31 Μαρτίου 2013

Η κρίση ευαισθητοποιεί και αυξάνει τον εθελοντισμό

Στον εθελοντισμό στρέφονται όλο και περισσότεροι Έλληνες τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αναπτύσσοντας αισθήματα αλληλεγγύης για τον συνάνθρωπο που βιώνει μια δύσκολη καθημερινότητα μέσα στην ανεργία, την ανέχεια και την έλλειψη βασικών αγαθών και υπηρεσιών.

Παράλληλα, τους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν μια σειρά από δεξιότητες αλλά και να εφαρμόσουν αυτά που σπούδασαν στην πράξη, καθώς πολλοί από αυτούς είτε είναι άνεργοι ή δεν εργάζονται πάνω στο αντικείμενο των σπουδών τους.


Τη σημασία των εθελοντών, την ανάγκη για περισσότερες δραστηριότητες από πλευράς τους, αλλά και το προφίλ των ανθρώπων που επιλέγουν να προσφέρουν τον πολύτιμο ελεύθερο χρόνο τους για να βοηθήσουν στη λειτουργία μιας ομάδας, ανέλυσαν στη Voria.gr οι εκπρόσωποι τριών μη κυβερνητικών οργανώσεων με μεγάλη δράση στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μιας ομάδας φίλων που αποφάσισαν να αναλάβουν δράσεις για να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης στην πόλη που ζουν. Πρόκειται για τους Γιατρούς του Κόσμου, την Άρσις, την Praksis και τους Why Not.

Γιατροί του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου Ελλάδας δημιουργήθηκαν το 1990 και πραγματοποιούν αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα και σε αναπτυσσόμενες χώρες.
Στους Γιατρούς του Κόσμου, γιατροί, υγειονομικό προσωπικό, διοικητικοί και τεχνικοί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά.
Στην Θεσσαλονίκη λειτουργεί ένα από τα πολυϊατρεία της οργάνωσης, το οποίο ξεκίνησε την λειτουργία του το 2001. Έκτοτε, έχουν καταγραφεί περίπου 50.000 επισκέψεις από ασθενείς που έχουν δεχτεί τις υπηρεσίες δεκάδων εθελοντών, ιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών επιστημών και διοικητικών εθελοντών ανεξαρτήτου ιδιότητας οι οποίοι παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, φαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμούς και ψυχοκοινωνική στήριξη σε πολίτες που έχουν ανάγκη.

Από το 2010 και μετά, το ποσοστό των Ελλήνων ασθενών που προσέρχονται στο πολυϊατρείο αυξήθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα περίπου το 65% των επισκέψεων να αποτελείται από Έλληνες, ενώ ακολουθούν κατά  χώρα προέλευσης η Αλβανία, Γεωργία, Νιγηρία, Αρμενία, Βουλγαρία, κ.α.
Όπως τόνισε και η κ. Σοφία Γκαρανέ, υπεύθυνη των Γιατρών του Κόσμου Θεσσαλονίκης, «έχουμε 1800 επισκέψεις των μήνα κατά μέσο όρο εκ των οποίων ένα ποσοστό 60-63% όσων μας επισκέπτονται τα τελευταία 2-3 χρόνια, είναι Έλληνες, τη στιγμή που παλαιότερα το ποσοστό ήταν 50-50».

Αναφορικά με τους εθελοντές της οργάνωσης, η κ. Γκαρανέ σημείωσε πως αποτελούν ένα αισιόδοξο μήνυμα, καθώς «έχει αυξηθεί τρομερά η βοήθεια των ανθρώπων, είτε ως προσφορά σε φάρμακα, τρόφιμα, χρηματικές ενισχύσεις, είτε ως προσφορά του ελεύθερου τους χρόνου. Βλέπουμε πως οι άνθρωποι που έρχονται έχουν πολύ ανεπτυγμένο το συναίσθημα της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Τα τελευταία δυο χρόνια έχουμε 475 νέα μέλη μόνο στο παράρτημα της Θεσσαλονίκης, που βοηθούν είτε προσφέροντας κάποια εργασία, είτε οικονομική ενίσχυση.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο πολυϊατρείο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται 280 εμβολιασμοί το μήνα σε ανασφάλιστα παιδιά. Τόσο στο πολυϊατρείο όσο και στις δράσεις που πραγματοποιούμε εκτός του πολυϊατρείου ενεργοποιούνται 90 γιατροί, ενώ έχουμε και γύρω στους 130 διοικητικούς εθελοντές.

Αρκετοί από τους εθελοντές που έρχονται σε εμάς είναι άνεργοι και μας λένε πως το κάνουν προκειμένου να βοηθήσουν σε κάτι πολύτιμο, κάνοντας τους παράλληλα να νιώθουν χρήσιμοι».

Άρσις

Η Άρσις εξειδικεύεται στην κοινωνική υποστήριξη των νέων και στην προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1992 και λειτουργεί με κέντρα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στη Λάρισα και στην Καρδίτσα. Το όραμα της είναι μια κοινωνία που δίνει θέση και ευκαιρίες σε όλους τους νέους/-ες και σέβεται τα δικαιώματά τους όπως αυτά θεσπίζονται στο ελληνικό και διεθνές δίκαιο και κατ’ εξοχήν στη Σύμβαση του ΟΗΕ  για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αποστολή της Άρσις είναι η ανάληψη δράσης με στόχο την πρόληψη  και καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων, με έμφαση στις ηλικίες 15 έως 21 χρονών.

Εκπροσωπώντας την οργάνωση, η κ. Γαβριέλλα Σαμψωνίδου ανέφερε πως οι «κλήσεις για βοήθεια» προς την οργάνωση έχουν αυξηθεί και επεκταθεί και πέρα από ομάδες ανθρώπων που παραδοσιακά υποστήριζε η Άρσις, όπως είναι οι Ρομά και οι πρόσφυγες παραδείγματος χάριν. «Πλέον, απευθύνονται σε εμάς και άποροι, άνεργοι, άστεγοι», τόνισε η κ. Σαμψωνίδου, για να προσθέσει: «Βέβαια, η κρίση έχει οδηγήσει και πολλούς να απευθύνονται στην Αρσις για εθελοντισμό. Τα πιο βασικά κίνητρα που οδηγούν τους ανθρώπους που έρχονται σε εμάς για να προσφέρουν στο κομμάτι του εθελοντισμού είναι η ανάγκη των ανθρώπων να δείξουν την αλληλεγγύη τους, η ανάγκη για κοινωνική συμμετοχή, δηλαδή, η συνειδητοποίηση πως αυτό που συμβαίνει είναι πολύ δυσάρεστο και πως θέλουμε να προσφέρουμε. Μια άλλη παράμετρος που υπάρχει είναι πως πολλοί νέοι έρχονται να προσφέρουν, αλλά παράλληλα θέλουν να αποκτήσουν και κάποια εμπειρία, με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο».

Praksis

Η Praksis είναι μία ανεξάρτητη Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που έχει σαν κύριο στόχο τη δημιουργία, εφαρμογή και υλοποίηση προγραμμάτων ανθρωπιστικής και ιατρικής δράσης. Δραστηριοποιείται σε όλη την Ελλάδα και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και στο νησί της Λέσβου και στην περιοχή της Πάτρας. Κύριος στόχος είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού των ευπαθών κοινωνικά ομάδων και η υπεράσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων τους.

Η συντονίστρια προγραμμάτων της Praksis στη Θεσσαλονίκη, Στεφανία Πανταζή, μίλησε για τριπλασιασμό των κλήσεων για βοήθεια στην οργάνωση το τελευταίο διάστημα, ενώ ανέφερε πως «η σημαντικότερη διαφορά είναι ότι αναφερόμαστε σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Ο τριπλασιασμός αφορά την ομάδα των Ελλήνων οι οποίοι παλαιότερα σπανίως κάνανε χρήση των υπηρεσιών της Praksis».

