Στην ανάγνωση του
γενετικού κώδικα του καρπουζιού, προχώρησαν 60 επιστημόνες από ΗΠΑ,
Ευρώπη και Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature
Genetics».
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δημοσιοποίηση του γονιδιώματος του καρπουζιού (Citrullus lanatus) θα διευκολύνει δραστικά τη δημιουργία καλύτερων ποικιλιών και την παραγωγή πιο θρεπτικών, γευστικών και ανθεκτικών καρπουζιών διεθνώς.
Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα μεγάλο μέρος της έμφυτης ανθεκτικότητας του καρπουζιού απέναντι στις ασθένειες χάθηκε από τη στιγμή που το φρούτο άρχισε να καλλιεργείται από τους ανθρώπους. Ελπίζεται ότι πλέον, με το «ξεκλείδωμα» των γενετικών μυστικών του, οι παραγωγοί θα χρησιμοποιήσουν κατάλληλα αυτές τις πληροφορίες για να αποκαταστήσουν -εν μέρει τουλάχιστον- τη χαμένη στην πορεία φυσική ανθεκτικότητά του.
Το γονιδίωμα του καρπουζιού περιέχει 23.440 γονίδια, δηλαδή περίπου όσα και οι άνθρωποι. Οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA 20 διαφορετικών ποικιλιών καρπουζιών και δημιούργησαν ένα γενετικό «χάρτη» του φρούτου, εντοπίζοντας έτσι περιοχές του γενετικού κώδικα που σχετίζονται με τη γεύση, το χρώμα και το μέγεθός του.
Πηγή: AΠΕ
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η δημοσιοποίηση του γονιδιώματος του καρπουζιού (Citrullus lanatus) θα διευκολύνει δραστικά τη δημιουργία καλύτερων ποικιλιών και την παραγωγή πιο θρεπτικών, γευστικών και ανθεκτικών καρπουζιών διεθνώς.
Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα μεγάλο μέρος της έμφυτης ανθεκτικότητας του καρπουζιού απέναντι στις ασθένειες χάθηκε από τη στιγμή που το φρούτο άρχισε να καλλιεργείται από τους ανθρώπους. Ελπίζεται ότι πλέον, με το «ξεκλείδωμα» των γενετικών μυστικών του, οι παραγωγοί θα χρησιμοποιήσουν κατάλληλα αυτές τις πληροφορίες για να αποκαταστήσουν -εν μέρει τουλάχιστον- τη χαμένη στην πορεία φυσική ανθεκτικότητά του.
Το γονιδίωμα του καρπουζιού περιέχει 23.440 γονίδια, δηλαδή περίπου όσα και οι άνθρωποι. Οι επιστήμονες συνέκριναν το DNA 20 διαφορετικών ποικιλιών καρπουζιών και δημιούργησαν ένα γενετικό «χάρτη» του φρούτου, εντοπίζοντας έτσι περιοχές του γενετικού κώδικα που σχετίζονται με τη γεύση, το χρώμα και το μέγεθός του.
Πηγή: AΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.