19 Ιανουαρίου 2013

Επέστρεψαν οι δωρεάν ξεναγήσεις στην Αθήνα

Από τον Δεκέμβριο επέστρεψαν οι δημοφιλείς ξεναγήσεις του Δήμου Αθηναίων. Η είδηση έδωσε χαρά σε πολλούς Αθηναίους, οι οποίοι τις είχαν στερηθεί στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.
Από τις αρχές του 2012 ο δήμος διέκοψε το σχετικό πρόγραμμα καθώς δήλωσε αδυναμία να τις χρηματοδοτεί.


Οι δωρεάν ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και γειτονιές της πρωτεύουσας είναι ξανά στη διάθεση των δημοτών χάρη στην πρωτοβουλία μιας γυναίκας που έχει συνδέσει το όνομά της με τον ωραίο αυτό αθηναϊκό θεσμό. Πρόκειται για την ξεναγό Αρτεμη Σκουμπουρδή, η οποία ήδη από την άνοιξη προσέγγισε τον Δήμο Αθηναίων με αίτημα να ξεκινήσει το πρόγραμμα χωρίς να προβλέπεται αμοιβή για τις υπηρεσίες της.


«Με έβρισκαν άνθρωποι στον δρόμο, με έψαχναν στο τηλέφωνο και με ρωτούσαν τι θα γίνει με τις ξεναγήσεις. Προσπάθησα να βρω επαφή με τον δήμο χωρίς αποτέλεσμα στην αρχή. Τελικά ξεκινήσαμε προς το τέλος του χρόνου».

Ο κόσμος ήταν εκεί και περίμενε. «Σε μια από τις πρώτες ξεναγήσεις, στις 30 Δεκεμβρίου, μία μέρα πριν από την παραμονή Πρωτοχρονιάς με πολύ κρύο και βροχή, κατηφόριζα την οδό Μητροπόλεως όπου ήταν το σημείο συγκέντρωσης του κόσμου με την πεποίθηση πως η βόλτα θα ακυρωθεί λόγω καιρού. Φτάνοντας έμεινα έκπληκτη καθώς βρήκα 35 ανθρώπους με ομπρέλες και αδιάβροχα να με περιμένουν».

Εκτός από την κ. Σκουμπουρδή ξεναγήσεις πραγματοποιεί αυτήν την περίοδο και η συνάδελφός της Ξένια Παντελάκη. Τις ημέρες που επαναλειτούργησε το πρόγραμμα εμφανίστηκαν και άλλοι ξεναγοί, αλλά όχι σε σταθερή βάση. Αυτό, όμως, πρόκειται να αλλάξει.

Οπως μας ενημερώνει η αντιδήμαρχος Νέλλη Παπαχελά, ο δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση με το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών έτσι ώστε να συμμετέχουν και άλλα πρόσωπα.

Ο θεσμός των δωρεάν ξεναγήσεων στον Δήμο Αθηναίων ξεκίνησε τον 1981 με τους ξεναγούς να εργάζονται αρχικά αμισθί. Το καθεστώς άλλαξε το 1987 όταν ο δήμος πρόσφερε μια αποζημίωση («χαμηλή και ετεροχρονισμένη») στους ξεναγούς.

Το Σαββατοκύριακο είναι προγραμματισμένες τρεις ξεναγήσεις: αύριο στο Ναυτικό Μουσείο Πειραιά (10.30 π.μ.) και την Κυριακή στο Μουσείο Ακρόπολης (οι θέσεις έχουν καλυφθεί) και στο Επιγραφικό Μουσείο (10.30 μ.μ.). Θα βρείτε το πρόγραμμα που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του δήμου και πληροφορίες στο 210.32.43.022/3.


Του Δημητρη Ρηγοπουλου για την καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.