13 Δεκεμβρίου 2012

Παρέμβαση εισαγγελέα για χρέη δήμων και δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ

Την άμεση παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΥΔΑΠ για μεγάλες οφειλές δήμων αλλά και του δημοσίου προς την εταιρεία. 

Ο αναπληρωτής οικονομικός Εισαγγελέας, έπειτα από δημοσιεύματα για το θέμα, θα διενεργήσει ποινική προκαταρκτική εξέταση, με στόχο να αναζητηθούν ποινικές ευθύνες, προς όλες τις κατευθύνσεις. Ειδικότερα θα εστιάσει στο κατά πόσον προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της απιστίας από την πλευρά των αρμοδίων της ΕΥΔΑΠ που δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε η επιχείρηση να εισπράξει τα ποσά αυτά, αλλά και του αδικήματος της υπεξαίρεσης των επίμαχων ποσών εκ μέρους των δήμων.  

 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ τα συνολικά χρέη δήμων και δημοσίου προς την εταιρεία ξεπερνούν τα 500 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 222 εκ. ευρώ τα χρωστούν οι δήμοι και τα υπόλοιπα 300 εκ. ευρώ το δημόσιο. 
 
Ακόμη, «η ΕΥΔΑΠ διεκδικεί χρήματα από έργα που έχουν γίνει στο παρελθόν, κατά το διάστημα 2000-2008 και 2009-2010, τα οποία υπολογίζονται στα 360 εκατομμύρια ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό προέρχεται από καταναλώσεις νερού που δεν έχουν πληρωθεί από το Δημόσιο και από τους δήμους της Αττικής, οι οποίοι αγοράζουν το νερό από την ΕΥΔΑΠ αλλά δεν το πληρώνουν αν και εισπράττουν το αντίτιμο από τους δημότες τους. Επιπλέον, τα χρέη των δήμων αυξάνονται κάθε μήνα κατά 2-3 εκατομμύρια ευρώ». 


Να σημειωθεί ότι για το θέμα των χρεών των δήμων και του δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ, ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Φορολογία και την Καταπολέμηση Απάτης Α. Šemeta, πριν από λίγες ημέρες, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, είχε ξεκαθαρίζει πως  σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να κινήσει τις νομικές διαδικασίες κατά των οφειλετών της εταιρείας και θα πρέπει να λάβει μέσα σε 90 ημέρες τις τεράστιες και μη αμφισβητούμενες οφειλές προς την εταιρεία.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει νέα βόμβα για τα ταμεία των δήμων, καθώς θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν αμέσως τις οφειλές τους.
 localit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.