31 Ιανουαρίου 2013

Φεύγουν άρον άρον από τις Ένοπλες Δυνάμεις

Ντόμινο παραιτήσεων σημειώνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις μετά τις μειώσεις που επέφερε στους μισθούς τους το ειδικό μισθολόγιο και οι φοβούμενοι δραματικές περικοπές στο εφάπαξ ως αποτέλεσμα και νέων δυσμενών αλλαγών στις απολαβές.

Αρκετοί εξ όσων θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης χαιρετούν... για τελευταία φορά και κρεμούν στολή και πηλήκιο για να σώσουν ό,τι απέμεινε. 
 
Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας και ειδικά στην Ελληνική Αστυνομία, δεδομένης της ένταξης του Ταμείου της στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, που σημαίνει μεγάλο «μαχαίρι» στο εφάπαξ από αρχές του 2014. 
Το πρώτο 20ήμερο του Ιανουαρίου υπέβαλαν παραίτηση 230 στρατιωτικοί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ανώτατα στελέχη και μάχιμοι. Ανάλογη είναι η εικόνα στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και την Πυροσβεστική.

Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσοίωνες, καθώς όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και δυνητικά είναι σε θέση να παραιτηθούν αγγίζουν τις 20.000 στις Ένοπλες Δυνάμεις και φθάνουν τις 9.000 στην Ελληνική Αστυνομία.

Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν ότι το «κύμα φυγής» θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα με τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα «κενό» άμυνας και ασφάλειας στη χώρα, ελλείψει προσωπικού, καθώς η αβεβαιότητα αυξάνεται και το κλίμα πυροδοτείται με φήμες σαν και αυτές που κυκλοφόρησε ο Σύνδεσμος Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση που να αφορά στη μείωση του εφάπαξ, όπως καθησυχάζει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο προβληματισμός είναι έκδηλος και προφανώς αποτυπώνεται στις αιτήσεις παραίτησης. Έως και τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου είχαν φθάσει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού 145 αιτήσεις παραίτησης.

Οι 85 ήταν από αξιωματικούς και οι υπόλοιπες 60 από ανθυπασπιστές και υπαξιωματικούς. Στο ΓΕΑ έχουν κοινοποιηθεί 65 παραιτήσεις (4 ιπταμένων). Οι λιγότερες είναι αυτές του ΓΕΝ και φθάνουν τις 20 αξιωματικών και υπαξιωματικών.

Οι 230 παραιτήσεις είναι αυτές που έχουν κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες των Επιτελείων, χωρίς να υπολογίζονται εκείνες που πιθανώς να έχουν κατατεθεί στις μονάδες και δεν έχουν περιέλθει σε γνώση της ηγεσίας.


Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.