28 Μαρτίου 2013

Economist: «Αλλο ευρώ» στην Κύπρο μετά τη διάσωση

Για μια νομισματική ένωση που πλέον, μετά την διάσωση της Κύπρου, δεν μοιάζει τόσο ενιαία, κάνει λόγο ο Economist, σε άρθρο του με τίτλο «Κύπρος, αυτό το σηπτικό νησί» στο οποίο επισημαίνει ότι ένα ευρώ σε κυπριακή τράπεζα δεν έχει πια την ίδια αξία με ένα ευρώ σε ελληνική ή βελγική τράπεζα.

«Για μεγάλο διάστημα κατά την διάρκεια της κρίσης, οι τράπεζες στην περιφέρεια της Ευρώπης, αντιμετώπιζαν προβλήματα και διασώζονταν από τους βορειοευρωπαίους φορολογούμενους…Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός που ηγείται του Eurogroup, ξεκαθάρισε στις 25 Μαρτίου ότι η συμφωνία για την Κύπρο αποτελεί πρότυπο: όταν χρεοκοπούν οι τράπεζες, οι πιστωτές πρέπει να περιμένουν ότι θα τους έρθει όλος ο λογαριασμός» γράφει ο Economist, διερωτώμενος:
«Με τι κόστος; Το γεγονός ότι μέσα σε μερικές ώρες, ο Ντάισελμπλουμ αναίρεσε, αποκαλώντας μέτρο εφάπαξ (το πακέτο διάσωσης) στην Κύπρο, είναι ενδεικτικό. Τα σχόλιά του προκάλεσαν πτώση στις αγορές…».

«Πρώτον, η Κύπρος φαίνεται διαλυμένη η ίδια. Η κατάρρευση του υπερτροφικού- με ρωσικό άρωμα- τραπεζικού της τομέα, θα προκαλέσει μια καταστροφική οικονομική κατρακύλα που ίσως απαιτήσει ακόμη περισσότερα μετρητά.

Δεύτερον, η συμφωνία, επιτρέπει στην Κύπρο να χρησιμοποιήσει περιορισμούς στην διακίνηση κεφαλαίων για να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων. Η ενιαία νομισματική ένωση δεν είναι τόσο ενιαία: ένα ευρώ σε έναν κυπριακό λογαριασμό δεν έιναι το ίδιο όπως ένα ευρώ σε ελληνικό ή βελγικό λογαριασμό. Η ευρωζώνη λέει ότι αυτοί οι περιορισμοί είναι προσωρινοί, αλλά οι αντίστοιχοι της Ισλανδίας ισχύουν ακόμη, τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή τους. Ένα προηγούμενο στον περιορισμό της διακίνησης του ευρώ είναι κάτι που οι επενδυτές και οι καταθέτες δεν θα ξεχάσουν σύντομα.

Τρίτον, η απόφαση να τιμωρηθούν οι μεγάλοκαταθέτες θα αποδυναμώσει επίσης των ευρωζώνη…Το να τους χτυπάς (με στόχο να πλήξεις τους Ρώσους που ξεπλένουν μαύρο χρήμα) θα τους αποθαρρύνει από το να τοποθετούν τα χρήματά τους σε αδύναμες τράπεζες σε περιφερειακές οικονομίες και θα καταστήσει ακόμη πιο δύσκολο το να κρατηθούν στην ζωή οι «άρρωστες» τράπεζες».

 

 

ΕΘΝΟΣ