20 Μαρτίου 2013

Ποιοι έχουν πόσα, στην Κύπρο

Το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου βρίσκεται στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών από τον Ιούνιο του 2012, όταν η χώρα έθεσε για πρώτη φορά αίτημα στήριξης από την τρόικα.

Η επαπειλούμενη κατάρρευση των τραπεζών Λαϊκής και Κύπρου, που επένδυσαν μαζικά σε ελληνικά ομόλογα που “κουρεύτηκαν”, έδωσε την ευκαιρία στους ιθύνοντες της Ευρωζώνης να “βάλουν χέρι” στη βαριά βιομηχανία της Κύπρου.


Κανείς δε γνωρίζει με ακρίβεια το ακριβές ύψος των καταθέσεων στην Κύπρο.
Σύμφωνα με στοιχεία του IESEG School of Management, ανέρχονται συνολικά σε €69 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 43 ανήκουν σε Κύπριους καταθέτες, τα 5 σε Ευρωπαίους πολίτες, ενώ «μήλον της Έριδος» αποτελούν τα €21 περίπου δισεκατομμύρια από καταθέτες εκτός Ε.Ε., που εικάζεται ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Ρώσοι.

Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε 700% του κυπριακού ΑΕΠ.

H Moody’s εκτιμά ότι τα ρωσικά κεφάλαια ανέρχονται σε €9,3 δισεκατομμύρια τραπεζικές καταθέσεις και €14,7 δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία επιχειρήσεων και ιδιωτών.
Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών χρηματιστηριακής εταιρείας με έδρα το Κίεβο, τα κεφάλαια από Ουκρανία που βρίσκονται στην Κύπρο κυμαίνονται μεταξύ €1-2 δις.

Το κλίμα για την Κύπρο βάρυνε ιδιαίτερα μετά τη διαρροή, στο περιοδικό Spiegel, το Νοέμβριο του 2012, της αναφοράς της γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για τις καταθέσεις Ρώσων ολιγαρχών στη Μεγαλόνησο.

Σύμφωνα με την αναφορά, που ετέθη υπόψη της κυβέρνησης Μέρκελ και της τρόικα, παρά την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών κανόνων, το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου είναι ιδιαίτερα φιλόξενο και δεν κάνει πολλές ερωτήσεις.

Η χορήγηση κυπριακής ιθαγένειας βοήθησε δεκάδες Ρώσους να στήσουν επιχειρήσεις «βιτρίνες» για να «ξεπλύνουν» δισεκατομμύρια παράνομων κυρίως ευρώ.

Πάντως, αναλυτές προειδοποιούν ότι, καθώς η συζήτηση για τις ξένες καταθέσεις στην Κύπρο έχει ανοίξει εδώ και μήνες, πολλοί έχουν ήδη σηκώσει τα χρήματά τους από τις κυπριακές τράπεζες.


 euronews.com