13 Φεβρουαρίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ 'ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ'


Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος Ηρακλείου στο δημαρχείο της πόλης με την συμμετοχή σημαντικών ονομάτων του e-governance που προσκλήθηκαν με πρωτοβουλία του Φώτη Ζυγούλη από το Γραφείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Θέμα της ημερίδας ήταν η χρήση του διαδικτύου (Internet) και των κοινωνικών δικτύων (Social Media) ο τρόπος λειτουργίας τους στην Ελληνική δημόσια διοίκηση για την καλύτερη επικοινωνία, ενημέρωση, πληροφόρηση των πολιτών.

Την ημερίδα παρακολούθησε και ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος ο οποίος ως μέλος της ΚΕΔΕ, πρώην ΚΕΔΚΕ, συμμετείχε σε επιτροπές που προώθησαν την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση όπως αυτή της ηλεκτρονικής υπογραφής και υπογράμμισε την ανάγκη να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της χρήσης νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση. 

Η ημερίδα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Διαφάνειας & Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Μαρίας Γαλακτοπούλου Σπετσιώτη.

Ο Συντονιστής της Ημερίδας Νίκος Σταυροπουλος έδωσε το λόγο στον Κίμωνα Κοντοβασίλη Δ/ντή Ερευνών του Ι.Π. & Τ., Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. “Δημόκριτος” που παρουσίασε το θέμα «Κοινωνικά Δίκτυα, μία σύντομη ανασκόπηση τεχνολογικών τάσεων και προοπτικών αξιοποίησης». Στην σύντομη ομιλία του ο κος Κοντοβασίλης έδωσε το θεωρητικό υπόβαθρο του διαδικτύου (Internet) και των κοινωνικών δικτύων (Social Media). 


Μετά το τέλος της ομιλίας του Κίμωνα Κοντοβασίλη τον λόγο πήρε για λίγα λεπτά ο Καθηγητής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Χαραλαμπίδης, μεταξύ άλλων ενημέρωσε για την Ημερίδα που πρόκειται θα παραγματοποιηθεί από τo Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.E.Φ.Ε. 'Δημόκριτος' με θέμα την «Ανοιχτή Συνεργατική Διακυβέρνηση» στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ΝΟΜΑD ('Policy Formulation and Validation through non-moderated Crowdsourcing'). 


Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, 14:00 – 18:00, στο Ε.Κ.E.Φ.Ε. 'Δημόκριτος'. Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές, καθώς και ερευνητικές προσεγγίσεις στον τομέα της Ηλεκτρονικής, Ανοικτής, Συνεργατικής Διακυβέρνησης. Παράλληλα με την παρουσίαση των συγκεκριμένων έργων και λύσεων, στόχος είναι να γίνει συζήτηση πάνω στις ενέργειες και πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στην Ελλάδα για την αξιοποίηση εφαρμογών και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για την ανοικτή, συνεργατική διακυβέρνηση. 

Την επόμενη εισήγηση ανέπτυξε ο Νίκος Σταυρόπουλος Διδάκτωρ Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου - Επιστημονικός Σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Ο κος Σταυρόπουλος παρουσίασε και ανέλυσε το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αποτελείται από τους πληροφορικούς Κώστα Κυριακάκη και Σταύρο Κοκοσιούλη


Από τον Οκτώβριο του 2012 στον δήμο Ηρακλείου λειτουργεί Σύστημα Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Αιτημάτων με σκοπό την εξασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου και Τεχνικής Υπηρεσίας. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερα από 2218 αιτήματα δημοτών, που γνωστοποιήθηκαν μέσω του γραφείου εξυπηρέτησης του δημότη και του 5ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 15277. Προβλήθηκε επίσης η δυνατότητα που έχουν οι δημότες να καταχωρούν άμεσα τα αιτήματα τους στην νέα ιστοσελίδα του δήμου Ηρακλείου Αττικής.
Τέλος παρουσιάστηκαν εφαρμογές προβολής και ενημέρωσης μέσα από τις σελίδες των Κοινωνικών Δικτύων (facebook, twitter, youtube) που ανέπτυξε ο Δήμος..
Ακολούθησε η ομιλία του Γεώργιου Καραμανώλη μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής ΕΕΛΛΑΚ που παρουσίασε το θέμα «Τα κοινωνικά δίκτυα ενδυναμώνουν την συμμετοχή των πολιτών και βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα» Όπως υπογράμμισε ο κος Καραμανώλης είναι πολύ σημαντικό ειδικά στη δημόσια διοίκηση να υπάρχει συνέχεια στις εφαρμογές που αναπτύσσονται καθώς έχει εντοπίσει και ο ίδιος πρόβλημα στην λειτουργία τους στην Ελληνική δημόσια διοίκηση. 


