Κι όμως, οι οπλισμένοι με... απαισιοδοξία άνθρωποι τείνουν να ζουν περισσότερο και καλύτερα σε σχέση με εκείνους που αντιμετωπίζουν τη ζωή με χαμόγελο και αισιοδοξία, υποστηρίζει νέα έρευνα.
Οι ερευνητές εξέτασαν 40.000 ανθρώπους σε μια περίοδο δέκα ετών. Το συμπέρασμά τους; Οι άνθρωποι που είναι υπερβολικά αισιόδοξοι τείνουν να παίρνουν περισσότερα ρίσκα με αποτέλεσμα να πάθουν κάτι κακό μέσα στην επόμενη δεκαετία.
«Ο πεσιμισμός σε σχέση με το μέλλον είναι πιθανό να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να ζουν πιο προσεκτικά, και να παίρνουν περισσότερα μέτρα για την υγεία και την ασφάλειά τους», δήλωσε στην Telegraph ο συντάκτης της έρευνας, Φρίντερ Λανγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ερλάνγκεν – Νυρεμβέργης.
Οι εθελοντές ερωτήθηκαν πόσο ικανοποιημένοι περιμένουν να είναι τα επόμενα πέντε χρόνια. Μετά το πέρας αυτού του χρονικού διαστήματος, οι ερευνητές επανήλθαν για να αξιολογήσουν τα πραγματικά επίπεδα ικανοποίησης των ερωτηθέντων.
Ένα ακόμη αναπάντεχο συμπέρασμα της έρευνας ήταν ότι «τόσο η σταθερή και καλή υγεία όσο και το εισόδημα συνδέονται με τις αρνητικές προσδοκίες. Οι ερευνητές, ωστόσο επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των αισιόδοξων, ρεαλιστικών ή απαισιόδοξων προβλέψεων σε σχέση με το εισόδημα είναι πιθανό να εξαρτώνται από την ηλικία και τους διαθέσιμους πόρους.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στην National Post, «μέχρι τώρα έχουν υπάρξει πολλές έρευνες που δείχνουν ότι το να είναι κανείς αισιόδοξος είναι θετικό. Εμείς προσθέτουμε μόνο ότι το να είναι κάποιος αισιόδοξος τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν δίνει σωστές πληροφορίες για το πώς ο ίδιος άνθρωπος θα σκέφτεται στο μέλλον.