Σχετικά με το ενδιαφέρον των ανθρώπων για προσφορά εθελοντικής βοήθειας στην οργάνωση, η κ. Πανταζή, είπε: «υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή από την πλευρά του κόσμου σε εθελοντικές δράσεις το τελευταίο διάστημα σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά την προσφορά εθελοντικής δράσης από ανθρώπους που αντιλαμβανόμενοι την κρίση στη κοινωνία, τις ανάγκες που δημιουργούνται θεωρούν υποχρέωσή τους να ανταποκρίνονται υποστηρίζοντας τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, στον δεύτερο άξονα ανήκουν οι εθελοντές οι οποίοι θέλουν να βελτιώσουν τα προσόντα τους και να αισθάνονται ότι βρίσκονται ακόμα σε εργασιακούς χώρους καθώς πρόκειται για άνεργους. Οι εθελοντές αποτελούν την βάση της οργάνωσης και χωρίς την πολύτιμη υποστήριξη τους θα ήταν αδύνατον να παρέχονται βασικές υπηρεσίες όπως ιατρική, κοινωνική, ψυχολογική και νομική στήριξη. Οι ανάγκες της κοινωνίας σήμερα είναι συνεχώς αυξανόμενες ενώ οι κοινωνικοί πόροι σταθερά μειώνονται. Το κενό που δημιουργείται ανάμεσα σε ανάγκες και κοινωνικούς πόρους καλύπτεται από την εθελοντική προσφορά».

Why Not

Οι Why Not είναι μία ομάδα που ενεργοποιεί τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, χρησιμοποιεί τους δημόσιους χώρους κάνοντας πολιτιστικές προτάσεις και δίνει ιδέες για διαφορετική ζωή στην πόλη.
Έχει πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων την Pop Up Library το Σεπτέμβριο του 2011 και 2012, το Θέατρο στο πάρκο που ήταν και η πρώτη μεγάλη τους δράση βασισμένη στο θέατρο, το Post it: Superhero edition και τους 12 Μικρούς Περιπάτους που ήταν συνεργασίες με άλλες ομάδες αλλά και το Xmas Project, το οποίο ήταν μία μεγάλη χριστουγεννιάτικη γιορτή με φιλανθρωπικό σκοπό.
Οι Why Not έχουν έναν βασικό πυρήνα εθελοντών και πολλούς ακόμα οι οποίοι βοηθούν στις δράσεις τους.

Η Στέλλα Παπάζογλου και η Τζένα Καρυπίδου, των Why Not διαπιστώνουν ότι ο κόσμος είναι όλο και πιο θετικός σε δράσεις όπως οι δικές τους και λιγότερο καχύποπτος. «Πιστεύουμε πως οι προσπάθειες που γίνονται από τις αρκετές, πλέον, εθελοντικές ομάδες της πόλης έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα και να δημιουργούν ένα κοινό το οποίο είναι ανοιχτό στις προτάσεις τους. Ο κόσμος έχει μεγάλη ανάγκη να διοχετεύσει την ένταση που του δημιουργεί η κατάσταση γύρω του σε κάτι δημιουργικό το οποίο θα τον κάνει για λίγο να βγει από τον μικρόκοσμο και τα προβλήματα του», λένε, για να προσθέσουν:

«Η κρίση οδήγησε τον κόσμο στον εθελοντισμό, και ο εθελοντισμός με τη σειρά του ενθάρρυνε τον κόσμο να εκφράσει την δημιουργική του πλευρά. Να προσφέρει κάτι από τον εαυτό του, τον χρόνο του και τις ιδέες του. Η χαρά της προσφοράς καλλιεργεί έναν κόσμο διαφορετικό, ανθρώπινο, με χαμόγελο και αγάπη. Με αφορμή την κρίση, επέρχονται αλλαγές στη στάση ζωής που επιλέγουμε. Ο εθελοντισμός καταγράφεται πλέον σαν τρόπος ζωής. Η ομαδική δουλειά, οι κοινωνικές συναναστροφές, οι θετικές αντιλήψεις που αναπτύσσονται σε μια δράση, είναι πράγματα που κερδίζεις συμμετέχοντας σε αυτήν. Επιστρέφεις, λοιπόν, στο σπίτι πιο ήρεμος, πιο πλούσιος και έχοντας ξεφύγει για λίγο από το άγχος που σε περιτριγυρίζει καθημερινώς και αδιαλείπτως».


 Της Κατερίνας Καρίκη