Ακολούθησε η ομιλία του Ειδικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κου Νικόλαου Δουλαδίρη «Τα κοινωνικά δίκτυα στη δημόσια διοίκηση και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης» 
Όπως είπε ο ρόλος των ελεγκτών είναι στην κατεύθυνση του ελέγχου της νομιμότητας των πράξεων αλλά δυστυχώς πολλές φορές η έλλειψη υποδομών αποτελεί ανάχωμα στην προώθηση της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών. Όπως είπε χαρακτηριστικά υπήρχαν περιπτώσεις που έγινε σχεδιασμός για μια νέα δομή αλλά οι υπάλληλοι που έπρεπε να την υλοποιήσουν δεν είχαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κείμενα τους τα συνέτασσαν στους προσωπικούς τους υπολογιστές εκτός γραφείου. 


Το λόγο ζήτησε και ο κος Θεόδωρος Φίλιος από το τμήμα μηχανογράφησης του Συνηγόρου του πολίτη ο οποίος παρακολουθούσε την ημερίδα και είπε ότι πρόσφατα ο συνήγορος έδωσε την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων με αποτέλεσμα οι καταγγελίες να αυξηθούν κατά 30% και ο πρώτος τρόπος προτίμησης μιας καταγγελίας είναι ηλεκτρονικά. 


Η επόμενη ομιλία με θέμα «Κοινωνική δικτύωση και διαφάνεια» ήταν από την κα Νάνσυ Ρουτζούνη Μέλος ΟΔΕ ΔΙΑΥΓΕΙΑ στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η κα Ρουτζούνη συνεχάρη το δήμο Ηρακλείου για τα βήματα του στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και έκανε μια πλήρη παρουσίαση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ, της αποδοχής που είχε από τον κόσμο, τις υπηρεσίες που παρέχει αλλά και τα αποτελέσματά του. 


Ακολούθησε η παρουσίαση του Βασίλειου Σβολόπουλου Συντονιστή της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τίτλο «Διερεύνηση τρόπων αξιοποίησης των κοινωνικών δικτύων από την Βουλή των Ελλήνων». 


Επόμενος ομιλητής ήταν ο κος Μάριος Δαμιανού δημιουργός της εφαρμογής «Citizens Of Duty». Στην ομιλία του ο κος Δαμιανού ανέπτυξε το θέμα «Πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να συμβάλλουν στην ενημέρωση των δημοτών βάσει της γεωγραφικής τους θέσης» 

O Κωνσταντίνος Μπούζος Αντισμήναρχος, Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΕΘΑ πήρε τον λόγο και παρουσίασε το θέμα «Τα κοινωνικά δίκτυα στις ένοπλες δυνάμεις» 


Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την κα Γεωργία Παναγοπούλου ειδική επιστήμονα του τμήματος ελεγκτών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η θεματική που παρουσίασε είχε τον τίτλο «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Στα Κοινωνικά Δίκτυα». Η θεματική της κας Παναγοπούλου έδωσε τροφή για πολλούς προβληματισμούς και ανέγειρε πολλά ερωτήματα από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και τους ακροατές.


Την ημερίδα παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος υποδομών και ανάπτυξης Γιώργος Βλαντής, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Πασχάλης Γονατάς, η αντιπρόεδρος ΚΕΑΕΔΗΑ Παρασκευή Κράλλη και η γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου Μαριάννα Ζούρου.

Η ημερίδα διεξήχθη υπό την Αιγίδα και την Οργανωτική υποστήριξη της ΚΕΑΕΔΗΑ.


Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη την ημερίδα από το κανάλι του δήμου Ηρακλείου Αττικής στο Youtube (www.youtube.com/iraklioatt)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.