25 Ιανουαρίου 2013

Άρθρο 99: Αλλαγές-"χαστούκι" για μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Εκτός «ομπρέλας» προστασίας του άρθρου 99 θα βρίσκονται οι οφειλές φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο - που λόγω οικονομικών προβλημάτων επιδιώκουν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη διάταξη του Πτωχευτικού Δικαίου- σύμφωνα με τις αλλαγές που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, μία εταιρεία που επιτυγχάνει να ενταχθεί στο άρθρο 99, προχωράει σε διακανονισμό για το σύνολο των χρεών της προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους προμηθευτές, τους πιστωτές και το προσωπικό.


Με τις σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις, οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, δηλαδή το Δημόσιο δεν θα λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία υπαγωγής στο άρθρο 99.

Με άλλα λόγια, εάν και εφόσον ισχύσουν οι προωθούμενες τροποποιήσεις, μία εταιρεία θα προχωρά σε διακανονισμό των χρεών της προς το Δημόσιο, ανεξάρτητα από το εάν θα καταφέρει ή όχι να ενταχθεί στο άρθρο 99.

Οι αλλαγές στο άρθρο 99, που προανήγγειλε, προ ημερών, ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, αναμένεται να επισπεύσουν, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, τις καταθέσεις αιτήσεων για ένταξη στο άρθρο 99 στα κατά τόπους Πρωτοδικεία της χώρας.

Οι διατάξεις που αναμένεται να τροποποιηθούν αφορούν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα (διαδικασία συνδιαλλαγής) και το άρθρο 107 (σχέδιο αναδιοργάνωσης).

Οι σχεδιαζόμενες τροποποιήσεις εντάσσονται στο «κυνήγι» εσόδων που έχει επιδοθεί το Δημόσιο τους τελευταίους μήνες, καθώς, βάσει των υφιστάμενων ρυθμίσεων, τμήμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών εταιρείας, που εντάσσεται στο άρθρο 99, προς την εφορία «κουρεύεται».

Όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι σημερινές διατάξεις του άρθρου 99, επιτρέπουν στους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου να μην καταβάλλουν σημαντικό τμήμα των χρεών τους. Και αυτό την στιγμή, που, σε πολλές περιπτώσεις, συνεχίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους, ιδρύοντας καινούργιες εταιρείες.

Την ίδια στιγμή, από το 2007, στο άρθρο 99 έχουν προσφύγει περισσότερες από 1.000 εταιρείες, από τις οποίες μόλις 50 κατάφεραν να ενταχθούν στις «ευεργετικές» διατάξεις του Πτωχευτικού Δικαίου.

Από τις περίπου 50 εταιρείες «φως στο τούνελ» βλέπουν μόνον δύο. Η Ektasis Development που διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία και οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες που παρουσίασαν το εννεάμηνο κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ύψους 2,8 εκατ. ευρώ.


dimitris.delevegos@capital.gr

follow@ddelevegos


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.