27 Ιανουαρίου 2013

Αρχίζουν οι ενοικιάσεις ποδηλάτων και στην Αττική

Οι κάτοικοι των Παρισίων και της Βαρκελώνης μπορούν ανά πάσα στιγμή να «χτυπήσουν» την κάρτα τους στο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων και να πάρουν ένα διαθέσιμο δίκυκλο.

Γρήγορα, εύκολα και οικονομικά μετακινούνται μέσα στην πόλη, διεκπεραιώνοντας τις υποθέσεις τους και εν συνεχεία «παρκάρουν» το ποδήλατο σε ένα σταθμό μεταβίβασης, για να εξυπηρετηθεί εν συνεχεία κάποιος άλλος συμπολίτης τους.


Το μεγάλο προνόμιο εν προκειμένω είναι ότι ο ποδηλάτης δεν έχει το άγχος της ασφαλούς στάθμευσης του ποδηλάτου, αφού το αφήνει στα ενδεδειγμένα σημεία, χρεώνεται ελάχιστα, επωφελείται από την ευεξία που προκαλεί η άσκηση και το κυριότερο βέβαια, αποφεύγει το αυτοκίνητο και την κίνηση, ειδικά στο κέντρο των πόλεων.


Την παραπάνω επιλογή στις μετακινήσεις θα έχουν σε λίγο καιρό χιλιάδες κάτοικοι σε δήμους της Αττικής, αλλά και της περιφέρειας. Το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων υλοποιείται από το πράσινο ταμείο στο πλαίσιο της «Αστικής Αναζωογόνησης 2012-2015».

Το Μοσχάτο, το Μαρούσι, η Νέα Σμύρνη, το Κερατσίνι, ο Μαραθώνας, το Ναύπλιο, το Κιάτο, το Αίγιο, η Αρχαία Ολυμπία, η Βόνιτσα, το Διδυμότειχο, η Καρδίτσα και η Καβάλα θέτουν τα θεμέλια για τη μετατροπή τους σε «ποδηλατουπόλεις».

Πού βρίσκονται
Εξήντα κοινόχρηστα ποδήλατα στο Μοσχάτο, εβδομήντα στο Μαρούσι και τριάντα στη Ν. Σμύρνη θα παραδοθούν στους δημότες. Οι σταθμοί ενοικίασης στο Μοσχάτο θα είναι η πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου, οι δύο πλευρές του σταθμού ΗΣΑΠ, η πλ. Ατταλείας και το οικοδομικό τετράγωνο 16. Στο Μαρούσι σημείο αναφοράς και πάλι ορίζονται οι δύο σταθμοί ΗΣΑΠ (Μαρούσι και Νεραντζιώτισσα), το δημαρχείο, η πλατεία Ηρώων και Αγίας Λαύρας και η οδός Αγίου Κωνσταντίνου.

Οπως επισημαίνουν από τον Δήμο Αμαρουσίου «τοποθετούμε τα ποδήλατα κοντά σε στάσεις ΜΜΜ, για να προωθήσουμε και τη συνδυαστική μετακίνηση». Στη Ν. Σμύρνη οι σταθμοί είναι προς το παρόν τρεις: επί των οδών Αγίας Φωτεινής και Αρτάκης και πλησίον του σταθμού τραμ Αγία Παρασκευή. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος.



 http://kano-oikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.