13 Ιανουαρίου 2013

Ποιες αποδείξεις «μετράνε» στην εφορία

Αλλαγές φέρνει ο νέος νόμος για το φορολογικό, που υπερψηφίστηκε την Παρασκευή από τη Βουλή, σε ότι αφορά τη συλλογή αποδείξεων και οι φορολογούμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να επιβαρυνθούν με την πληρωμή έξτρα φόρου 22%. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Έθνος, η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι το 25%του συνολικού εισοδήματος ισχύει από φέτος μόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους και μόνο για τα εισοδήματά τους από μισθωτές υπηρεσίες.


Για παράδειγμα, μισθωτός που έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 από μισθούς και 10.000 ευρώ από ενοίκια, πρέπει να μαζέψει αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 25% των 20.000 ευρώ, δηλαδή 5.000 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, οι αποδείξεις που δεν «μετράνε» από φέτος είναι αυτές για αγορά πετρελαίου θέρμανσης, φυσικού αερίου και από τις υπηρεσίες κοινοχρήστων.

Επίσης, δεν «μετράνε» αποδείξεις για έξοδα τηλεφωνίας, ενοικίου, κάθε είδους ασφάλιστρα και η αγορά φωτοβολταϊκών, όπως και από τα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.

Από την άλλη, για πρώτη φορά θα υπολογίζονται από φέτος οι αποδείξεις διδάκτρων φροντιστηρίων ξένω γλωσσών, κ.λπ, ενώ θα «μετράνε» και οι αποδείξεις από το εξωτερικό.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο έκανε πρεμιέρα και επίσημα το μέτρο "Χωρίς απόδειξη, δεν πληρώνω", όπου ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει, εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.