22 Φεβρουαρίου 2013

Πέντε χρόνια σε τέως βουλευτή της ΝΔ - Επαιρνε λεφτά τάζοντας διορισμούς

Σε 5ετή κάθειρξη καταδικάστηκε αμετάκλητα τέως βουλευτής της ΝΔ και δικηγόρος, καθώς κρίθηκε ένοχος για απάτη κατ' εξακολούθηση, κατ' επάγγελμα και συνήθεια που διέπραξε προ 15ετίας, παίρνοντας σημαντικά κονδύλια από συμπολίτες του με την ψευδή υπόσχεση ότι θα διόριζε τα παιδιά τους στο Δημόσιο.

Ο Ευάγγελος Η. Παπανικολάου σε φωτογραφία αρχείου
Ο Ευάγγελος Η. Παπανικολάου σε φωτογραφία αρχείου

Το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που υπέβαλε ο Ευάγγελος Η. Παπανικολάου (βουλευτής ΝΔ στην Αργολίδα το διάστημα 1989-'94) κατά της καταδίκης του, με συνέπεια να κινδυνεύει να οδηγηθεί στη φυλακή όπου ήδη βρίσκεται συγκατηγορούμενος που καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη για τη συνεργασία του στην ίδια εξαπάτηση.


Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση του 5μελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο Ευ. Παπανικολάου μαζί με τον Στυλ. Μ. Στεργίου αποφάσισαν το 1997 να εξαπατήσουν κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Αργολίδας παραπλανώντας τους ότι έναντι αμοιβής θα μπορούσαν να διορίσουν τους ίδιους ή τα παιδιά τους σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΔΕΚΟ ή σε τράπεζες.Ο Ευ. Παπανικολάου εμφανιζόταν ως πολιτευτής σε καφενείο του Ναυπλίου από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο του 1997 διαδίδοντας ότι έχει έναν φίλο (τον Στεργίου), τον οποίο εμφάνιζε ως εργοστασιάρχη καπέλων με μεγάλες τραπεζικές καταθέσεις, που είχε διασυνδέσεις στους υψηλούς κοινωνικούς κύκλους της Αθήνας με υπουργούς, βουλευτές και ανθρώπους του ΑΣΕΠ και μπορούσε να εξασφαλίσει διορισμούς έναντι αμοιβής 4.400 έως 5.870 ευρώ (1,5 έως 2 εκατ. δρχ.) ανά περίπτωση.

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να επωφεληθούν καταθέτοντας τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς (κυρίως του Στεργίου), ενώ ο Παπανικολάου συγκέντρωνε τα δικαιολογητικά που έστελναν τα θύματα και τους διαβεβαίωνε ότι θα παρακάμψουν το ΑΣΕΠ βάζοντας τα ονόματα στις καταστάσεις, παροτρύνοντάς τους να φέρουν και άλλους για να πληρώσουν και να διοριστούν.
Ετσι κατατέθηκαν τουλάχιστον 73.368 ευρώ, ενώ κατά την απόφαση τα θύματα ξεπέρασαν τα 100. Οταν άρχισαν οι διαμαρτυρίες γιατί δεν έβλεπαν διορισμούς, ο τ. βουλευτής πήγαινε στο καφενείο λέγοντάς τους να μην ανησυχούν, ενώ για να τους καθησυχάσει έφερε μια φορά τον Στεργίου και τους εμφάνισε και πλαστό φωτοαντίγραφο ανύπαρκτης απόφασης του ΑΣΕΠ.

Κάποιοι που αντιλήφθηκαν τι γινόταν προσέφυγαν στα δικαστήρια και η υπόθεση πήρε τον δρόμο της ως κακουργηματική απάτη.

Ελαφρυντικά
Πρωτόδικη ποινή 7ετής κάθειρξη
Η πρωτόδικη ποινή ήταν 7ετής κάθειρξη, που σε β' βαθμό μειώθηκε σε 6ετή και τελικά σε 5ετή, αφού ο ΑΠ επέτρεψε προ 2ετίας να του αναγνωριστεί ελαφρυντικό προτέρου εντίμου βίου, καθώς είχε επικαλεστεί ότι διετέλεσε βουλευτής, πρόεδρος τοπικής εκκλησιαστικής επιτροπής και αθλητικού σωματείου, ψάλτης κ.λπ. Το Εφετείο είχε αρνηθεί αρχικά κάθε ελαφρυντικό καταλογίζοντάς του ηθική διαστροφή γιατί επιδίωξε να συγκαλύψει τη δράση του εμφανιζόμενος και αυτός ως θύμα του Στεργίου και ζητώντας από πολλά θύματά του να του δώσουν πληρεξούσιο για να μηνύσει τον συγκατηγορούμενό του για να τους επιστρέψει τα χρήματα, ενώ υπέβαλε μηνύσεις και αγωγές κατά άλλων θυμάτων για να τα εκφοβίσει. Το ποινικό τμήμα ΑΠ υπό τον αντιπρόεδρο Ν. Ζαΐρη επικύρωσε την καταδίκη του 78χρονου σήμερα τ. βουλευτή και δικηγόρου, κρίνοντας (212/13) ότι η εφετειακή απόφαση είναι νόμιμα αιτιολογημένη και δεν έχει παραβιαστεί η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, εν όψει της απαξίας της εγκληματικής του πράξης και του ύψους της ποινής που του επιβλήθηκε.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