13 Δεκεμβρίου 2012

Αγωνία για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης

Οι αποφάσεις και το ψήφισμα του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) απασχόλησαν τις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Ηρακλείου και Νέας Ιωνίας  που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι διοικήσεις των δύο δήμων προχώρησαν σε ενημέρωση των Συμβούλων.

• Ηράκλειο Αττικής
Μετά την ενημέρωση που έγινε από τον Δήμαρχο Ηρακλείου Αττικής, κ. Παντελή Βλασσόπουλο για το ψήφισμα της ΚΕΔΕ αρκετοί Σύμβουλοι πήραν το λόγο ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις.
Ο πρώην Δήμαρχος, κ. Σταύρος Γεωργόπουλος, τόνισε πως, επειδή τα ίδια ακριβώς πράγματα έλεγε η αυτοδιοίκηση πριν δέκα χρόνια και τα ίδια θα λέει μετά από δέκα χρόνια, για να αλλάξει κάτι χρειάζεται να υπάρξουν ενέργειες και κινητοποιήσεις ώστε κάποια πράγματα να υλοποιηθούν.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο Ανθρώπινη Πόλη”, κ. Νικος Μπάμπαλος εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του με το ψήφισμα τονίζοντας πως είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν τα συλλογικά όργανα των δήμων μπροστά στη λαίλαπα που σαρώνει την Αυτοδιοίκηση.


Από το “Δίκτυο Πολιτών” η κα Ειρήνη Κατσινοπούλου δήλωσε πως με τα “έξυπνα χρηματοδοτικά εργαλεία”  που προωθεί η κυβέρνηση ανοίγεται ο δρόμος για εκποίηση της περιουσιακών στοιχείων των δήμων. Για το Παρατηρητήριο τόνισε πως σημαίνει επιτροπεία, ενώ η εκχώρηση Διευθυντικού δικαιώματος στους δημάρχους τους δίνει το δικαίωμα για μια σειρά ρουσφετολογικών προσλήψεων. Αφού έκανε λόγο για “άβυσσο μέσα στην οποία πέφτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση”, η κα Κατσινοπούλου ζήτησε να υπάρξει αντίθεση και ρήξη της Αυτοδιοίκησης με την πολιτική της κυβέρνησης συνολικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και όχι μόνο για τις απολύσεις.

Εκ μέρους της “Λαϊκής Συσπείρωσης” ο κ. Κώστας Κοκκινίδης διευκρίνισε πως η παράταξη έχει βάλει ένα συνολικό πλαίσιο σχετικά με την πάλη που πρέπει να αναπτυχθεί αν και συμπλήρωσε πως η παράταξη θα συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με αυτό το πλαίσιο.
“Ο γίγαντας επιτέλους ξύπνησε” ήταν το σχόλιο του Συμβούλου της μείζονος κ. Κυριάκου Κουτρούλη για το ψήφισμα της ΚΕΔΕ. Η σύσταση του προς τον Δήμαρχο ήταν να παρακολουθήσει το θέμα από κοντά και να μην διστάσει να προσφύγει ο Δήμος μόνος του στα δικαστήρια κατά του Μεσοπρόθεσμου αν δεν το κάνει τελικά η ΚΕΔΕ.

Σε πολύ πιο οξύ τόνο ήταν το σχόλιο που έκανε λίγο αργότερα ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, κ. Γιάννης Κεσκινίδης και ενώ είχε προηγηθεί σωρεία παρεμβάσεων και ερωτημάτων από Συμβούλους της αντιπολίτευσης προς τη διοίκηση για μια σειρά θεμάτων.  Όπως τόνισε ο ίδιος, αυτή τη στιγμή η αυτοδιοίκηση είναι σε κατάσταση “πολέμου” αλλά κάποιοι μέσα στο Συμβούλιο δεν το έχουν συνειδητοποιήσει. Κατηγόρησε δε ευθέως την Αντιπολίτευση πως ενώ υπάρχει ο κίνδυνος του χρόνου να μην υπάρχουν εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς ή την καθαριότητα εκείνη επιλέγει να κάνει καταγγελίες και να βγάζει δελτία τύπου. 

“Είμαστε στο τέλος. Εμείς στη διοίκηση το βιώνουμε και εσείς το γνωρίζετε” δήλωσε. Την ανάγκη ειλικρινούς συνεργασίας όλων των πλευρών για να πάει ο Δήμος παρακάτω μέσα σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση υπογράμμισε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος. “Να μην πετροβολιόμαστε. Δεν πάμε πουθενά έτσι. Οι προσωπικές και κομματικές αντιπαραθέσεις πρέπει να πάνε πίσω” ήταν η έκκλησή του.

Τελευταίος τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος, ο οποίος είπε πως το μέλλον είναι αβέβαιο για την Αυτοδιοίκηση και χρειάζεται αγώνας. “Κάνουν απολύσεις και μετά μιλάνε για επενδύσεις. Πρέπει να αντισταθούμε όλοι μαζί. Δεν αξίζει να βρίσκεσαι σε έναν δήμο όπου θα κληθεί να διαχειριστείς ερείπια” δήλωσε.  

• Νέα Ιωνία
Με μελανά χρώματα παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στην Αυτοδιοίκηση ο Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, κ. Ηρακλής Γκότσης, στο ξεκίνημα της συνεδρίασης το βράδυ της Τετάρτης 5 Δεκεμβρίου. Ο κ. Γκότσης αναφέρθηκε στο Παρατηρητήριο τονίζοντας πως οδηγεί σε ασφυξία τους δήμους, στην “έναρξη μιας διαδικασίας ξεπουλήματος της δημοτικής περιουσίας” αλλά και τις απολύσεις που προωθεί η κυβέρνηση και οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν το 2013. “Έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο, στην κόκκινη γραμμή. Πρέπει να τους συμπεριφερθούμε διαφορετικά. Δεν πάει άλλο. Πρέπει να αλλάξουν αυτοί που μας κυβερνούν. Σιγα σιγα μας οδηγούν σε αδιέξοδο και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα” ήταν το αγωνιστικό κάλεσμα του Δημάρχου.  Ο επικεφαλής της ΠΑΚ. κ. Άρης Χατζησαββίδης, ο οποίος παρακολούθησε από κοντά τις εργασίες του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, τόνισε πως προέβη στη διαπίστωση ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ένα πιστό αντίγραφο του κεντρικού πολιτικού συστήματος και δεν μπορεί να δώσει το δικό της στίγμα. “Οφείλουμε να περιφρουρήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να κινητοποιήσουμε τον κόσμο” ήταν η σύσταση του.  Ο Σύμβουλος της παράταξης “Ιωνία 21ος Αιώνας”, κ. Δημήτρης Κουκουλάρης υποστήριξε πως οι αιρετοί έχουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το σημερινό κατάντημα της Αυτοδιοίκησης. “Δώσαμε εμείς το δικαίωμα να μας φτάσουν σε αυτό το εξευτελιστικό σημείο” τόνισε. Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, είπε πως θα έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο να εξετάσει πως θα πρέπει ο Δήμος να παρέμβει στα συλλογικά του όργανα. Ο ίδιος προέβλεψε πως οι Δήμαρχοι θα προσαρμοστούν μια χαρά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται. Τέλος σημείωσε πως η παράταξη θα παλέψει και αυτή για να μην περάσει τα κυβερνητικά μέτρα αλλά με διαφορετικό πολιτικό πλαίσιο.

XTYPOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.