DNA αλόγου ανιχνεύθηκε για μια ακόμη φορά σε ελέγχους της Περιφερειακών
Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής
Μακεδονίας και Θράκης. Κρέας από άλογα είχε χρησιμοποιηθεί στα εξής
προϊόντα:
· «Κεμπάπ τύπου Αρμένικο» με ημερομηνία λήξης 7/8/2013,
· «Σουτζουκάκι 80 γρ.» με ημερομηνία λήξης 24/1/2014,
· «Μπιφτέκι 130 γρ.» με ημερομηνία λήξης 27/11/2013 και
· «Μπιφτέκι 130 γρ.» με ημερομηνία λήξης 12/02/2014
Τα προϊόντα παράγονται από την εταιρεία "T&T Foods ΑΕ" (630 80
Λάκωμα, Χαλκιδικής) και διατίθενται από την επιχείρηση "Χούτος Catering
AE".
Επίσης, DNA αλόγου ανιχνεύθηκε και στο κατεψυγμένο κεμπάπ «ΑΡΙΣΤΟΝ» με
ημερομηνία παρασκευής 31.12.2012 Lot 036512 και ημερομηνία ανάλωσης
31.12.2013. Το συγκεκριμένο προϊόν παρασκευάζεται από την εταιρεία
"ΛΑΔΑΣ & ΣΙΑ ΑΒΕΕ" (Ορτανσίας 19, Αχαρναί Αττικής). Προμηθευτής της
πρώτης ύλης κρέατος ήταν η επιχείρηση "Ζηκούδη Β. ΕΠΕ". Στην «τσιμπίδα»
του ΕΦΕΤ πιάστηκε και το σουτζούκι της επιχείρησης "Αφοί Μπατανιάν",
ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου.
Επιπλέον, ο ΕΦΕΤ ενημερώθηκε, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης
Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), από τις
Γερμανικές Αρχές για τη διακίνηση κονσέρβας, στην οποία ανιχνεύτηκε DNA
αλόγου.
Πρόκειται για κονσέρβα τσιγαρισμένου μοσχαρίσιου κρέατος με φαγόπυρο,
με την εμπορική επωνυμία "ГОВЯДИНа" σε συσκευασία των 325 g, προέλευσης
Λετονίας. Το προϊόν διακινείται στην Ελλάδα από τις επιχειρήσεις
"ΧΑΡΑΤΣΙΔΟΥ Ε. - ΤΣΙΚΙΡΙΔΟΥ Α. Ο.Ε." (Πέτρου Ράλλη 8, Ρουφ) και
"ΚΑΚΑΦΙΚΑΣ Σ. & ΣΙΑ Ε.Π.Ε." (Ελ. Βενιζέλου 219, Καλλιθέα).
Ο ΕΦΕΤ ζήτησε την άμεση απόσυρση των προϊόντων από την ελληνική αγορά και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι.