2 Φεβρουαρίου 2013

Απόφαση σταθμός για τους ΑΜΕΑ των ΟΤΑ

Νέα δεδομένα για το εργασιακό μέλλον δεκάδων εργαζομένων που απασχολήθηκαν κατά το παρελθόν στους πρώην δέκα δήμους του νησιού της Ρόδου, διαμορφώνει απόφαση -σταθμός που εξέδωσε – με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων – το Πρωτοδικείο Ρόδου και είναι η πρώτη πανελλαδικά που αφορά ΟΤΑ.

Δια μέσου της αποφάσεως ο ενιαίος δήμος υποχρεούται να απασχολεί και να αμείβει πρώην εργαζόμενο της Τεχνικής Επιχείρησης του πρώην Δήμου Αφάντου, ο οποίος απασχολείτο με συνεχείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου.



Με βάση την απόφαση, το Πρωτοδικείο της Ρόδου κάνει δεκτή την αίτηση του υπαλλήλου που ανήκει στην κατηγορία των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ), σύμφωνα με την οποία υποχρεώνει τον δήμο – μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσης – να αποδέχεται τις προσφερόμενες υπηρεσίες του, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες αποδοχές του. Εάν μάλιστα, δεν εφαρμοστεί η σχετική απόφαση απειλεί τον δήμο με χρηματική ποινή ύψους 100 ευρώ, ημερησίως, για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσής του με το διατακτικό.

Ο αιτών προσλήφθηκε στις 13 Φεβρουαρίου έτους 2008 από τη δημοτική επιχείρηση του πρώην δήμου Αφάντου με την επωνυμία «Τεχνική Επιχείρηση Αφάντου (Δ.Α.Τ.Ε.Α.)» ως άτομο με ειδικές ανάγκες, με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου. Εργάστηκε μέχρι και τον Ιανουάριο του έτους 2011, ενώ ένα μήνα μετά (τον Φεβρουάριο) η επιχείρηση λύθηκε.

Στη συνέχεια ο υπάλληλος μεταφέρθηκε στο δήμο μέχρι τη λήξη της σύμβασής του. Με βάση τα παραπάνω, αλλά και το σχετικό νόμο επετράπη η μετατροπή της επίδικης συμβάσεως από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της αποφάσεως «πιθανολογείται η ύπαρξη επικείμενου κινδύνου καθόσον ο αιτών είναι ο μοναδικός εργαζόμενος στην οικογένειά του, συντηρώντας μόνος τους υπέργηρους γονείς του και τον κατάκοιτο – λόγω αναπηρίας – αδελφό του». Έτσι, γίνεται δεκτή η αίτηση του ως ουσιαστικά βάσιμη και υποχρεώνεται ο δήμος της Ρόδου να αποδέχεται την εργασία του υπό καθεστώς σχέσης εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Το Πρωτοδικείο αναγνώρισε ότι τα ΑΜΕΑ εξαιρούνται του νόμου του ΑΣΕΠ και του άρθρου 103 του Συντάγματος, με το σκεπτικό ότι οι νόμοι που προστατεύουν τα ΑΜΕΑ είναι ειδικότεροι των προαναφερθέντων και πρέπει να εφαρμοστούν.

Την υπόθεση χειρίστηκε νομικά ο δικηγόρος Μιχάλης Κόκκινος. Όπως υπογράμμισε στην ΠΡΟΟΔΟ ο κ. Κόκκινος, η απόφαση αυτή είναι η πρώτη πανελλαδικά που αφορά εργαζόμενο ΑΜΕΑ σε ΟΤΑ ( ανάλογη απόφαση έχει εκδοθεί για δημοτική επιχείρηση) και διαμορφώνει νέα εργασιακά δεδομένα για τα ΑΜΕΑ, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ που το επιθυμούν, να μονιμοποιήσουν τους εργαζόμενους αυτής της κατηγορίας και πέρα της λήξης των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.



http://news.disabled.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.