αudi A3 Sport Sedan αναμένεται στις εκθέσεις των Εξουσιοδοτημένων Εμπόρων Audi  τον Σεπτέμβριο.

Audi S3 Sedan
Μόλις λίγους μήνες μετά το λανσάρισμα του νέου Α3 Sport Sedan, η Audi θα λανσάρει την κορυφαία έκδοση, το S3 Sport Sedan. Ο 2.0 TFSI αποδίδει 221 kW (300 hp) και ροπή 380 Nm. Ο τετρακύλινδρος κινητήρας υψηλών επιδόσεων συνδυάζει προηγμένες τεχνολογίες απόδοσης  και οικονομίας: διπλό ψεκασμό καυσίμου, πολλαπλή εξαγωγής ενσωματωμένη στην κυλινδροκεφαλή, σύστημα βύθισης βαλβίδων της Audi και περιστροφική βαλβίδα θερμικής διαχείρισης.

Το Audi S3 Sport Sedan με κιβώτιο S tronic, επιταχύνει από στάση στα 100 χ.α.ω. σε 4,9’’, ενώ με μηχανικό κιβώτιο χρειάζεται 5,3’’. Η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά  στα 250 χ.α.ω.. Το τετρακύλινδρο turbo επιτυγχάνει κατανάλωση μικτού κύκλου μόλις 6,9 λίτρ. /100 χλμ με εκπομπές CO2 τα 159γραμ./ χλμ. Ένας ταχύτατος πολύδισκος συμπλέκτης τετρακίνησης quattro,κατανέμει τις δυνάμεις στον εμπρός και πίσω άξονα .