14 Μαρτίου 2013

Το «χρονολόγιο» των φόρων ακινήτων

Η συζήτηση της τρόικας με την κυβέρνηση για το αν θα πληρώσουμε χαράτσι της ΔΕΗ (πάλι) ή ενιαίο φόρο ακινήτων, καλά κρατεί. Μήπως γνωρίζετε όμως πόσους φόρους πρέπει να πληρώσουμε ακόμη για να περάσουμε και αυτή τη «μαύρη» χρονιά; 

Από δύο έως και τέσσερις ο καθένας από εμάς. Χειρότεροι μήνες προβλέπεται να είναι αυτός που διανύουμε, ο Ιούλιος, ο Σεπτέμβριος και ο Νοέμβριος. Ο νέος φόρος που θα αποφασιστεί ύστερα από τις διαπραγματεύσεις τρόικας και κυβέρνησης, θα αρχίσει να εισπράττεται μέσα στα Χριστούγεννα. Υπομονή…


Η τρόικα έχει ήδη στα χέρια της έναν κατάλογο με τους μηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί για κάθε φόρο. Ειδικότερα για τον φόρο ακινήτων, προβλέπεται ότι φέτος πρέπει να εισπραχτούν 3,176 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ανά μήνα κατανέμονται όπως φαίνεται και στον ακόλουθο πίνακα:

Πόσα λεφτά θα πληρώσουμε σε φόρους ακινήτων (€ εκ)
Ιανουάριος
139
Φεβρουάριος
229
Μάρτιος
239
Απρίλιος
137
Μάιος
219
Ιούνιος
215
Ιούλιος
427
Αύγουστος
65
Σεπτέμβριος
285
Οκτώβριος
141
Νοέμβριος
251
Δεκέμβριος
828

Για να συγκεντρωθεί αυτό το θηριώδες ποσό, θα αποσταλούν από δύο έως τέσσερα εκκαθαριστικά φόρων στον καθένα από εμάς ενώ είναι πιθανό να συμμετέχουμε όχι σε μία αλλά σε δύο «απογραφές» της ακίνητης περιουσίας μας. Το πώς αναμένεται να κυλήσουν τα πράγματα αποτυπώνεται στο ακόλουθο χρονολόγιο.
  • Μέχρι και τον Ιούνιο, το δημόσιο θα εισπράττει λεφτά από το χαράτσι της ΔΕΗ του 2012 καθώς οι περισσότεροι εξ’ ημών, τώρα καταβάλλουμε την 4η εκ των πέντε διμηνιαίων δόσεων ενώ φυσικά ακολουθεί και η 5η δόση. Στο ίδιο διάστημα θα πρέπει να πληρωθούν και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από το χαράτσι του 2011 εκτός φυσικά και αν οι ιδιοκτήτες θέλουν να φορτωθούν με προσαυξήσεις
  • Μέσα στον Μάιο, αναμένεται να ταχυδρομηθούν τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2011 το οποίο θα παραλάβουν περίπου 600.000 Έλληνες δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος φόρος υπολογίζεται με αφορολόγητο 200.000 έναντι αφορολογήτου 400.000 ευρώ που εφαρμόστηκε για τον ΦΑΠ του 2010.
  • Μέσα στον Ιούνιο, θα πρέπει να δηλώσουμε τις μεταβολές που επήλθαν στην ακίνητη περιουσία μας κατά τη διάρκεια του 2012. Θα είναι το πρώτο προπαρασκευαστικό στάδιο προκειμένου να εφαρμοστεί (αν εφαρμοστεί) ο ενιαίος φόρος ακινήτων.
  • Μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει επίσης να γίνει και η απογραφή των αγροτεμαχίων αν βεβαίως το υπουργείο Οικονομικών αποφασίσει να τα συμπεριλάβει στον ενιαίο φόρο ακινήτων (που δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά καθώς σε αντίθετη περίπτωση δεν μαζεύονται τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ)
  • Τον Σεπτέμβριο θα κληθούμε να πληρώσουμε τον ΦΑΠ του 2012 ο οποίος επίσης έχει αφορολόγητο 200.000 ευρώ. Για όσους δεν έχουν μεταβάλλει την ακίνητη περιουσία τους μέσα στο 2011, το ποσό θα είναι ίδιο με τον ΦΑΠ του 2011.
  • Στον πίνακα του υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι τα φετινά Χριστούγεννα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα είναι «μαύρα». Είτε με τον ενιαίο φόρο ακινήτων, είτε με το χαράτσι της ΔΕΗ, τον τελευταίο μήνα του χρόνου, θα πρέπει να μαζευτούν 828 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις έναν μήνα. 
  •  
  • Βοήθειά μας!
  •  
  •  fpress.gr