13 Δεκεμβρίου 2012

Δίκτυο για την ένταξη των νομίμων μεταναστών από Τρίτες Χώρες

Αλλον έναν σημαντικό τομέα κοινωνικών προβλημάτων αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση παράλληλα με τις δομές πρόνοιας καθώς υπογράφηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο η σύσταση του Δικτύου Τοπικών και Περιφερειακών αρχών για την ένταξη των νομίμων μεταναστών από Τρίτες Χώρες.

Το Δίκτυο θα έχει προνομιακή συνεργασία με την Επιτροπή των Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διαδώσουν την τεχνογνωσία σε περιφερειακό επίπεδο.

Οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές θα συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την χρήση των Κοινών Ευρωπαϊκών Δεικτών καθώς και στη παρακολούθηση και αξιολόγηση των πολιτικών ένταξης των νομίμων μεταναστών από Τρίτες Χώρες.

Ετσι παράλληλα με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται καθημερινά στους δήμους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της κρίσης η Αυτοδιοίκηση αναλαμβάνει να αντιμετωπίσει με σύγχρονο τρόπο ένα άλλο απϳτα βασικά προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία, το μεταναστευτικό.

Θα χρησιμοποιηθούν νέα εργαλεία όπως τα «Εδαφικά Σύμφωνα» και οι «Ευρωπαϊκές Ενότητες» που επιτρέπουν την εφαρμογή εκείνων των μέτρων που αρμόζουν στην εκάστοτε εδαφική ενότητα και μπορούν να λάβουν υπόψη τις συνταγματικές ρυθμίσεις κάθε Κράτους- Μέλους, τη κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διακυβέρνησης καθώς και τις αρχές επικουρικότητας και αναλογικότητας.

Σκοπός του Δικτύου είναι να διαδώσει τις γνώσεις και στις άλλες Ευρωπαϊκές, Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές με τρόπο εφαρμόσιμο στις εκάστοτε τοπικές ανάγκες, ώστε να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των πολιτικών ένταξης.

Οι συνυπογράφουσες αρχές για τη σύσταση του Δικτύου των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών είναι η κάτωθι:
Δήμος Βουδαπέστης, για την Ουγγαρία
ΚΕΔΕ, για την Ελλάδα
Δήμος Λευκωσίας, για την Κύπρο
Περιφέρεια του Βένετο, για την Ιταλία
Ένωση Δήμων Φλάνδρας, για το Βέλγιο
Δήμος Λισαβόνας, για τη Πορτογαλία
ενώ αναμένονται και εκπρόσωποι για τις άλλες χώρες κατά τη διάρκεια της σύστασης του Δικτυού.

Για την Ελλάδα ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ υπέγραψε ο Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο οποίος έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών εποπτεύων του Δικτύου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών.

 myota.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.