13 Μαρτίου 2013

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ 'ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΗΧΟΥ'

Διημερίδα με θέμα «Εξερευνώντας τις ευεργετικές επιδράσεις του ήχου» οργανώνει 6 & 7 Απριλίου το Ελληνικό Ινστιτούτο Ερευνών Ήχου, Μουσικής και Λόγου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο ‘Πολύκεντρο’ – Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέου Ηρακλείου, με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Δήμου Νέου Ηρακλείου και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.


Διαλέξεις από έλληνες και ξένους επιστήμονες με σημαντικό ερευνητικό έργο, βιωματικά εργαστήρια, θεατρική και μουσική παράσταση από άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και μουσικά δρώμενα πλαισιώνουν την εκδήλωση η οποία απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ειδικοτήτων, ειδικούς εκπαιδευτικούς, νηπιαγωγούς, μουσικούς, μουσικολόγους, θεατρολόγους, καλλιτέχνες στην ειδική αγωγή καθώς και σε όποιον ενδιαφέρεται να μπει στο μαγικό κόσμο με τις απεριόριστες δυνατότητες του ήχου και της μουσικής και τις ευεργετικές τους επιδράσεις στον άνθρωπο.

Επίτιμος προσκεκλημένος είναι ο Δρ Phil Ellis, καθηγητής μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Sunderland της Μ. Βρετανίας και ερευνητής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη του συστήματος iMuse, ενός αλληλεπιδραστικού πολυαισθητικού τεχνολογικού περιβάλλοντος (interactive MultiSensory Environment), το οποίο σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής ανθρώπων με ειδικές ανάγκες διαφόρων ηλικιών και ηλικιωμένων. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται σε παιδιά με μαθησιακές και αναπτυξιακές δυσκολίες, σε άτομα που ευρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, σε άτομα με σύνδρομο Down, νοητική υστέρηση, ακόμη και σε άτομα με πολύ μεγάλο ποσοστό αναπηρίας, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα βελτίωσης, προόδου και εξέλιξης του θεραπευομένου, καθώς αναπτύσσονται οι σωματικές και διανοητικές του ικανότητες.

Μεταξύ των εισηγητών & συντονιστών εργαστηρίων είναι ο μαθηματικός & συγγραφέας Ελευθέριος Αργυρόπουλος, η προγεννητική ψυχολόγος Όλγα Γκουνή, ο ερευνητής αρχαιοελληνικής θεραπευτικής μουσικής Μιχάλης Καραβασίλης, ο μουσικός, ηθοποιός & σκηνοθέτης Μιχάλης Κόκκινος, η μουσικός & ερευνήτρια συμπαντικής μουσικής Σοφία Λάτσινου, η ιστορικός, φιλόλογος & μουσικοθεραπεύτρια Στέλλα Οικονόμου, ο νευροχειρουργός Σάββας Παπάζογλου, ο μουσικός & ηχοθεραπευτής Δημήτρης Ψύχας, κ.α.

Σήμερα, που - ίσως πιο πολύ από ποτέ - γίνεται αντιληπτή η αλληλεξάρτηση της ανθρώπινης φύσης με το εξωτερικό περιβάλλον, η άρρηκτη σύνδεση του λόγου και της δράσης με τη μορφή αιτίου - αιτιατού, η συνειδητή εσωτερίκευση των εξωτερικών ερεθισμάτων ως εγγενών στοιχείων όλων των ζωντανών οργανισμών, ο άνθρωπος καθίσταται πλέον, όχι μόνο δέκτης αλλά και συμμέτοχος. Στο πλαίσιο αυτό, το διαχρονικό ενδιαφέρον για την πολυδιάστατη και ευεργετική επίδραση του ήχου μέσω των διαφόρων μορφών εκδήλωσης και έκφρασης, αυξάνεται, προσελκύοντας ερευνητές από διαφορετικούς τομείς και οδηγώντας, πολλές φορές, στη σύγκλιση των τεχνών και των επιστημών.

Στόχος των οργανωτών - με αφορμή αυτή τη διημερίδα - είναι η συνάντηση διαφορετικών ερευνητικών προσεγγίσεων, η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, ο δημιουργικός προβληματισμός και η εξερεύνηση των δυνατοτήτων της ηχητικής επίδρασης στον άνθρωπο και στο περιβάλλον του.

Το πρόγραμμα της Διημερίδας και όλες οι πληροφορίες ευρίσκονται στον ιστοτόπο: http://kentroereunonmousikis.wordpress.com/

Πληροφορίες – εγγραφές: Τηλ. 22990 84570. E-mail: margetima@gmail.com

Συνημμένο αρχείο: Πρόγραμμα ημερίδας (.pdf 159K) στην ιστοσελίδα του δήμου http://iraklio.gr/default.asp?static=101&id=3292